lunes, 25 de julio de 2016

DOS NOUS INCENDIS I NO PER CAUSES NATURALS


L'incendi d'Artana a mitja vesprada.

Ahir va ser un dia llarg, i no va acabar bé. Espere que hui publique esta crònica que escric de matinada, els incendis d’Artana i Tavernes ja estiguen baix control.
El d’Artana va començar  un poc abans de les 3 de la vesprada  i va cremar molt ràpid durant les primeres quatre horas. A partir d’eixe moment, i ja amb els mitjans aeris treballant, la virulència de les flames es va reduir. Les condicions d’oratge no eres roïnes però la densitat del bosc feia molt difícil atacar el foc. Les nuclis  urbans de les poblacions més pròximes (Artana, Alcudia de Veo, Tales, Onda...) estan lluny del foc però, des del primer moment, es van posar efectius a protegir-les. Les possibilitats d’acabar fer evacuacions, ahir a la nit, estaven descartades. L’esperança és que l’augment nocturn de l’humitat ajude en l’extinció i que demà, abans de les 10 que és quan es preveu l’entrada de vent, ja estiga tot prou controlat. Anit, encara que els càlculs no eren oficials, el volum cremat s’acostava a les 1.000 hectàrees i es preveu que puga superar les 1.500. Per un parell de puntes, a Alcúdia de Veo i Tales, ja havia entrat un poc en el Parc Natural de la Serra d’Espadà.

En la zona de Comandament Avançat de l'incendi.

Escoltant les explicaciones dels comandaments en la lluita contra el foc d'Artana.

Amb la consellera Elena Cebrián vaig estar fins quasi la mitjanit a Artana  i abans de tornar a València ens varen informar de l’incendi de Tavernes. Va començar poc després de les 9 de la nit. Al principi pareixia poca cosa però, en una zona d’accés complicat, anava agafant força segons passava el temps. Es van fer dos fronts i un d’ells no acabava d’estar controlat de matinada.
No se saben realment les causes dels dos focs però una cosa és segura: no ha estat un accident de la natura; ha estat algun tipus d’imprudència humana. En el cas d’Artana es parlava d’una soldadura; a Tavernes, d’una bengala.
Abans d’anar cap a Castelló, que va ser a mitja vesprada, el matí havia estat carregat de reunions. Una amb el gerent de l’EPSAR, Enrique Lapuente, per revisar la necessitat d’una nova Relació de Llocs de Treball en l’empresa i una altra amb el subdirector de Vaersa, Benjamín Maceda, sobre el bloqueig de la Comissió Negociadora i les iniciatives que s’estan per resoldre els problemes que això causa.

Amb Ignasi Fàbregas, d'Avacar, una empresa que es dedica al lloguer de cotxes per hores a les grans ciutats.

A mig matí em vaig reunir amb Ignasi Fàbregas, responsable a Espanya d’Avancar, una empresa de carsharing (lloguer de coxtes per hores). El projecte, present a moltes ciutats arreu del món, ja està en marxa en Barcelona i en Madrid, i ara l’estan presentant a les institucions valencianes. Es tracta de tindre cotxes disponibles per tota la ciutat, tant en parkings com en el carrer, per a que qualsevol usuaris el puga llogar per hores. Es tracta de no necessitar comprar un cotxe però tindre un vehicle sempre a la teua disposició molt a prop de la vivenda. Calculen que la reserva mitjana és d’una 5 hores i 50 quilòmetres; prou menys temps i distància que els usuaris del lloguer tradicional.

Amb l'Ajuntament de Callosa de'n Sarria parlant del projecte urnabnistic d'Anibits Margequivir.

Immediatament després em van reunir a l’alcalde de Callosa de’n Sarrià, Josep Saval, i diferents regidors i tècnics municipals. Havíem de parlar del projecte urbanístic de Anibits-Margequivir que pretén, des de fa 14 anys, desenvolupar una zona de vivendes de luxe amb camp de golf en la zona de serra de la localitat. El projecte ha estat retocat moltes vegades per anar minimitzant el impacte ambiental de l’obra. Ara la iniciativa està a punt de passar per la Comissió d’Avaluació Ambiental i els vàrem explicar que segueixen havent qüestions d’afectació a zones protegides complicades de resoldre. Es tracta d’una urbanització que, econòmicament, per a la població, és molt valuosa ja que el consistori considera que és la seua única zona de creixement que els permet combinar-la amb el cultiu del nespres.

Al despatx de la consellera Elena Cebrián amb la direcció d'AECOC i representants dels grans supermercats valencians.

Abans de dinar encara varem tindre una nova entrevista pel tema del Deposit per a Envasos (SDDR) amb el director general d’AECOC, José María Bonmatí. AECOC és la gran associcació que agrupa fabricants i grans distribuidors, tenen 25.000 socis que facturen quasi 200.000 milions d'eruos anuals. L’acompanyaven, entre altres, representants de Mercadona, Consum i Más y Más. La trobada va ser el despatx de la consellera Cebrián i, com sempre, va ser una reunió molt franca i útil. Es va posar de manifest que hi ha coincidència en que l’actual model de gestió d’envasos no funciona bé però que no estem d’acord en com resoldre o millorar eixa gestió. Nosaltres ens vàrem ratificar en el projecte SDDR, deixant clar que estem obert a tot tipus d’observacions i modificacions. Ells ens van reclamar que buscarem una fórmula diferent que no els afectara tant; es van declarar convençuts de que fent pedagogia amb els seus clients, comprometent-se a algun model de solució, però que no comparteixen la nostra proposta.
La nostra resposta va ser que l’SDDR, el depòsit i retorn d’envasos, és un model més que provat a mig món i que funciona, que és mediambientalment sostenible i que, econòmicament, es sumar activitat, ingressos i llocs de treball. En canvi, el seu plantejament és molt poc concret.
Estem convençuts, sincerament convençuts, de la bona voluntat quan se’ns fan estes propostes, i sabem que els interlocutors que teníem ahir tenen plena disposició a treballar amb nosaltres. Hem tingut ja moltes reunions i existeix un clima de confiança. Això no lleva, però, que cada dia que passa, cada nova dada que ens entra, ens reforcem en el nostre compromís de buscar solucions a un problema indiscutible, l’abandonament massiu d’envasos i el seu escassíssim reciclatge.
Pensem, a més, que ara tenim l’oportunitat de posar en marxa este model a la nostra manera, amb temps, amb debat i ajustat a la realitat valenciana. En canvi, si no ho fem ara així, ho haurem de fer amb presses i d’una manera imposada quan la iniciativa, com una més de les polítiques d’economia circular, siga d’obligat compliment.

La jornada, abans d’anar sobtadament cap a Castelló, va començar amb una reunió del Gabinet en el despatx de la consellera Cebrián però, el que havien de ser un parell d’hores de debat i treball, es van quedar en poc més de mitja hora, fins l’anunci de l’incendi d’Artana i, poc després, la confirmació de que es tractava d’un foc de dimensions considerables. Quasi sempre les notícies imprevistes són males notícies.

12 comentarios:

Anónimo dijo...

Buenos días, Julià.
Salimos en la prensa! Yupi!

"Vaersa ha recibido encomiendas de las que ha obtenido un beneficio, dinero que no ha devuelto a la Generalitat."

Anónimo dijo...

Vaersa se ha convertido en un bastión de inmundicia en la Conselleria de Medi Ambient, un bastión que por lo visto nadie tiene interés en desmantelar, más bien al contrario. Una vez ya parece desestimada su desaparición, parece ser que tampoco hay ninguna voluntad de este Consell por limpiarla,al menos. Por poner coto a unas prácticas que durante 20 años han derivado en condenas como la de hoy a Espinosa (y lo que le queda aún pendiente), en imputaciones, en investigaciones y denuncias por una amplia variedad de delitos de alta gama.Porque ellos no se conforman con menos. Y por desgracia, lejos de romper con esa herencia recibida,se ha preferido dar continuidad a muchos personajes secundarios que fueron parte de aquellas tramas.
Se les ha dado continuidad y cobertura para que sigan haciendo lo que hacían... Y más. Y más deprisa.

Esperábamos otra cosa de ustedes,la verdad. Y que conste que no todo en Vaersa está podrido: los peones son la base sobre la que se sustenta esa inmundicia, son los que la sufren. Son los que ven recortados sus sueldos y sus derechos en aras de perpetuar el imperio de las corruptelas. Ya no cuela la herencia recibida,y tampoco cuela que las cosas lleva tiempo cambiarlas o limpiarlas,señor Álvaro. Porque si algo están demostrando ustedes es,en el mejor de los casos, su incompetencia y su indolencia a la hora de confiar en quienes no deben.

El tiempo pone las cosas en su sitio,y en el caso de ustedes no será diferente. Lástima que hasta entonces las consecuencias las pagaremos los más débiles.

Anónimo dijo...

Artículo de hoy de Las Provincias.

". La sociedad pública Vaersa se encuentra en el núcleo de varias investigaciones judiciales por ilegalidades durante la etapa del PP. La Cuenta General muestra que determinadas deficiencias persisten al cierre del último ejercicio. Por ejemplo, la sociedad sigue sin contar con el visto bueno de Presupuestos a los salarios de los empleados y tampoco cuenta con una relación de puestos de trabajo. Esta situación se mantiene ya desde hace años.
Los informes también revelan lagunas en la contratación. No aparece la composición de las mesas, ni queda regulado el plazo de adjudicación ni el de publicación. De igual modo, carece la empresa de un control interno que evite el posible fraccionamiento de los expedientes, práctica que se repite en otras sociedades. Vaersa ha recibido encomiendas de las que ha obtenido un beneficio, dinero que no ha devuelto a la Generalitat. Incluso carecía de medios propios para llevarlas a cabo, algo que incumpliría la normativa autonómica."

Como se puede ver nuestras denuncias son ciertas: Vaersa gana dinero con las encomiendas.
A los vigilantes nos paga menos horas de las que les cobran a ustedes, y eso sin entrar en la diferencia de precio de a como se las cobra y como nos las paga.

¿Van a investigar esto o volverán a mirar para otro lado como acostumbran?

Poca fe nos queda en ustedes. Si no hacen nada son cómplices.

Anónimo dijo...

Aprovechando esta oportunidad que tan amablemente nos da Julià, vamos a explicarle a la gente cómo funciona Vaersa, de una forma sencilla y utilizando un símil para que se entienda.

Usted quiere pintar su casa:
Busca unos pintores y acuerda precio. Los pintores van, pintan rápido (para coger más faena después), lo hacen bien para que usted les recomiende o les vuelva a llamar para otra ocasión.

Total gasto: 1200 €
Total días: 2


La Conselleria quiere pintar un observatorio y se lo encarga a Vaersa.

Lo primero es encargar el proyecto, que bajo el pomposo nombre de "Restructuración cromática del observatorio tal", precisará de un equipo de ingenieros para su redacción y estudio. Vamos a contar que el proyecto dura 2 meses y Vaersa cobra 20.000 € por él.
Finalizado el proyecto, habrá que encomendar la obra en sí. Esta obra constará de un Ingeniero, un jefe de obra, un encargado, un capataz, un supervisor y 2 pringaos que pinten.
Empieza la obra, los 2 peones se ponen a pintar. Aparece el jefe obra y les da otras instrucciones, desaparece el jefe de obra. Al día siguiente aparece el encargado, les cambia las instrucciones y desaparece. Al capataz no le gusta cómo va la pintada y les vuelve a cambiar las instrucciones. A estas alturas los peones ya lamentan profundamente que en su pueblo haya tanto paro y tener que tragar con esta casa de locos.
Aparece el ingeniero, echa una bronca de tres pares y cambia las instrucciones. Al día siguiente los peones no acuden a pintar porque se los han llevado a otro sitio a "asear" algo, porque va a ir alguien de Conselleria a verlo y esto es como la mili, que cuando aparece el general la mierda se esconde. Al otro tampoco vienen, porque hay que asear alguna otra cosa que alguien de Conselleria va a visitar. Por fin aparecen los peones y se ponen a pintar. Pero entonces aparece el je de obra y los pone a masillar no sé qué, que no le gusta como ha quedado.

3 semanas más tarde se acaba de pintar el observatorio.

Total gasto: 80.000€
Total tiempo: 3 meses.

Lo único que es parodia son los precios porque los desconozco, pero va de miles de euros cada cosa de estas.

Así es como funciona Vaersa.

Anónimo dijo...

Amigo...has vuelto a beber.
Lo que hay en Vaersa es una encomienda de pseudo-vigilantes sindicalistas que no dan un palo al agua y se creen que todos son iguales. Gente sin estudios que quiere ser funcionarios por la jeta.
#pandadegandules
#fueradeVaersa

Anónimo dijo...

Por mucho que insultes al autor del comentario anterior, sabes que lo que dice es verdad. Eso y muchas otras cosas que aquí se están diciendo. Y lo de ser funcionarios por la jeta,tú sabrás de dónde te lo sacas, será que con tantos estudiar se te ha licuado la imaginación.O que piensa el ladrón que todos son de su condición,de la misma del que recibe golosinas de su amo a cambio de los servicios prestados o por simplemente, mirar hacia otro lado. Allá tú con tu conciencia si ya has elegido ser el abogado del diablo. Como decía otro comentario, el tiempo pondrá las cosas en su sitio.

Anónimo dijo...

Al de la explicación de cómo funciona Vaersa decirle que no tiene ni puta idea!!
Vaersa recibe un dinero por llevar el plan de vigilancia. Dinero que recibe por gestionar ese encargo y lo recibe si o si.
Mientras que el personal de obra (que apenas quedan) tienen que certificar los trabajos...entiende la diferencia.
Trabajo>mediciones>si ok> se cobra
Servicio> por estar ya cobro.
Es fácil.
Cuanto mal ha hecho el plan de vigilancia. La antítesis de la productividad y refugio de sindicalistas.
(Con una azada y todos los días a limpiar cuneta se solucionan las tonterías de los bocachanclas. Si no te limpias tu cuneta, hoy no cobras. Pero claro cobra igual sólo por pasear y mandar fotos al twitter)

Anónimo dijo...

Bona nit. Com a vigilant li demane que faça el favor de no parlar d'eixa manera del personal de vigiláncia,está ben clar que no ens coneix ni coneix el nostre treball ni el respecta.
Nosaltres no tenim res en contra dels treballadors d'obres,en canvi.Així que deixens en pau i busque el seu enemic de veritat per traure's l'amargor que porta,que li asegure que no som els peons de grup E sense estudis els seus enemics.

I quan vullga provar la vida d'ensomni dels vigilants,pot vindre a treballar els caps de setmana, en l'horari que a l'empresa se li ocorrisca d'una setmana a l'altra, a dinar dins del cotxe que no se'l mengen les mosques,o de nits a un pic o de dia, a vore si es vosté dels que aguanten estar a soles tot el dia o nit sense poder anar a cap lloc faça calor o caiga la neu, destrossant el seu cotxe particular, i a vigilar i identificar uns milers de kilometres quadrats entre 8 i 12 hores,o de polivalent a portar voluntaris que a vegades tenen malalties mentals o altres problemes que els peons sense estudis no sabem tractar peró qué més dona... I escolte,tot aixó per un sou que es mileurista perque la retenció es una m... Clar que després toca pagar a hisenda perque ens tiren al paro,que aixó ja es la risa quan et quedes amb 800 o 600 euros durant tres mesos o més.
Quan vullga vinga a passetjar quan la seua familia voldria anarse'n de vacacions,vinga a tancar paellers a migdia en 20 dominguers bramant. Vinga a traure un iaio ofegat de la crema. Vinga a apagar en l'aixá un llamp o un bancal perdut.Vinga a fer hores que no es cobren.
I després parlem de productivitat,que poca vergonya...

Julià Álvaro dijo...

Este bloc està absolutament obert a tot tipus d'entrades. Mai he limitat les intervencions, ni tan sols aquelles que (i són majoria) s'amaguen en l'anonimat i, en alguns casos, fins i tot fan desqualificacions molt poc educades.
Dit això, no crec adequat que el meu bloc s'use com a canal d'expressió d'altres. Si algú vol escriure o explicar les "seues coses" el que ha de fer és obrir el seu propi canal. Hi ha mil maneres de fer-ho. Aprofitar un canal aliè com a plataforma pròpia no és correcte.
Per suposat que es poden discutir, rebatre i criticar les meues entrades, els meus arguments i les meues raons. Faltaria més. Estaria molt bé, això sí, que qui ho fera ho firmara. De tota manera, qui vullga seguir en l'anonimat allà ell o ella. El que si demane és siguen respostes proporcionades i, a ser possible, que no acaben en picabaralles que ben poc tenen a vore amb mi, ni amb el que escric.

Anónimo dijo...

CONSEJO DE ADMINISTRACIÓN
VAERSA, empresa pública de la Generalitat está regida por el siguiente Consejo de Administración:

Presidenta : Dª. Elena Cebrián Calvo.

Vicepresidente primero : D. Julià Álvaro Prat.

X dijo...

Vergüenza me da leer muchos de los comentarios, empiezo por el de panda de gandules fuera de vaersa, compañero, no sabes nada de nosotros, plantas un estereotipo con el q debes tener una guerra personal como ejemplo de todos nosotros, error, a mi tb m avergüenzan determinadas conductas y declaraciones vertidas por determinados personajes q trabajan en nuestro colectivo, al igual q m avergüenza lo q has escrito tu. El ppif es un refugio de muchas cosas (al igual q tu colectivo) tb es un refugio de gente sobre cualificada (licenciados, ingenieros...) a los q nunca se nos ha dado la oportunidad de ascender en esta empresa por oscuras razones y q hace mucho q tiramos la toalla. En todos los colectivos hay de todo, cuantos ingenieros han pasado por el plan diciéndonos " yo es q estoy d paso pq estoy formado para otras tareas...." y años después los hemos visto en puestos q ni sabíamos q existían no sabíamos de sus procesos de selección.
Sigo con el de la productividad, yo no habló de sus metros de fajas ni de sus metros de desbroce,una versión absolutamente mercantilista, como se mide la educación q dan los técnicos de un parque?, como se mide el impacto de las continúas informativas que realizan las unidades? Como se miden los metros q se dejan de quemar pq un observatorio detecta un humo con celeridad?. Tb tenemos nuestros superiores q deben controlar q hagamos nuestro trabajo, si alguno no lo hace no es nuestro problema.
Dejar de verter bilis unos y otros, si no sabeos dignificar vuestro trabajo sin vomitar sobre el de los demás mejor estar callados, yo no hablo de lo q no conozco, dignifico mi trabajo yendo todos los días a trabajar al monte, haciendo bastante mas de lo q toca, descargando app en mi movil q m ayudan a detectar rayos, tormentas.... Todo siendo un grupo E y se q esto nos e cambia pegándole una patada a un elefante como vaersa, q costará mucho pero se conseguirá. Ánimo al q quiera intentarlo y el q no quiera q se aparte del camino e intente no verter bilis.
Salud

Anónimo dijo...

Sr Julià Àlvaro si diu que com a secretari de medi ambient, farà tot el que puga per a millorar la prevenciò... A que estem esperant?? Desde que han arribat al govern encara no han cobert ni una vacant de Agents mediambientals, que son moltes moltisimes les que fan falta cobrir. Tampoc han resolt el problema de l'antiguitat dels vehicles envellits i contaminants que utilitzen. He de reconèixer que s'ha millorat en l'extinció però el que invertix en prevenciò estalvia en extinciò.

Per favor, cal més vigilància als nostres boscos, més presencia policial del tipus que siga, estic segur que si haguera més vigilancia s'hauriem estalviat alguns dels grans incendis que ens han assolat este any perquè la majoria d'ells han sigut per negligències.

No puc antendre que hi haja diners per a encomanes a Vaersa, per al SDDR, per a reobrir canal 9, per a cobrir places de lliure designaciò totes les setmanes i que no haja diners per a intervencions de prevenciò o per a més vigilància, no val dir semprer què Montoro ens tanca l'aixeta.

Salut.