lunes, 12 de septiembre de 2016

LES TORTUGUES MARINES S’ACOSTEN CADA VEGADA MÉS A LES PLATGES VALENCIANES.

A Les PLatgetes de Sueca soltant desenes de cries de tortugues marines i una adulta que estava ferida.

 Com que ahir va ser un dia llarg, començaré pel final.
Ahir vàrem soltar en la platja de Les Palmeretes de Sueca 32 tortugues babaues de les quasi 50 que van nàixer  fa uns dies en un niu protegit de la platja del Saler. Són tortugues marines producte de la posada d’ous que sa mare va fer en Les Palmeretes de Sueca fa poc més de dos mesos. En total van ser 88 ous dels quals han eixit les esmentades 47 tortugues més quasi una vintena nascudes uns dies abans a l’Oceanogràfic.
Les cries de tortugues tenen greus problemes quan s’han enfrontar als depredadors. Sabem que l’esperança de vida dels exemplars que hem soltat hui és limitada, que moltes no sobreviuran, però si no s’haguera fet la tasca de protecció i custòdia en la qual han participat més d’un centenar de voluntaris del col·lectiu Xaloc cap ni una haguera eixit avant.En l’Oceanogràfic s’han quedat un parell de desenes més de cries que seran custodiades fins a que tinguen un any aproximadament i, llavors, també les soltarem però, al ser majors, se’ls podrà col·locar un emissor de satèl·lit que permetrà el seu seguiment.Hui hi havia centenars de persones a la platja de Sueca . Em sembla una manera oportuna de sensibilitzar la ciutadania sobre el valor de la protecció mediambiental. Fer un poc d’espectacle d’un fet com el d’esta vesprada és pedagògic. A més de tota la gent de la nostra conselleria hi havia també una bona representació de l’ajuntament de Sueca, amb la seua alcaldessa, Raquel Tamarit, al capdavant.
L’arribada d’estes tortugues a les nostres platges és ( o millor dit, era) molt estranya. En els últims 200 anys, només es té notícia de 4 tortugues que haguen vingut a posar els seus ous a les nostres costes, i tres han passat de 2014 cap ací. Vorem com evolucionen estes circumstàncies cap el futur.
I si el dia acabava així, havia començat a les 9 del matí amb el desdejuni organitzat per la Cadena SER, amb el President Puig de protagonista. En el seu discurs, Ximo Puig va explicar que la Policia Autonòmica, l’adscrita a la Generalitat, tindrà un grup especial per a la investigació d’incendis. És un tema que portàvem treballant prou de temps amb Presidència. A finals d’agost vàrem tindre una reunió al meu despatx per definir la qüestió. Dissortadament investigar l’autoria dels incendis no és previndre per tant no evita els sinistres, però enfortir la persecució d’aquells que li boten foc al bosc pot ajudar a dissuadir-los. La Policia treballarà, en bona mesura, gràcies a la tasca dels Agents Mediambientals, que són els que estan més a peu d’obra en la recerca de les causes dels focs. Ells són, juntament amb els vigilants, els que, veritablement, fan la tasca de control preventiu i, per això, és imprescindible reforçar la seua faena.
Immediatament després del desdejuni de la SER, vaig tindre una llarga entrevista amb Las Provincias sobre en nsotre projecte de Devolució i Retorn d’Envasos (SDDR) i, a continuació, una doble reunió amb una delegació del Partit Verd Europeu, encapçalada per l’exeurodiputada italiana Mónica Frassoni.
La primera de les reunions la vàrem tindre en la seua de Compromís amb els diferents partits de la coalició, donat que VerdsEquo és membre del Partit Verd Europeu. La segona va ser en a conselleria, amb Elena Cebrián. És evident que les nostres polítiques poden  servir d’exemple per altres partits verds d’arreu d’Europa i que, al mateix temps, per a nosaltres és molt útil saber que disposem de la plataforma que representa un partit d’àmbit continental, amb forta presència al Parlament d’Estrasburg.

Amb la delegació del Partit Verd Europeu.

Després de dinar, vàrem fer l’habitual reunió dels dilluns de direcció de conselleria, en la qual revisarem temes de cara al debat de Política General que comença demà a Les Corts ja pensant també en el curs que ara arranca.
Jo no vaig poder acabar esta reunió ja que tenia, a paterna, una entrevista a la televisió Canal 7. Els temes sobre els quals em van preguntar van ser: incendis i SDDR, envasos.
Sobre els incendis vaig explicar que este ha estat un mal any, el tercer pitjor dels últims deu. En el 2007 es van cremar quasi 9.000 hectàrees, més de 50.000 en el 2012 i al voltant de 6.500 enguany. La realitat és que l’evolució del clima va cap a més calor i menys pluges, amb la qual cosa hem de ser conscients que el perill no anirà a menys sinó a més i que, per tant, hem de posar més pressupost (més mitjans humans i materials) a evitar que els molts conats que inevitablement tindrem acaben en sinistres de gran magnitud.

Del plató de Paterna ens en vàrem anar a Les Platgetes de Sueca i ens ocuparem de les tortugues, de les quals ja m’he ocupat en este text.

No hay comentarios: