jueves, 4 de agosto de 2016

EL MAJESTUÓS VOL D'UNA ÀGUILA ALS BOSCOS VALENCIANS

A Chera, a punt de soltar una aguila comuna recuperada al Centre de fauna del Saler

S'acosten les vacances i l'activitat baixa a gran velocitat. Encara que ahir va ser un dia d'activitat frenètica el voltant del Govern de la Generalitat, dia de canvis en el segon escaló del Consell, com que la nostra conselleria no es va vore afectada, ni ens van cridar els periodistes, ni va ser moment de comiats i benvingudes. Així que entrem ja de ple en fase “normalitat estiuenca” que, això sí, en el nostre cas esperem no vore-la trencada per nous incendis forestals.
En este sentit, estos dies s'estan escoltant moltes veus que posen en entredit les nostres polítiques en gestió forestal que, amb tota sinceritat, em semblen tan oportunistes com poc oportunes. Hi ha des de qui argumenta posant-te el cartell del “més ecologista” com qui acusa als ecologistes de tots els mals. Jo crec que no és ni una cosa ni l'altra. Hi ha una gran coincidència sobre la necessitat de plantejar una gestió forestal seriosa i sostenible, adaptada a les característiques dels nostres boscos, amb la dotació pressupostària que cal, fugint de grans aprofitaments de fusta que són impensables en el nostre marc i fomentant el desenvolupament rural.
Encara hi ha un altre punt més de coincidència, portem molts i molts anys perduts en gestió forestal, i no serà perquè no es cessions d'aprofitament de boscos a molts anys vista. Nosaltres això no ho farem. Nosaltres sí tenim polítiques clares, amb el suport dels tècnics i els científics dels quals disposem en la conselleria i en instàncies com les universitats o el CEAM. Les hem explicades en els llocs que tocava de manera oberta i transparent. El que no es pot esperar és que en un tema com la gestió forestal els resultats es noten d'un dia per un altre. A això em referia quan parlava d'oportunisme: aprofitar els tres incendis grans que hi ha hagut com prova de la nostra manca de política no és just. Estes coses no es reverteixen en un any.
Ahir em vaig passar tot el matí a Chera, a la comarca de Requena-Utiel, una zona especialment afectada pels focs de 1994. Les marques en les seues muntanyes, més que recomanables de visitar, encara es noten en alguns punts.
El motiu de la meua visita va ser participar en una solta de diferents aus rapinyaires procedents del Centre de Recuperació de Fauna “La Granja” del Saler. Estes activitats sempre són una festa en la qual participen molts xiquets i xiquetes dels pobles, que segueixen amb la boca oberta les explicacions dels tècnics i que, després, quan arriba el moment de deixar anar les aus i les veuen volar majestuosament, ho viuen de manera intensa. Jo he soltat una àguila comuna (buteo buteo), ratonero en castellà i, realment, impressiona.
L'acte l'hem fet en un camp de treball de voluntariat ambiental que hi ha a Chera i en el qual hi havia més d'una vintena de joves de diferents punts de l'estat espanyol.

 Al camp de treball de Chera, amb un grapat de voluntaris ambientals que estaven fent parets de pedra.

Amb l'alcalde Alejandro Portero i el regidor Antonio Quintana, i juntament amb el director general de Medi Natural Antoni Marzo, vàrem visitar diferents indrets del Parc Natural de Chera-Sot de Chera i vàrem tindre molt de temps per comentar de les necessitats de la zona.
La vesprada la vaig dedicar a llegir documents acumulats i, sobretot, a firmar papers pendents que volia llevar-me dels damunt abans dels dies de vacances que faré a partir de la setmana vinent.

No hay comentarios: