martes, 12 de julio de 2016

VEUS A FAVOR DEL SDDR.

Amb l'organització de consumidors AVACU, parllant del deposit per a envasos

Ahir vaig començar la jornada amb una reunió que finalment no va servir per allò que estava prevista que era preparar a la seua vegada una reunió, que havíem de tindre a migdia, amb la Diputació de València sobre la variant de Pedralba. Problemes d'agenda dels representants provincials van impossibilitar la trobada. Caldrà buscar un forat en els pròxims dies ja que tant uns com els altres coincidim en la necessitat de buscar una solució que millore, en tots sentits, la qüestió del pas de trànsit per dins de la població.
Tot seguit em vaig reunir amb l'associació de consumidors AVACU per parlar del nostre projecte de tornar al deposit per a envasos (SDDR). AVACU, que forma part de la Confederació Espanyola de Consumidors i Usuaris (CECU), que és un dels principals valedors del nostre projecte en l'àmbit estatal, va mostrar-se absolutament obert al SDDR.
El seu president, Fernando Moner, va expressar el seu suport a qualsevol iniciativa que ajude a millores mediambientals i va negar, com s'havia dit des d'alguns altres àmbits, que estigueren en contra del deposit als envasos. El que ens van demanar és el màxim d'informació possible per tal de poder fer campanyes explicatives als seus associats i a la ciutadania en general.

Amb la dirección de l'associació de distribuidors de begudes, ADISLEV, que volen participar en el gestor de l'SDDR.

Sense canviar de tema, a continuació em vaig reunir amb la direcció d'ADISLEV, que representen les empreses de distribució del País Valencià, amb el seu president Juan José Peiró al capdavant. Els distribuidors ens van animar a posar en marxa el sistema de retorn d'envasos el més prompte possible i ens van oferir tota la seua col·laboració. Consideren que, a més de ser una mesura mediambientalment indiscutible, fomentarà l'increment dels envasos reutilitzables, cosa que encara millorarà més la gestió d'este tipus de residus.
Els directius d'ADISLEV ens van garantir que el sector de la distribució assegura que tot el procés d'entrega i recollida de material es farà de manera constant, ràpida i sense incrementar per a res l'emprenta de C02 ja que no creix el número de viatges sinó que s'aprofiten més, ja que ningú torna de buit. ADISLEV vol, fins i tot, que se'ls tina en compte a l'hora d'organitzar el gestor del sistema que, més d'una vegada, hem dit que podria estar obert a fórmules de col·laboració públic-privada.
Abans de dinar, em vaig repassar un parell d’informes sobre el tema de la modificació de l’Avaluació Ambiental de la cimentera CEMEX i, davant diferents, cridades que vaig tindre sobre el tema, van repetir que dels canvis en els permisos hem d’eixir amb mesures que milloren clarament les exigències mediambientals i no al revés.
Acabat de dinar, i mentre esperava a una reunió amb els responsables del CEAM, em vaig dedicar a ordenar papers, preparar alguns temes que tenia pendents i organitzar un poc les vacances dels diferents alts càrrecs del meu departament. En general, un treball suau.

Amb la direcció del CEAM, Dora Cabrera i Ramón Vallejo, revisan el finançament del centre d'investigació.

La reunió del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) va ser amb la seua directora, Dora Cabrera, i el seu director científic, Ramón Vallejo. El CEAM depèn de la meua Secretaria i, funcionalment, té relacions amb totes les nostres direccions generals.
El motiu de la trobada era buscar maneres de finançar les activitats que fa l’organisme de la manera més estable possible. En els últims anys, el CEAM ha patit importants retallades que han afectat molt les seues capacitats d’investigació. Malgrat això, el prestigi del centre continua sent alt i, des de la Conselleria, tenim molt clar que els seus treballs ens poden ser de molta utilitat.

De cara als pressupostos de l’any vinent la pretensió és millorar les quantitats i, sobretot, buscar nous treballs que faciliten més finançament. L’estabilitat és fonamental ja que han patit massa cassos de retallades per sorpresa que, progressivament, han anat limitant la seua acció. La nostra voluntat és garantir que la base de funcionament del Centre estiga econòmicament blindada, buscant la fórmula contractual més oportuna. El seguiment dels plans de gestió forestal, les prediccions meteorològiques molt concretes, l’avaluació dels riscos d’incendis, l’estudi de vents o d’humitats són temes fonamentals en els quals el CEAM ens resulta imprescindible. Ara hem de ser capaços de convertir tot eixe valor en preu, o siga, en pressupost.

5 comentarios:

Unknown dijo...

Hola Julià, llig el teu blog i em sorprenc perquè precisament hui mateix acabe d'escriure sobre les raons per les que els ciutadans haurien d'estar a favor del SDDR. Espere que t'agrade la reflexió:
5 RAZONES POR LAS QUE EL CIUDADANO DEBERÍA ESTAR A FAVOR DEL SDDR
http://sersostenible.es/5-razones-las-ciudadano-deberia-estar-favor-del-sddr/

Salutacions
Raúl

Julià Álvaro dijo...

He llegit el teu article Raul. Em sembla boníssim. Encara que no entres en la guerra de xifres, que jo crec que no és una qüestió menor, l'article em sembla una reflexió molt necessària.

Unknown dijo...

Magnífica artículo, Raúl. Claro y didáctico. Comparto las 5 razones y podría añadir alguna más. Enhorabuena.

Unknown dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Unknown dijo...

Moltes gracies Julià, malgrat que he treballat molt obtenint xifres de com i a on es produïxen i gestionen residus, sobretot en el País Valencià, en estos moments no tinc ni els mitjans ni l'encàrrec de fer-ho, encara que sincerament crec que bastaria mirar el que s'arreplega en uns quants contenidors. D'altra banda els estudis que estan publicant universitats no em pareixen convincents i dubte d'ells per qui els fa i per qui els paga.En qualsevol cas, opine que hi ha raons que de pura lògica no necessiten xifres que les protegisquen.

Salutacions

Raúl.