jueves, 14 de julio de 2016

LA CÚPULA EMPRESARIAL VALENCIANA RECONEIX QUE L’ACTUAL SISTEMA D’ENVASOS NO FUNCIONA PERÒ DUBTA DEL SDDR.Amb els responsables de la Unió de Consumidors de la CV.

Ahir vàrem començar la jornada amb una “bronca” que, amb raó, ens va donar el responsable de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicent Inglada, per haver tardat tant a reunir-nos amb ells en la ronda de converses que estem mantenint per explicar el nostre Sistema de Depòsit Devolució i Retorn (SDDR) d’envasos.
Error organitzatiu. Hem contactat amb tots els agents més significatius que poden estar relacionats amb la qüestió que ens ocupa, hem contactat i parlat amb més de 60 grups diferents, i saben que la UCCV és fonamental com associació de  consumidors... però, a vegades, es cometen errors i les seues peticions tampoc van arribar allà on tocava.
En fi, que aclarit això, va estar una conversa útil. La UCCV ens va  expressar els seus dubtes (que d'això és tracta)  i nosaltres anàrem contestant-los tots. Vàrem quedar que els enviaríem informació per escrit per anar perfilant el projecte però que el moment dels documents serà després d’agost. En tot cas, els haclarirem que el consumidor no es veu afectat per a res, que serà el beneficiari d’uns carrers més nets, d’un medi ambient menys contaminat i, en tant que contribuent, es beneficiari de l’estalvi que els ajuntaments experimentaran en la gestió dels residus.
A continuació, vaig aprofitar el temps per un parell de reunions internes. Una per rebre documentació sobre els 30 anys de l’Albufera ja que el diari “El Mundo” m’ha demanat tindre una conversa sobre este tema i, precisament sobre això, també he parlat amb la directora del Parc Natural, Paloma Mateache, que reclama fórmules de coordinació per anar resolvent la crema de la palla d’arròs.

Al costat de la consellera Elena Cebrián, amb el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, i membres de la seua directiva.

Tot seguit, amb la consellera Elena Cebrián, hvàrem tindre una trobada amb el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, i altres membres de la seua Junta Directiva.
Els representants empresarials ens expressaren un seguit de dubtes sobre la implantació de l’SDDR. La seua tesi és que, reconeguent que el sistema actual, el d’Ecoembes, no funciona bé, el millor seria perfeccionar-lo a través de fer créixer la consciència mediambiental de la gent. Diuen que no cal inventar. Temes com la unitat de mercat i, en general, els inconvenients de tota novetat els porten a defendre seguir pel camí actual. La nostra resposta va ser  que pensem que el sistema actual, en el tema envasos, ha tocat sostre i disposem d’alternativa, l’SDDR; que no és cap invent, que està en més de 40 regions a tot el món, i regions de les més desenvolupades. La unitat de mercat no està en perill, com no ho està en USA o en Canadà, on l’SDDR està en algunes regions i no en altres. Els vàrem dir clarament que estem decidits a implantar el sistema i que això és una oportunitat per a ells, que la nova manera de gestionar els residus va en esta direcció i que tenim dos opcions: dissenyar, amb temps i consens, un sistema a la nostra mida o, d’ací poc temps, haver de fer-ho amb presses  i amb models imposats des de fora.
Vull destacar la intervenció de la directora de Relacions Externes de Mercadona, pau Villalba, que va agrair la voluntat de diàleg, participació i debat que ha mostrat sempre la conselleria en el tema que ens ocupa i les múltiples vegades que hem tingut contactes, entrevistes i converses. Els reconeixements, sobretot si són des de posicions no plenament coincidents, resulten molt agradables i més venint d’una gran empresa del país. Una gran empresa i un gran projecte sempre és oportú que busquen posicions d’acord.
A la vesprada, dos converses més de caire intern: la primera, amb el subdirector general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, José Vicente Miró, sobre la possibilitat de modificar alguns errors detectats i observacions que ens han fet sobre la modificació del volums d’activitat d’incineració de la cimentera CEMEX de Buñol; la segona, amb els subsecretari de la conselleria, Josep Moratal, sobre un tema recurrent, les dificultats que tenim per gestionar àgilment les encomanes amb VAERSA i la recerca de fórmules per, de cara a este segon any, no haver de trobar-nos amb els obstacles burocràtics dels últims mesos.
La jornada la vaig acabar a la seua de Compromís. Vàrem fer Executiva del partit VerdsEquo i el tema central va ser la nostra presència en el Congrés d’Equo federal que s’ha de fer en novembre. Som, la valenciana, una de les federacions mé importants del partit i la que més presència institucional té. Este fet ha d’anar acompanyat de major pes en la direcció, al mateix temps que, des de la posició de sobirania del nostre partit, ha de significar millor coordinació dins l’aparell estatal.

No hay comentarios: