lunes, 11 de julio de 2016

ELS RESIDUS PERILLOSOS DE CEMEX VENEN DE CATALUNYA
Al Centre Excursionista de València, en la Jornada dels Joves de VerdsEquo del PV, debatint sobre Canvi Climàtic.

Com la majoria de dimarts, aprofite per remuntar-me un poc més arrere i no comence parlant del que vaig fer ahir dilluns sinó que vaig fins el dissabte ja que, en coses de partit, vaig tindre tot aquell dia ocupat.
Al matí vàrem celebrar la Mesa de País de VerdsEquo del País Valencià, coincident amb la presentació de les nostres joventuts del partit. En la Mesa de País, que és la instància més important per baix de l’assemblea, vàrem ratificar les sancions al grup de set militants que van incomplir reiteradament els Estatuts del partit tinc en els seus comportaments (acusant altres companys fins i tot d’agressions i abusos) com en la seua pràctica orgànica ja que, després de perdre les votacions en els nostres òrgans, van portar les protestes a Equo Federal per buscar allà sancions contra la nostra direcció. També vàrem reflexionar al voltant del resultat de les darreres eleccions i jo (cosa que no he escoltat massa) vaig defendre que, lligat a la fragmentació de l’esquerra, és important anar ja cap a la rebaixa de la barrera electoral en les autonòmiques del 5% al 3. L’organització del nostre Congrés a la tardor, així com la defensa d’iniciatives de la nostra conselleria, com ara el depòsit per a envasos, van ser altres temes de l’ordre del dia.
A la vesprada, ja dins dels actes que acompanyaven el naixement de Jover de VerdsEquo PV, vaig participar en un seguit de taules redones sobre el Canvi Climàtic en les quals van estar també els portaveus estatals d’Equo Rosa Martínez i Juantxo López de Uralde, el portaveu al Parlament Europeu Florent Marcellesi, els nostres diputats, Cristina Rodríguez i Juan Ponce, la regidora Beatriz Nadal, el director general de Canvi Climàtic balear, Joan Groizard, etc.
Ahir dilluns, vaig començar el dia amb una reunió amb Delia Álvarez, directora general de Prevenció d’Incendis, i Antoni Marzo, de Medi Natural. El motiu és buscar fons per retirar els milers d’arbres morts (pins) que hi ha als nostres boscos. A Orihuela n’hem tret 60.000 en els últims mesos. El problema, entre altres, és que molts estan en terrenys privats.
Immediatament després, em vaig reunir amb l’assessor parlamentari, Ruben Tello; el cap de gabinet de la conselleria, Fernando Rodrigo, i el director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer, per planificar els pròxims mesos del plans de contactes amb els agents socials sobre le tema del depòsit d’envasos. Després que e Consell marcara este projecte com una de les línies estratègica de cara als pròxims sis mesos, ara més que mai hem de duplicar esforços.

Amb Carlos Arribas, d'Ecologistes en Acció, parlant de CEMEX.

L’última reunió abans de dinar va ser Carlos Arribas, destacat activista d’Ecologistes en Acció, i una referència a nivell estatal en temes de contaminació. La conversa va ser a petició meua ja que volia saber la seua opinió sobre la proposta en marxa de revisió de l’Avaluació Ambiental Integrada de la cimentera CEMEX de Buñol. En la proposta hi ha molts avanços en qüestions de controls, alguns que venen d’antigues al·legacions del col·lectius ecologistes. El que queda pendent, i així li he explicat a Arribas com ja vaig fer fa uns dies amb la Plataforma “Aire Limpio”, és ajustar les quantitats i els tipus de residus susceptibles de cremar. L’aspecte sensible és la crema de residus perillosos que, tot siga dit, són d’importació ja que no tenen l’origen en terres valencianes sinó a Catalunya, Castella-La Manxa i Madrid. Com en tants altres temes, la pervivència d’una activitat socioeconòmica important (com ara la cimentera) és un valor a mantindré, això sí, amb una reserva obligatòria: la salut de les persones és abans.
Abans d’eixir del despatx encara he tingut temps de tancar amb Lucre tres visites que faré en les dos pròximes setmanes, les tres a Castelló: a Almenara, a Vinaròs i a Orpesa. Aprofitaré que (suposadament) en juliol baixarà un poc l’activitat de despatx per fer les eixides. Segurament n’hauria de fer més però el dia a dia et lliga molt al despatx.

La vesprada la vaig dedicar juntament amb el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer; el gerent de l’EPSAR, Enrique Lapuente, i algun altre col·laborador a revisar qüestions lligades a l’abastiment d’aigua. Les pèrdues en les conduccions, les dificultats d’alguns pobles per tindre el servei en condicions, la gestió de les taxes... Un seguit de temes que, quan parlem d’aigua, sembla que queden sempre amagats pels grans debats dels transvasaments i les grans obres però que són de primeríssima importància pels ciutadans.

No hay comentarios: