martes, 6 de septiembre de 2016

20 ANYS SENSE FER RES DESPRÉS DELS GRANS INCENDIS DE 1994

 Amb l'Associació de Municipis Forestals (AMUFOR),  parlant de la recuperació dels boscos cremats en els incendis de Cortes i Andilla el 2012.

Ahir vaig començar el dia amb una entrevista amb una representació d’AMUFOR, l’Associació de Municipis Forestals, amb el seu president, Manuel Civera, alcalde de Llíria, al capdavant, que venien a interessar-se per les propostes sobre com recuperar els boscos de la zona de Cortes i Andilla cremats en 2012.
Han passat ja quatre anys d’aquells focs que es van emportar per davant quasi 50.000 hectàrees i ara ja és el moment de concretar les iniciatives de recuperació, enfortiment i reordenació dels boscos afectats.
El director general de Medi Natural, Antoni Marzo, va explicar que s’estan preparant informes al respecte i vàrem concloure que, una vegada els tinguem a punt, que ha de ser abans d’acabar novembre, els podem posar en comú en alguna trobada conjunta entre la conselleria i els ajuntaments.
La recerca de fons per portar avant projectes de recuperació es fonamental i, en este sentit, vàrem quedar en treballar conjuntament la recerca de pressupostos, arribant a les instàncies europees.
Una cosa, però, posàrem damunt la taula: l’immens retard que portem en estes qüestions de recuperació de boscos cremats. La dada és que dels incendis de 1994, aquells que van cremar més 150.000 hectàrees, pràcticament un 15% del total del terreny forestal valencià, no s’ha fet res després de 22 anys.
Van ser grans promeses i suposades inversions en un primer moment (recordem que mesos després dels focs hi va haver l’entrada del PP de Zaplana al Govern) però tot va quedar en paraules. Ara tenim aquelles zones cremades desigualment recuperades i reclamant intervencions d’ordenació que topen amb la manca de pressupost per tanta quantitat de superfície.
La conclusió és que cal implicar-nos en aquells incendis del 2012 però no podem deixar de banda els de 1994 i, esta realitat, és un exemple evident de la magnitud de la tasca que tenim per davant en l’ordenació i gestió acurada de les nostres masses forestals.
Mentre això passava, a Xàbia i a Bolulla seguien els incendis que van començar diumenge. Hui ha estat un bon dia de notícies. Sobre el de Xàbia ja sabíem que estava controlat. Dissortadament quedava poc per cremar. Quasi tota La Granadella ha cremat. Bolulla, on el foc se’n anava cap a Tàrbena, Callosa i la serra de Bèrnia, la por era més gran. El barranc de Sacs era la frontera. Si les flames el passaven, l’incendi es podia multiplicar i l’oratge no ajudava. Finalment, els equips encarregats d’apagar el foc han tingut èxit i no ha passat.
Al remat, s’hauran cremat unes 800 hectàrees a Xàbia i unes 500 a Bolulla. Sembla que les previsions marquen una baixada, lleugera de les temperatures. Tant de bò no hi haja cap rebrot.
Hui, en una reunió amb Antoni Marzo, el responsable de Medi Natural, hem quedat en començar a estudiar seriosament entre les diferents direccions generals afectades fórmules de recaptació directa de fons destinats a la preservació mediambiental i a l’adaptació al canvi climàtic. Allò del “cèntim sanitari” ens ha de servir de referència. La gestió dels boscos, la seu cura i la seua recuperació només serà possible si es compta amb pressupostos suficients i si estos diners es posen en mans dels habitants de les zones rurals i reverteixen en el seu desenvolupament econòmic.
A la vesprada, al despatx de la consellera Cebrián, vàrem mantindre la primera reunió de Direcció de la conselleria després de l’estiu. El debat sobre la crema de la palla de l’arrós de l’Albufera (tema al qual ja em vaig referir ahir) va ser la qüestió concreta a la que vàrem dedicar més temps. De tota manera, la reunió va servir per fer un repàs dels compromisos més urgents que tenim per davant (en el cas de la meua Secretaria, des de l’actualització de l’estratègia d’Energia i canvi Climàtic fins a la Llei de l’SDDR passant per la recollida selectiva de residus, el segellat d’abocadors o les alternatives a les cremes agrícoles, entre altres). Es tracta de punts compromesos en la reunió de juny del Consell a Torrevieja i que hauran d’estar enllestits a finals d’any.


2 comentarios:

juan dijo...

Hola, Julià. ¿Has escuchado en Xàbia la radio DAB+ de Collserola? El motivo de la pregunta es porque poniendo en el buscador del Youtube "DAB javea", hay un vídeo sobre este tema.

Anónimo dijo...

A parte de la vigilancia, y el dinero comprometido por la anterior administración, en un año de gobierno ¿cuanto ha adjudicado su DG de prevención de incendios a la conservación de nuestros montes?, Corrijame si me equivoco... 0€... está claro que no es lo mismo predicar que dar trigo...