jueves, 21 de julio de 2016

PARLANT DEL SISTEMA DE DEPÒSIT I PARLANT AMB RETORNA

Entrevista amb "Sostenible.cat", sobre Canvi Climàtic, gestió de residus i el Sistema de Depòsit d'envasos.

La jornada d'ahir va començar amb una entrevista per a “Sostenible.cat”, revista “online” impulsada per la Diputació de Barcelona des de l'any 2001 que es dedica a tot tipus de novetats en temes de medi ambient i desenvolupament sostenible. Ha estat una entrevista en format audiovisual a càrrec de la periodista Eva Terol.
“Sostenible.cat” és el mitjà de la Xarxa de Ciutat i Pobles cap a la Sostenibilitat i s'ha convertit en una plataforma clau en el debat i posada en comú de temes lligats a l'actualitat mediambiental a Catalunya però, també, més enllà. En l'actualitat hi ha tres ajuntaments del País València com observadors en la Xarxa: Dénia, Ontinyent i Almassora.
El tema central de la conversa, a més del Canvi Climàtic i qüestions més generals sobre sostenibilitat,  va ser el nostre projecte de tornar a un sistema de depòsit per als envasos, l'SDDR. He explicat els detalls de la posada en marxa, els motius mediambientals i de sostenibilitat que ho justifiquen i el valor econòmic de la iniciativa. Catalunya, ja fa cinc anys, va encetar un procés de posada en marxa del sistema però, finalment, no va quallar. Ara el Govern català ha reprès el projecte i, de fet, estem col·laborant.
Després de l'entrevista, amb el director de VAERSA, Vicent Garcia, vàrem revisar l'embolicat procés de la posada en marxa de la Comissió Negociadora entre direcció i sindicats. Ahir el tema es va vore en el Tribunal d’Arbitratge i hui seguirà. Es mantenen les discrepàncies, la direcció va plantejar que en la Comissió podien estar tots els sindicats, mentre que els majoritaris defensen que la llei limita la presència als de màxima representació. Els xicotets no accepten. La direcció va dir ahir que s’acceptarà allò que vullguen els representants sindicals, que per ells no va a quedar. El tema, ja dic, ha arribat als jutjats però hauríem de ser capaços de resoldre-ho sense necessitat d'arribar a arbitratges externs.
Per un altre costat, amb el director general de Medi Natural, Antoni Mazo, vàrem treballar l'inici de la revisió del PORN del Parc natural del Turia que encetarà el camí, junt a les converses que mantenim amb la Diputació de València, per fer la variant de la carretera de Pedralba sense afectar espais protegits.

Amb "Retorna" posant en comú dades sobre el Sistema de Depòsit d'envasos.

Al migdia, la reunió, de nou sobre el tema del Depòsit per a Envasos (SDDR), va ser el grup Retorna, una iniciativa d'àmbit estatal, que promou eixe sistema. Ja havíem tingut contactes amb ells, fins i tot ens havíem reunit amb el seu president Domingo Jiménez Beltrán, però la d'ahir va ser una trobada de treball. Vàrem posar en comú la seua llarga experiència, porten 20 anys dedicats al tema, i també el que nosaltres portem ja viscut. Ens van parlar dels contactes que estan mantenint amb altres institucions de tot l'Estat i va quedar de manifest que no es tracta d'una iniciativa que es limite a nosaltres sinó que cada vegada hi ha més veus que comparteixen preocupacions. L'abandonament d'envasos és una realitat compartida i, per tant, moltes administracions, com nosaltres, es plantegen el Sistema de Depòsit com la millor solució.
Abans de dinar, vaig estar en la reunió dels dijous de Subsecretaris i Secretaris Autonòmics, el “Consellet” previ a la reunió del Consell dels divendres. En ell, seguint la pauta marcada la setmana passada a Torrevieja pel Ple del Consell, es va insistir en la necessitat d'agilitzar al màxim els temes pressupostàries per intentar compensar les retallades i limitacions que se'ns posen des del Govern central del PP.
Després de dinar, amb la directora general de Prevenció, Delia Álvarez, vàrem repassar les dos “Meses de Concertació Post-Incendi” que ahir i despús ahir es van fer a Chella i Carcaixent, com a seguiment dels focs del mes passat en les dues localitats.
Dimecres la reunió va ser a Chella i, ahir a Carcaixent. Les “Meses de Concertació” són ens de participació per, entre tots els agents i administracions implicades, treballar en el dia després dels grans sinistres forestals. En ambdues reunions, sobretot en Carcaixent, hi va haver molts participants. Es van revisar els informes definitius del CEAM sobre els focs i es va parlar molt de la presentació de les valoracions de danys per a les quals els ajuntaments han demanat un poc més de temps.

En les “Meses” es van crear grups per facilitar la presència dels ajuntaments en les ajudes pels plans de Prevenció i es va debatre sobre el tractament de els cremes agrícoles (que hem d'aconseguir fer desaparèixer oferint alternatives) i sobre les discontinuïtats agrícoles com eines preventives.

No hay comentarios: