jueves, 2 de junio de 2016

L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA S’APUNTA, DECIDIT, AL DEPOSIT PER ENVASOS

Al despaxt de l'alcalde de València, Joan Ribó, amb la consellera Elena Cebrián (dreta) i la regidora Pilar Soriano.

Ahir el dia va arrancar a les nou del matí amb el desdejuni del “Fórum Europa” protagonitzat pel secretari general de Podemos al País Valencià, Antonio Montiel (foto). La plana major del Consell (amb Ximo Puig i Mónica Oltra al capdavant) estava en l’acte i Montiel va referir-se abastament a l’Acord del Botànic que és la base de l’actual Govern de la Generalitat. Un acord de tres potes (PSPV-Compromís-Podemos), de les quals les dos primeres estan al Consell i la tercera, la de Montiel, es manté fora. El líder de Podemos va destacar la importància de la seua formació en la gestació de l’acord i, també, en el desenvolupament de les polítiques del Consell. Montiel es va felicitar de la tasca del Govern però, al mateix temps, va guardar certa distància (com correspon al seu paper de tercera pota externa) i va apuntar cap a la necessitat de polítiques de transformació més decidides. Va donar per segur que la coalició “A la Valenciana”, la formada per Compromís, Podemos i Esquerra Unida, seria la força més votada al País Valencià en les pròximes Generals del 26 de juny i va lamentar (amb mirada còmplice al President Puig) que el PSOE de Madrid s’haguera negat a una candidatura conjunta al Senat.


Antonio Montiel, secretari general de Podemos del País Valencià, fotografiat des de la meua posición.

De l’Hotel Astoria, que va ser on es va fer la xarrada de Montiel, vàrem anar, juntament amb la consellera Elena Cebrián, a una reunió amb l’alcalde de València, Joan Ribó, per explicar-li detalladament el nostre projecte de depòsit per a envasos (SDDR). Amb Ribó va estar també la regidora de l’àrea de Residus, Pilar Soriano. Els hi vàrem explicar tots els detalls del projecte i, com no, es varen interessar també per les resistències que estem trobant-nos. El soroll que s’està generant no passa desapercebut, cosa que, al remat, acabarà sent positiva ja que activa un debat sobre els residus i el medi ambient que no es paga amb diners. Ribó es va mostrar un ferm defensor del nostre projecte i ens va garantir tot el suport que necessitem. Sap que una ciutat més neta, una menor despesa en neteja i millors resultats en els processos de reciclatge són tres compromisos amb la ciutadania que, si els tenim a l’abast, no els podem deixar passar. L’Ajuntament de València es va oferir a fer qualsevol tipus d’iniciativa pilot que puga servir per visualitzar les bondats del sistema. El suport de València no per esperat és menys important, ni menys d’agrair.
Abans de dinar vaig repassar amb el gerent de l’EPSAR, l’empresa de sanejament d’Aigua, Enrique Lapuente, el Consell de participació de l’entitat que havíem de fer a la vesprada i quedarem a revisar un seguit d’actuacions de l’empresa en anys anteriors pagades en base a partides que cal vore si eren les oportunes. Que l’EPSAR pagarà coses de la Copa de l’Amèrica o de l’Expo de Saragossa de 2008 sembla estrany i cal estudiar-les al detall. Ens agrada dir que l’EPSAR ha de mirar cap avant i no cap arrere però no podem oblidar que l’empresa, exponent de gestió fosca i tacada per la corrupció, té un deute d’explicacions amb la ciutadania i la nostra responsabilitat és fer-lo efectiu. Ja hem posat en mans de la Intervenció de la Generalitat les obres adjudicades com “emergències” entre 2001 i 2011 (tot era emergència) i la mateixa política de transparència val pel conjunt del que anem trobant mentre posem els cinc sentit en millorar la gestió cap el futur.


Reunió del Consell de Participació de l'EPSAR, a la meua esquerra, el gerent Enrique Lapuente.

El Consell de Participació va arrancar a les quatre i mitja i va anar molt bé. Vàrem revisar els plans d’obres per a 2016, el Portal de Transparència del que ja en vaig parlar fa uns dies i l’Informe de Gestió de 2015.
Val la pena dir (perquè tradicionalment no passava això) que alguns membres del Consell (els que acostumaven a queixar-se del contrari) ens van felicitar per entregar en temps i forma tota la documentació prèvia al Consell. Ja sé que només és complir una obligació però si això mereix una felicitació, per alguna cosa serà.
Acabada la reunió de l’EPSAR, quasi sense temps d’acomiadar-nos dels participants, vàrem començar la reunió dels dijous de l’equip de la Secretaria Autonòmica. Tenim un deure urgent: revisar l’estat de les diferents iniciatives legislatives que vàrem comprometre en la reunió d’inici d’hivern que el Consell va fer a Morella. Bàsicament fan referència a Medi Natural i, ara, els diferents directors generals hauran de concretar com estan el projectes.
Més enllà d’això, posarem damunt la taula un seguit de temes que van des des de qüestions d’abastiment fins a la revisió del calendari de l’SDDR o el llarg conflicte de Lafarge de Sagunt. Com que això són temes dels quals ja he parlat molt, hui em centraré en un altre: la proposta que la direcció general de l’Aigua està preparant la Conferència que es farà en València a l’octubre del grup de treball “Aigua i Energia” de la Comissió Intermediterranea .
La proposta busca una reflexió que lliga l’estat de la qualitat de les aigües en la zona del Mediterrani amb l’especial vulnerabilitat d’este espai front al Canvi Climàtic.
En la Comissió Intermediterranea (integrada en la Conferència de Regions Perifèriques marítimes) participen un total de 37 regions de 9 estats riberencs diferents: Tunísia, El Marroc, Malta, Albània, Xipre, Itàlia, França, Grècia i Espanya.
La proposta planteja que els grans actius de la zona, des de l’agricultura al turisme, des de la pesca als espais naturals dels quals es disposa, estan en perill. Es tracta de buscar accions que permeten fer un front comú davant els reptes que tenim plantejats. Plantejarem quatre línies de treball i actuació: aposta per les energies alternatives, preocupació pels contaminants emergents, impactes dels vessaments en el litoral i aprofitament de les aigües urbanes regenerades.

D’ací a octubre es prepararan els esborranys de documents fins arribar al definitiu que eixirà de la Conferència de València que, si tot va segons el previst, es farà el dia 18.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Es podria construir l'abocador de Vall d'Uixó per a donar solució als residus d'Algimia i del COR de Xàtiva. Ningú pot competir en preu en Fontcalent.