jueves, 14 de julio de 2016

“PUERTO MEDITERRANEO”, AIXÍ QUE PASSE L’ESTIU

Amb Salvador Arenere i Rosa Vidal, promotor i responsable jurídic del projecte de "Puerto Mediterraneo".

Certament m’havien demanat una entrevista feia temps però en l’últim moment la meua operació de genoll havia ajornat la trobada. Ahir finalment em vaig poder reunir amb els promotors de “Puerto Mediterraneo”, el macroprojecte d’oci i comerç tramitat com Actuació Territorial Estratègica (ATE) que preveu ocupar prop d’un milió de metres quadrats a Paterna.
Ha estat al meu despatx el conseller de l’empresa promotora Salvador Arenere, acompanyat entre altres per l’advocada Rosa Vidal, de la firma Broseta, que és qui gestiona els aspectes legals.
Hem fet una revisió de com ha anat tot el procés, hem comentat que la tramitació via ATE, que havia de ser una manera d’accelerar els tràmits urbanístics, no han servit per això i hem repassat alguns dels informes pendents. Mobilitat, carreteres, inundabilitat o contaminació són les darreres qüestions que quedaven per aclarir. Ells segueixen al detall la marxa dels tràmits. Els hem explicat que tenim pràcticament tota la documentació a punt i, alguna cosa que se’ls ha requerit, han assegurat que la tindran en breu. “Puerto Mediterraneo” podria anar tranquil·lament a la reunió de la Comissió d’Avaluació Ambiental del mes d’agost però he coincidit que un projecte d’estes característiques sembla inoportú que es resolga en plenes vacances, quan tota l’activitat laboral i l’atenció social estan baix mínims. Per això, he comentat que portarem el tema a la reunió de setembre.
Abans de la reunió amb els promotors del projecte de Paterna, m’havia vist a primera hora del matí amb la directora general de Prevenció d’Incendis, Delia Álvarez, i el de Medi Natural, Antoni Marzo, per parlar de la convocatòria de la Mesa Forestal i, després, amb membres de la secció d’UGT de Vaersa.
Amb els directors generals hem tractat de la pròxima convocatòria, el dia 18, de la Mesa Forestal, a la qual, dissortadament, no podré assistir.
Hem ampliat moltíssim el número de membres de la Mesa que durant el 2015 no es va reunir. Estem per damunt dels 40 membres, i encara podria ser que haguérem d’incloure alguna modificació més. Anem a revisar el futur Reglament de l’organisme que pretén ser el punt d’encontre entre tots els agents implicats en temes forestals, des de les administracions fins a col·lectius de caire social, acadèmic, participatiu o econòmic.
Hi ha dos documents que aniran a discussió i que ens semblen de màxim interès ja que marcaran les pautes de les nostres polítiques en gestió forestal: l’estratègia valenciana de prevenció d’incendis forestals i adaptació al canvi climàtic i les instruccions sobre ordenació forestal. Parlarem de com accedir a les ajudes dels Plans de Desenvolupament Rural i, per suposat, també donarem informació detallada dels últims incendis al nostre país.


Amb representants d'UGT-VAERSA

Sobre la reunió d’UGT-Vaersa, ha estat molt centrada en temes dels Plans de Prevenció. La queixa és que s’aprofita poc al personal i que, malgrat algunes millores que s’han introduït en els períodes de treball, hi ha malestar en la plantilla per culpa d’una mala organització, així m’ho han dit. Hem quedat que em passaran propostes concretes per escrit i que jo les revisaré. Dos queixes més: manca de transparència en els processos de selecció i la incapacitat de convocar com toca la Mesa Negociadora. Revisarem els problemes d’opacitat i, sobre la Mesa Negociadora, que ells mantenen que ha d’incloure només a UGT, Intersindical i CCOO, els he explicat que disposem d’informes jurídics que donen per bo que estiguin tots els sindicats amb representació. Divendres hi ha reunió de la Mesa i esperem algun avanç.
Per varia, ahir també vaig tindre una reunió sobre el nostre projecte de depòsit per a envasos (SDDR). Va ser COVACO, l’organització que representa al comerç valencià de proximitat, el xicotet comerç. Vaig estar amb el seu president Cipriano Cortés, i la Secretària, Amparo Barroso. Va ser una reunió molt enriquidora. Volen informació però la seua disposició és gran. Estan convençuts que el sistema encaixa perfectament amb el que representa el comerç de barri, el de la implicació de la gent amb el seu entorn, el del compromís amb la ciutadania. Segueixen les preguntes sobre l’espai a les botigues i, de nou, vàrem explicar que estem parlant de bosses que no arriben a ocupar un metre quadrat i que la logística de retirada dels envasos sempre s’adaptarà a les necessitats. Comentàrem sobre la impossibilitat de fer proves pilots en ciutats concretes i nosaltres afegirem que tenim pràcticament dos anys per anar rodant l’organització i per fer tota la pedagogia i donar totes les explicacions que siga necessari. La direcció de COVACO també ens va manifestar que veuen en bon ulls la possibilitat d’integrar-se en el gestor del sistema, no per aprofitar les possibilitats de negoci sinó com fórmula de participació.
Abans de dinar encara vaig tindre un temps per revisar, junt a tècnics de Qualitat Ambiental, la modificació de les condicions de funcionament de la CEMEX de Buñol, i per comentar amb Delia Álvarez i amb Vicent Garcia, director de VAERSA, la reunió que havia tingut amb els representants sindicals d’UGT en l’empresa. Les seues demandes estan a mig camí entre les responsabilitats dels dos.


En Petrés, amb membres del grup ecologista AGRÓ parlant de la cimentera de Lafargue.

De vesprada, juntament amb el director general de Medi Natural, Antoni Marzo, vàrem anar a Petrés, al costat de Sagunt, per debatre amb membres del grup ecologista Agró sobre l’ampliació de la pedrera de Lafargue de la capital del Camp de Morvedre.
És un tema complexe que, fins ara, havíem discutit amb l’ajuntament de Sagunt i la direcció de la cimentera Lafargue. Amb estes dos parts estem buscant un acord de revisió del seu conveni per protegir el bosc de Romeu (on ara té capacitat d’explotació la cimentera) a canvi de buscar una zona per explotar en la zona del Pinyal (que hui ens han aclarit que no es diu Pinyal sinó La Catalana). En la reunió de hui ens han advertit que no estan disposat a acceptar que es desprotegisca la nova zona ja que defensen que té tant o més valor que la zona de Romeu.
Segons els representants d’Agró, la llei contempla que no es puguen obrir noves explotacions si encara hi ha pedreres amb capacitat de rendiment. Ens han parlat de pedreres en Algimia, en Almenara, en Altura, en Jérica i en Viver. Personalment els he dit que tenen el nostre compromís de que s’estudiarà tant la qüestió legal com les possibilitats d’aprofitar velles pedreres. No els he amagat la dificultat de satisfer les seues demandes. No sempre la millor de les solucions és la possible i, moltes vegades, una eixida que no deixa del tot satisfet ningú és, a llarg termini, la millor eixida. El dimarts que vé tornem a reunir-nos amb la direcció de Lafargue i l’ajuntament saguntí.

No hay comentarios: