miércoles, 31 de agosto de 2016

TENIM QUASI UN CENTENAR DE TORTUGUES BABAUS A PUNT DE NÀIXER


Amb tècnics de Medi Natural, al costat del niu de les tortugues babaues a la platja del Saler. 

La jornada d’ahir ja va començar a ser com un dia normal de treball. Un aperitiu del que serà la setmana vinent quan l’agenda ja vaja carregada de temes i activitats diverses.
El matí el vaig començar amb una reunió al voltant de qüestions de seguretat lligades al Agents Mediambientals. Em vaig trobar al meu despatx amb el director general de Seguretat i Emergències, José María Ángel; el comissari de la Policia de la Generalitat, Álvaro Rodríguez, i la directora de l’IVASPE (Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències), Ángeles Navarro.

Al meu despatx, tractant sobre coordinación entre els Agents Mediambientals i la policia.

Vàrem tractar un tema del qual es porta molt de temps parlant però sobre el que, fins ara, s’ha fet poc, la coordinació entre els Agents Mediambientals i la policia. La Policia de la Generalitat té cap a 500 efectius. Els Agents són més de 260. Del que es tracta és de que uns i altres col·laboren al màxim entre ells en tant que agents de l’autoritat. No hi ha ningú que conega el territori com els Agents, ni que tinga la seua especialització en temes ambientals. Per això a la policia els és útil la relació i, a la inversa, es facilitaria molt les investigacions i la protecció en cas de possibles delictes mediambientals.
Vàrem quedar en la necessitat de fer activitats formatives conjuntes i que abans de final d’any ja s’hagueren fets les primeres. També amb el SEPRONA, el servei de la Guardia Civil en temes de Medi Ambient, ha d’augmentar la coordinació.
Tot seguit vaig tindre una reunió amb la consellera Elena Cebrián per anar posant-nos al dia de diferents temes en marxa, en particular sobre el Manifest que diferents organitzacions empresarials van fer arribar al President Puig en contra del nostre projecte de Depòsit i Retorn d’Envasos (SDDR).
La següent activitat del dia d’ahir va ser anar fins a la platja del Saler, amb diferents responsables de l’area de Medi Natural, per visitar el campament en el qual hi ha instal·lat el niu amb més de 80 ous de tortuga babau que es van trobar a Sueca ara fa prop de dos mesos.


Va ser el 3 de juliol quan una tortuga babau va posar més d’un centenar d’ous a la platja de Les Palmeres de Sueca. Aquells ous es van agafar i es van traslladar a un niu habilitat en la sorra de la platja del Saler. Allà, un grup de voluntaris de l’organització Xaloc custodien els ous que ja estan a punt de donar noves tortugues. De fet, del centenar llarg d’us, dèsset es van portar a l’Oceanogràfic de València i, estos, ja han donat cries. Per tant, en el cas dels del Saler, el naixement de les tortugues és imminent.
Després de dinar, em van fer una entrevista pel diari “Valenciaplaza” sobre l’abans esmentat Manifest empresarial contra l’SDDR per saber la nostra opinió al respecte. Òbviament ens sembla del tot oportú que els agents socials donen a conèixer les seues opinions sobre les iniciatives del Govern. Hem tingut desenes de reunions sobre el tema i, per tant, sabem dels punts de vista d’uns i altres. El que tenim clar és que seguirem amb la nostra política de discussió i debat sobre el tema per arribar als majors acords possibles i que tot el món estiga el màxim de satisfet. De tota manera, vaig deixar clar que nosaltres tenim unes responsabilitats amb la gestió dels residus que hem d’enfrontar i que, amb les polítiques actuals, els resultats són molt difícil de millorar, que l’SDDR és un model de gestió més que contrastat i que la major protecció mediambiental és un compromís que està en el nostre programa de govern. En tot cas, des de la defensa de l’interès general, que és el nostre paper, hem de tindre el compte la defensa dels interessos particulars que els diferents agents, en este cas l’empresariat, ens manifesten. Conciliar l’interès general amb els particulars és una part fonamental de la nostra tasca.

I no, a la vista de l’agenda d’ahir, no vaig poder estar molt atent al debat d’investidura de Mariano Rajoy. Si vaig escoltar de vesprada al representant de Compromís, Joan Baldoví, tirar en cara al candidat el seu menyspreu pel temes mediambientals i les seues polítiques desfavorables a les energies renovables. Certament, ens convé un Govern a Espanya més sensible amb el Medi Ambient. Dedicar dos segons en un discurs al Canvi Climàtic però no fer polítiques per parar-lo o adaptar-se a ell és una de les majors irresponsabilitats que pot cometre un dirigent polític. Ojalà hi haja Govern prompte i siga més sensible i coherent amb estes qüestions. Ens juguem el futur.

No hay comentarios: