viernes, 8 de julio de 2016

SOBRE CEMEX, INCIDENADORES I RESIDUS

Amb la "Platarforma Aire Limpio de la Hoya de Buñol-Chiva".

La jornada d'ahir la vaig començar amb una llarga conversa amb el subdirector general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, José Miro, sobre el tema de la cimentera CEMEX de Buñol.
Estem en pla procés de modificació de l'autorització ambiental integrada. Un tràmit queportava anys i anys empantanat i que encara té molt de recorregut per davant. Des de l'abans esmentada direcció general s'ha fet arribar al interessats un informe proposta per tal que tot el món presente les al·legacions que considere.
La proposta contempla un augment considerable de les quantitats de fem que podrien gestionar, és a dir, cremar com a substitutius de altres combustibles derivats el petroli. Hi ha una important reducció del tipus de residus que es poden cremar, principalment dels perillosos, però es contempla incrementar el volum total.
Les condicions de la proposta venen justificades per les possibilitats legals de les quals disposa CEMEX per tal de fer la seua petició. Ara, en tot el tràmit, d'al·legacions es vorà com queda finalment la resolució i els temps en els quals es fa realitat.
Acabada la conversa amb el subdirector general, em vaig reunir amb el representants de la “Plataforma Aire Limpio de la Hoya de Buñol-Chiva” que, molt preocupats, tot siga dit, venien a plantejar-me la seua oposició oberta a que s'amplien les capacitat d'incineració de la planta cimentera de CEMEX. Temen que les molèsties que ara estan patint es multipliquen. Vàrem quedar que en seguiríem parlant i que facilitaríem tot el tràmit de presentació d'al·legacions. En van fer un parell de demandes concretes: la primera, que es pose un mesurador de qualitat de l'aire a Chiva, on diu que no en hi ha cap, i que és cap on el vent porta les partícules que ixen de la cimentera; la segona, que els ajudem en buscar alguna universitat que faça un estudi a fons dels possibles impactes en la salut de la gent que pot tindre viu a prop de la planta.
Acabada esta reunió, vaig anar a l'habitual “consellet” preparartori del Consell de Govern dels divendres que, per cert, hui es fa a Torrevella. Allà, la sessió del Consell s'allargarà amb dos jornades de treball de tots els membres de l'Executiu per fer balanç del primer any de Govern i preparar els deures dels pròxims mesos.
Després vaig dinar amb la vicepresident Mónica Oltra, cosa que sempre és útil per tal de posar en comú qüestions de la nostra conselleria, i del Govern en general, que habitualment, per la càrrega de trebal que tots portem, no es té temps de parlar detingudament.
En acabar, tornada a la Conselleria per fer la reunió, també de tots els dijous, amb els directors generals de la meua Secretaria Autonòmica i, a continuació, em vaig quedar un rato més a preparar la roda de premsa que hem de donar hui sobre el naixement de Joves de VerdsEquo del País Valencià i per respondre les acusacions d'un grup de membres del partit els quals han estat sancionats amb dos anys de suspensió.
Un dia llarg. Potser per això el resum m'ha quedat més curt que altres vegades. 

3 comentarios:

Anónimo dijo...

No oblides Julià que la planta de residus que ensenyeu a tothom com si foreu comercials, està basada en poder enviar grans quantitats de residus a incinerar en cimenteres com aquesta. En incinerar i també en col•locar per ahí material bioestabilitzat que tal volta no estiga suficientment net i descontaminat. Que agraits son els números!

Julià Álvaro dijo...

No sé qui ets. El que sí sé és el que expliques i, fora del to que uses, em sembla que tens tota la raó.
El que també sé és que els residus, per més voluntat política que tingues, no es poden fer desaparéixer d'un dia per a un altre, qué més voldria. Del que es tracta és d'avançar cap a la solució, sense donar passos arrere. Ens podem equivocar i rectificarem quan això passe però sabem el que volem i estem donant múltiples exemples de cap on anem i quin és el nostre model.
I ho fem, des de la transparència. Una de les mostres és el meu bloc diari.

Unknown dijo...

Falta muchisima Informacion y Formacion, sobre lo que significa el aprovechamiento energético de los residuos en las cementeras, con este tema se hace mucha demagogia y se manipula a la opinión publica. yo solo dire que los paises Europeos mas avanzados ecologicamente utilizan esta vía en mucha mayor medida que aqui algunos llegan a sustituir el 90% de sus combustibles. Países como holanda, Dinamarca; suiza, Alemania; Etc.. nada sospechosos creo yo de ser poco ecológicos. Lo que desde luego es poco ecológico es un vertedero.