miércoles, 3 de agosto de 2016

REVISIÓ D’UN ANY DE GOVERN INCONFORMISTA
D'esquerra a dreta, Joan Piquer, Delia Álvarez, jo, Vicent Garcia, Enrique Lapuente, Antoni Marzo i Manuel Aldeguer. Com que és un bloc personal, ho vaig a dir: estic feliç de treballar amb esta gent. La foto està feta en la zona de La Trilladora del Tocaio, al Palmar. (Q.P.) 


Ahir havia de ser jornada amb una sola qüestió, la reunió amb les sis persones que s’ocupen de les sis àrees en les quals s’organitza la meua secretaria autonòmica. Es tractava de fer balanç del primer any de gestió, de comentar els llums i les ombres de la nostra gestió i de mirar cap avant. Ens vàrem reunir al Centre de Recuperació de Fauna de La Granja del Saler. Erem la directora general de Prevenció, Delia Álvarez; el de Qualitat ambiental i Canvi Climàtic, Joan Piquer; el d’Aigua, Manuel Aldeguer; el de Medi Natural, Antoni Marzo; el director de VAERSA, Vicent Garcia, i el gerent de l’EPSAR, Enrique Lapuente.
Tornaré a la reunió però abans, per allò de començar per l’inici, em referiré a la reunió, posada fa només un parell de dies, que vàrem tindre a primera hora amb l’Associació de Veïns de Bonilles-Romeu de Sagunt. Són representants de les persones que viuen en l’entorn de l’actual pedrera de Lafargue al Salt de Llop, unes 300 vivendes. Es queixen de les grans detonacions que els mou les cases quan es fa explotar la pedra, del soroll de les màquines treballant i de la pols en suspensió que hi ha en l’aire. Reclamen que l’ampliació del temps d’explotació del Salt del Llop siga el més breu possible i que la protecció de Les Margues i el bosc de Romeu es faça ràpid. Els hem explicat que estem treballant per buscar alternatives a l’explotació de Romeu però que les pedreres que hi ha en l’entorn són poc viables. En este sentit, són partidaris de que l’explotació es porte al Pinyal (La Catalana) sempre que siga en llocs localitzats.

Al meu despatx, amb l'Associació de Veïns de Bonilles-Romeu de Sagunt.

Acabada esta reunió ha sigut quan hem anat cap el Saler per tindre la reunió de direcció del meu departament.
Ha estat una trobada agradable, útil i divertida. No es pot demanar massa més.
Hem fet un repàs àrea per àrea. Les sis. Abans he fet una xicoteta explicació sobre les meues impressions de l’any que portem treballant. No tot ha eixit bé, és evident. Jo, personalment, em trobe incòmode en la burocràcia administrativa i segur que, moltes vegades, els obligue a treballar més per compensar les meues mancances. El que sí tinc clar, i ho compartim tots, és que hem vingut a fer les coses d’una altra manera, pensant en ser fidels als compromisos de canvis que vàrem expressar en el nostre acord de Govern, i ho estem fent. Per això les dificultats, per això molts dels problemes.
El clima general de la reunió ha sigut de satisfacció pel treball fet però la major part del temps l’hem dedicat a posar el focus en allò que no acaba d’anar bé i en com trobar solucions cara al futur.
Molt resumidament ha quedat clar que tenim greus problemes de gestió de les encomanes amb VAERSA per les dificultats administratives amb  les quals topem. Lligat a això, ha eixit també la necessitat d’estudiar possibles modificacions del models de VAERSA per evitar els obstacles que trobem en la tramitació dels treballs a fer.
En general, som els primers en patir la tantes vegades comentada lentitud de l’administració. Per això, és responsabilitat nostra, primer de tot, buscar la dotació de personal que es necessita i, després, buscar maneres d’agilitzar les tramitacions.
Tenim ja en marxa les instruccions de gestió forestal, les ordres d’aprofitament, les programes dels Plans de Desenvolupament Rural que significaran importants quantitats de fons europeus, anem a buscar formes per aprofitar més l’aigua dessalinitzada, tenim plans d’ajuda al reg tradicional del sud d’Alacant, ens implicarem en el cercle integral de l’aigua que és on la Generalitat té capacitat d’acció, lluitarem per més pressupost començant per Prevenció d’Incendis, seguirem dialogant per implantar l’SDDR, el quint contenidor i la recollida porta a porta, segons les preferències dels pobles. EPSAR té una gran potència inversora i caldrà aprofitar-la com a motor econòmic... Han estat més de quatre hores de reunió en les quals també hem revisat els pressupostos per a 2017. Uns pressupostos que sempre es queden curts. Sabem de les dificultats que passem i, per això, prioritzarem bé les despeses i no deixarem un euro sense gastar.
També hem tingut temps per parlar de política, de com funciona el Govern de mestissatge, de com el vivim en la nostra Secretaria, dels canvis que els mitjans de comunicació anuncien i d’alguna cosa més.
Al final hem anat a un restaurant del Palmar a dinar. Hem eixit a 23 euros per cap i cadascú ha pagat la seua part.

A la vesprada m’han tocat alguns mitjans. Temes? La palla de l’arròs, Puerto Mediterraneo, els canvis al Govern, el segellament de l’abocador de Proambiente a La Murada i els incendis.

3 comentarios:

Anónimo dijo...

Sona tot molt be...pero a vaersa continuen aguent moltes iregularitats, despres de un any...

Anónimo dijo...

En las fotos se ve que el medio ambiente sigue en manos de hombres... a ver si se nota un cambio ahí también

Cèsar Alcaide dijo...

Molt bones paraules, però ens heu condemnat als veïns de Romeu-Bonilles a 26 anys mès de patiment, no considerantmos part implicada en el procés, i heu condemnat a les Margues, per què l'empresa no signarà cap conveni nou si li ho doneu tot per davant. Vos heu carregat el treball de Quico i Tere. Enhorabona, una conselleria en mans del PP no ho haguera fet millor.