miércoles, 20 de julio de 2016

A ORPESA NO TOT ÉS MARINA D'OR

Al Passeig Marítim d'Orpesa, revisant la zona de l'Albufera amb representants municipals.

Ahir vaig una cosa que no acostume a fer i que, de segur, hauria de fer més que és eixir del despatx, de les reunions, i xafar el territori. Juntament amb la subdirectora d'Avaluació Ambiental, Salomé Arnal; l'assessor parlamentari, Rubén Tello, i el director general d'Urbanisme, Lluís Ferrando, vàrem estar a Orpesa, a Castelló, per revisar “in situ” diferents iniciatives urbanístiques que l'ajuntament porta entre mans.
No, no vàrem parlar de Marina d'Or sinó de projectes més xicotets però que tenen una gran importància per la població.
Vàrem passar més de dos hores amb l'alcalde Rafael Albert; el regidsor d'Urbanisme, Tomàs Fabregat; els regidors de Compromís Marta Rubio i Josep Lluís Romero, i la regidora de Ciudadanos, Araceli de Moya.
Revisàrem la zona de creixement natural del casc urbà del poble, un paratge conegut com La Conillera, que sembla molt adequada però que topa amb problemes d'inundabilitat que caldrà resoldre tècnicament.
Especialment interessant va resultar la visita, en primera línia de costa, a l'antiga Albufera, ara seca i tancada. La intenció municipal és recuperar-la acumulant tota la edificabilitat en un racó enganxat a Marina d'Or.

Orpesa, anys 50, en una fotografia de l'alcalde Rafael Albert.

En el despatx de l'alcalde hi havia una fotografia d'Orpesa fa 60 anys on es veia clarament com era la població i que evidencia el canvi respecte a hui.
Orpesa, que té una marca molt publicitada gràcies a Marina d'Or, i disposa de zones de molt d'interés com ara el Bobalar, on hi ha 800.000 metres quadrats públics, o La Renegà que cal cuidar molt mediambientalment per sumar punts d'interés a una oferta turística ja molt poderosa.
Hem quedat que passat l'estiu tornarem a parlar per mirar, ja entre tècnics, com es poden concretar les actuacions a fer.
La vesprada, de nou, va ser de reunions i despatx. De la Plataforma “Aire Limpio Hoya de Buñol-Chiva” em van reclamar saber si s'havia informat a les parts de la revisió de la proposta sobre l'Autorització Ambiental Integrada de la cimentera CEMEX de Buñol. Sí, l'ordre de revisió, conseqüència d'un errors en els càlculs de la quantitats i de les observacions recollides, va eixir de conselleria divendres de la setmana passada i ja deu estar en mans dels interessats.Així mateix, vaig tractar amb el subdirector de Qualitat Ambiental, José Vicente Miró, sobre la necessitat d'ajustar la normativa sobre residus per tal d'afavorir la seua reducció, reciclatge i reutilització i sobre un informe que ens demanava la direcció territorial de Justícia sobre estudis acústics de l'Arenal Sound 2016 de Burriana. Es tracta d'un treball que no és preceptiu, ni vinculant en el qual nosaltres expressem els nostres dubtes sobre el particular i remetem als òrgans competents en urbanisme i al propi ajuntament. En tot cas, recordem que, en el moment de l'inici de l'activitat cal comprovar, mitjançant auditoria reconeguda, que es compleixen totes les mesures correctores sobre sorolls.
Finalment, amb el director de VAERSA, Vicent Garcia, vàrem revisar els avanços sobre la construcció d'una estació de transferència de residus urbans a la Vega Baja (on encara no hi ha ni una sola instal·lació d'estes característiques) que ja té diferents opcions sobre la taula.


No hay comentarios: