martes, 5 de julio de 2016

EXPLICANT L’SDDR A CONSUM I MERCADONA

En el despatx de la consellera Elena Cebrián, amb l'enginyer i especialista en temes de Medi Ambient, Domingo Jiménez Beltrán.
La setmana, o siga ahir dilluns, va començar amb una d’aquelles llargues hores de firmes de documents i de revisió de les moltes cartes, documents, peticions d’accions o d’entrevistes que se’m acumulen en la taula i que sempre mire amb alguns dies de retard. No vaig acabar però vaig aclarir i repartir prou coses. Moltes de les peticions que repase són documents i cartes que reboten a la meua Secretaria Autonòmica des del Gabinet de la Consellera i que jo, una vegada vistos, acabe enviant a les diferents direccions generals competents en la matèria. Després, en les reunions de l’equip, demane informació sobre les gestions fetes. Certament, en el tema de les reunions i entrevistes que se’ns demanen sempre et trobes amb persones que es queixen de la manca de celeritat a respondre a les seues peticions. En la immensa majoria de casos si hi ha molt de retard és més per alguna confusió, malentès o error en el tràmit que altra cosa. Jo, en este any que porte en la meua responsabilitat, no m’hauré entrevistat amb menys de 400 persones.
Fet este preàmbul, ahir la primera trobada de treball la vàrem fer en el despatx de la consellera Elena Cebrián amb Domingo Jiménez Beltrán, una de les majors autoritats de l’Estat espanyol en temes de Medi Ambient. Jiménez Beltrán venia per un parell de reunions que tenia amb diferents àrees del Govern i, en el nostre cas, a comentar temes lligats als residus i, en especial, al SDDR (el projecte de sistema de dèposit per a envasos que estem engegant i del qual és un bon especialista). Domingo Jiménez Beltrán és un enginyer aragonès que ha estat conseller de Medi Ambient en la representació espanyola davant l’UE, Cap de Divisió en eixa àrea de la Comissió Europea, director general de Medi Ambient en el Govern d’Espanya en temps de Felipe González, director de l’Agència Europea del Medi Ambient... i un llarguíssim currículum més. És Premi Nacional de Medi Ambient i, actualment, és president d’honor de l’associació Retorna i professor en la Universitat Pompeu Fabra.
Amb el professor Jiménez Beltrán vàrem repassar, des de posicions molt acostades, tota la problemàtica dels residus i la necessitat d’implementar polítiques en la direcció de reduir-los i, bàsicament, ser capaços de convertir-los en recursos. En este sentit, el SDDR és una eina fonamental. Després de la reunió amb ell vàrem fer una roda de premsa conjunta amb la consellera Cebrián i Jiménez Beltrán, on ell va exposar la seua experiència i nosaltres esxplicàrem, de nou, detalls del nostre projecte. Em quede amb una frase del professor que va dir que, a la vista de la legislació europea i de les exigències de resultats en la gestió dels residus, els sistemes de depòsit són “inexorables”.
 

 Amb el president d'AVA, Cristóbal Aguado, i altres dirigents de l'associació.

Acabat el contacte amb els mitjans, vaig anar al meu despatx per trobar-me amb la direcció de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA), amb el seu president Cristóbal Aguada al capdavant. AVA, òbviament, té més relació amb l’altra pota de la conselleria, amb Agricultura, que amb la meua Secretaria però també vàrem fer un bon repàs de temes: des de la contaminació dels aqüífers a la mateixa manca d’aigua, passant pels problemes amb l’avifauna que destrossen determinades collites, l’agricultura en zones de Parcs Natural o algunes línies d’ajuda que seria convenient recuperar. També va estar en la conversa la nostra aposta per l’agricultura ecològica i, en este camp, vàrem coincidir que eixa aposta no ha de significar, en absolut, abandonar les explotacions més convencionals.
El dinar el vàrem compartir quasi la totalitat de membres del Gabinet, amb la consellera, per tal de posar-nos un poc al dia del que teníem per davant en la pròxima setmana que ha d’acabar en la reunió del Consell a Torrevella. I com que havíem tingut una reunió sobre l’SDDR al matí i anàvem a tindre una altra a la vesprada, en este cas amb responsables dels supermercats Consum i Mercadona, també vàrem revisar un poc esta qüestió.
Després la reunió amb les dos grans cadenes valencianes de supermercats va ser d’allò més profitós. La trobada cal emmarcar-la en el seguit de contactes (repetits contactes) que estem tenint amb els diferents actors implicats amb el nostre projecte de tornat al depòsit per a envasos. A estes reunions (i en portem ja més de 15 que han significat arribar a més d’una seixantena d’agents del sector) jo no acostume a anar però ahir sí vaig estar. Per a nosaltres és important explicar detalladament el per què i el com el nostre projecte ja que no el volem fer contra ningú. Sabem que de la complicitat de tots els que tingan alguna cosa a dir dependrà la major o menor facilitat en la implantació del sistema i que tot funcione bé serà un gran benefici general. Vàrem explicar que no ens mou altra motivació que posar en marxa una recepta, nosaltres considerem que la millor, per garantir una millora en la gestió global dels residus. Sabem que es tracta només d’una part del volum global que es generen però també que és un greu problema mediambiental i que la solució que nosaltres proposem és la que més testada, comprovada i demostrada està com garantia d’èxit. Vàrem quedar a seguir reunint-nos.

Tortuga babau posant ous en la platja de Sueca, dissabte passat.

No vull acabar sense celebrar la notícia del cap de setmana: dissabte a la platja de Les Palmeretes de Sueca, una tortuga babaua (caretta caretta) va pondre un total de 88 ous a pocs metres del Passeig Marítim. Uns veïns ho vàrem vore i un equip de la conselleria i de l’Oceanogràfic es van desplaçar fins allà. A la mare, que immediatament va tornar al mar, se la va identificar amb un chip i els ous es van repartir: la majoria es van traslladar a una zona protegida de la platja del Saler i una part xicoteta vàren anar a una incubadora a l’Oceanogràfic. És la tercera vegada en dos anys que es dona en una platja valenciana un cas com este. No és normal que estes tortugues posen els ous en el nostre litoral. Abans només es tenia noticia d’una posta d’estes característiques l’any 2006.

No hay comentarios: