martes, 21 de junio de 2016

TRISTOS INCENDIS DE CARCAIXENT I BOLBAITE QUE HEM DE CONVERTIR EN ÚTILS.

Amb la directora general de Prevenció d'Incedis, Delia Álvarez, començar a revisar dades sobre els incendis de la setmana passada a Bolbaite i Carcaixent.

No podia, ni havia de ser d’una altra manera: ahir dilluns vàrem dedicar quasi tota la jornada a analitzar, des de diferents punts de vista i per diferents motius, els incendis de la setmana passada a Bolbaite, a Carcaixent, a Terrateig i a Benifairó de les Valls.
Un grapat de mitjans em van tocar també per parlar del tema. Tinc males sensacions quan done explicacions dels sinistres dels últims dies, em produeix una sensació gran de frustració. Frustració perquè sé que hem treballat molt per evitar que passara el que ha passat, perquè quan s’encadenen tantes circumstàncies negatives juntes és molt difícil evitar els desastres i perquè he vist, durant estos dies, a molta gent treballar molt i treballar molt bé, fins i tot jugant-se la vida, i quan escoltes comentaris posant en dubte tanta dedicació sents molta impotència.
Sí, un incendi com el de Carcaixent o el de Bolbaite són un fracàs meu en tant que Secretari Autonòmic de Medi Ambient però he de dir amb tota sinceritat que no tenim la recepta miraculosa que evite tots els incendis o que, al menys, els deixe en focs xicotets sense conseqüències. No la tenim perquè no existeix.
Ahir vàrem tindre diferents reunions per analitzar les primeres dades de les quals disposem sobre l’incendi. Ens hem topat amb una de les realitats contra les quals hem de lluitar: el 80 per cent dels focs són causats per persones, intencionada o no intencionadament però el 80% dels focs tenen causa humana. Els de la setmana passada, tots. En el cas de Bolbaite tot apunta (ja hi ha un home en la presó) que hi havia intenció. En els altres, podria ser una negligència (no tardarem massa a poder concretar) però en tot cas, causa humana.
En la reunió que vaig tindre durant bona part del matí amb l’equip de la secretaria, en la qual qui va portar la veu cantant va ser la directora general de Prevenció, Delia Álvarez, vàrem preparar també la trobada que hem de tindre demà dimecres amb els alcaldes de les poblacions afectades.
Des de la nostra conselleria tenim com a responsabilitat posar en marxa les Meses de Concertació post-Incendis que han de dissenyar tot el procés de cures sobre el territori afectat i la seua recuperació el més ràpid i bé que siga possible. En les Meses haurem de tindre també dades concretes sobre l’origen, els detalls i totes les explicacions dels incendis. Volem convocar-les, tant per a Carcaixent com per a Bolbaite, a mitjans de juliol quan ja disposem dels treballs definitius del CEAM.
No podem defugir tampoc la nostra responsabilitat en buscar la millora en la dotacions de mitjans en Prevenció i en ser capaços de optimitzar al màxim els recursos que tenim al nostre abast. Ara que el debat està obert en canal és més necessari que mai no oblidar això.
En este sentit, i encara que això quede estos dies en segon terme davant les urgències majors, també aprofitarem per revisar alguns aspectes de l’esborrany del Pla Estratègic de Prevenció d’Incendis Forestals i d’Adaptació al Canvi Climàtic que tenim previst portar a la Mesa Forestal que convocarem en breu.
Sense abandonar el tema central del dia, a primera hora de la vesprada vàrem reunir-nos també amb Miquel Botella, tècnic de la Unitat 902 del Pla de Vigilància Preventiva d’Incendis, depenent de la direcció general de Delia Álvarez, que va estar a peu els incendis de Bolbaite i Carcaixent. Amb ell vàrem analitzar les circumstàncies dels sinistres i ens va deixar un parell de missatges claus: vàrem patir una espècie de “tempesta perfecta” impossible de resoldre, cal apostar per àrees d’amortiguació o discontinuïtat i dissenyar infraestructures de defensa contra el foc per facilitar-ne l’extinció.
Vàrem discutir també sobre la necessitat d’explicar tot el que es fa en estos casos de grans incendis per assegurar que la ciutadania entén la dificultat de les tasques i sobre la prevenció invisible que ningú nota perquè els “no-incendis” no són noticia. Botella ens va donar dades significatives en esta última qüestió, només en destacaré una: cada tres mesos es fan més de 15.000 accions informatives (recomanacions a agricultors, excursionistes, caçadors, etc...), més de 1.000 coercitives i més de 600 denúncies per crema en zona de perill. Tot un seguit d’actuacions que es multipliquen per dos si sumem les que fan els agents mediambientals.
En definitiva, molt de treball fet però en queda molt per fer i, precisament per això, eixa frustració de la qual parlava al començament quan el foc ens guanya la partida.

Amb l'alcalde de Vilafranca, Oscar Tena.

Al marge del tema incendis, al menys dels incendis de la setmana passada, ahir de matí, juntament amb el director general de Medi Natural, Antoni Marzo, em vaig reunir amb l’alcalde de Vilafranca, Oscar Tena, i Ferran Dalmau, consultor expert en temes forestals que treballa amb l’ajuntament de Tena. Ens van demanar que la Generalitat s’implique en un projecte Life que Vilafranca està desenvolupant i nosaltres els contestàrem que compten amb tot el nostre suport fins i tot per buscar altres acompanyants en la iniciativa. També vàrem discutir a fons el tema dels plans de gestió forestals locals, que Vilafranca té desenvolupat, i, en eixa direcció, ens hem compromès a fer abans de final d’any unes jornades en la població sobre aprofitament multifuncional del bosc. Pretenem que siguen unes jornades de referència que, al remat, ens ajuden al manteniment dels nostres ecosistemes forestals, al desenvolupament rural i, lligat al tema dels incendis, a evitar focs com els dels darrers dies.
Just després de la reunió amb Tena i Dalmau vàrem tindre una trobada amb l’equip tècnic que està desenvolupant el nostre projecte de tornar al depòsit per a envasos que, amb el director general de Residus al capdavant, Joan Piquer, per vore ja els primers esborranys de les memòries tècniques i econòmiques de la iniciativa. De cara a la pròxima setmana tenim previst una nova ronda d’entrevistes amb sectors implicats en les quals jo també estaré.
Una altra de les qüestions en les quals vaig treballar ahir amb el director general Antoni Marzo va ser les demandes rebudes demanant-nos una intervenció en le cas del macrofestival MareNostrum que es vol organitzar en la zona de l’Ermita dels Peixets d’Alboraia. Nosaltres no hem donat cap permís ja que les competències són, bàsicament, municipals i de Costes de ‘Estat i compten amb llum verda d’estes institucions. No hi ha cap zona d’especial protecció en l’indret. De tota manera, estem revisant les diferents normatives que poden ser d’aplicació, així com els possibles valors naturals del terreny per vore si tenim alguna cosa a dir.

Imatge de la meua intervenció durant el miting de Compromis a Cox (Foto: R. Ortín)

Sense res a vore (o molt poc) amb tot el que vaig fer ahir, només afegir que diumenge al matí vaig participar en un míting a Cox, a la Vega Baja, que va ser un bany d’entusaisme i energia en la recta final de la campanya de cara a les Generals de diumenge. Al menys acabe el text amb un somriure “A la Valenciana”.

No hay comentarios: