sábado, 18 de junio de 2016

LA PREVENCIÓ NO POT CONJUGAR-SE SEMPRE EN FUTUR

Així estava a primera hora del matí de hui dissabte l'incendi de Carcaixent.


No, no podem parlar de la prevenció d’incendis com d’una necessitat que sempre habita el futur. És necessari usar els incendis els darrers dies al País Valencià per posar fil a l’agulla d’anar preparant un pressupostos per a 2017 on Prevenció d’Incendis es recupere de veres de l’oblit al qual la va sotmetre el PP. Això en 2017 però pel que resta d’estiu buscarem totes les vies per multiplicar l’efectivitat del treball.
Ahir divendres va tornar a ser un dia molt centrat en els incendis. El foc de Bolbaite, més de 1.500 hectàrees va acabar estabilitzat; el de Carcaixent, un poc menys d’extensió, en procés d’estabilització però amb algunes sones de perill; el de Terrateig, controlat, i, de nou, de bon matí, incendi a Benifairó de les Valls, al costat de Sagunt, just en la zona on ja s’havia calat foc feia tres dies. Al remat, el sinistre es va controlar en poques hores però va deixar un rastre de més de 20 hectàrees creamades.
Jo vaig passar-me bona part del dia, junt a la consellera Elena Cebrián, i la directora general de Prevenció, Delia Álvarez, a Carcaixent. He de dir que, després de vore com creixia l’incendi la nit anterior, quan ahir vaig tornar a la zona del Monestir de Carcaixent, vaig trobar-me amb una escena menys devastada que el que esperava vistes les flames d’unes hores abans.

Els responsables d'extinció dels incendis donant explicacions als responsables polítics.

El desastre és molt gran. Hem d’agrair el treball, quasi heroic dels equips d’extinció. A la vesparada es va fer una explicació exhaustiva per als responsables polítics de com anaven les coses. Cal acompanyar en la desgracia als habitants de la zona que, a més de perdre boscos, muntanya, arbres, matolls, biodiversitat... han perdut part del seu paisatge, de la seua vida, d’ells mateixos.
La conversa constant durant tota la jornada amb la consellera i Delia ha sigut al voltant de com ser capaços des del nostre departament d’ampliar els pressupostos per Prevenció d’Incendis i, en paral·lel, ser eficients en la gestió. No és qüestió de diners: un euro invertit en Prevenció en pot estalviar deu en Extinció.
Abans d’eixir cap a Carcaixent, a primera hora del matí a València, he tingut diferents entrevistes sobre els incendis, sobre els plans per evitar-los, sobre causes, circumstàncies i conseqüències d’estos focs. Ara en calent es té la temptació de dir coses noves, agafar majors compromisos; crec que seria un error i una actitud irresponsable. Cal perseverar en el que teníem previst, augmentar la vigilància, ampliar el treball sobre el terreny, millorar l’estat dels boscos, fer molta pedagogia, evitar les cremes agrícoles, afavorir fórmules de protecció...
D’altres qüestions també em vaig ocupar ahir, encara que des de la distància... Els mòbils donen per a molt.
En primer lloc, seguir la reunió que el nostre director general de Residus, Joan Piquer, va tindre amb directius d’Ecoembes i que va servir per posar en comú dades, no coincidents, sobre recollida d’envasos i reciclatge. Seguirem parlant. Mantenen que tenen un pla per millorar resultats i donar més diners (multiplicar per quatre) els diners que paguen als ajuntaments. Ens sembla esplèndid. El que no entenem (més enllà de que el seu volum de gestió es vora reduït) és per què no havien implantat el pla abans d’ara o per què no l’implanten sobre la resta de residus que continuaran gestionant.
També sobre la declaració de Paisatge Protegit per a la Serra Escalona vàrem treballar ahir. Es tracta d’un pas provisional mentre, en tres o quatre anys, es pot declarar Parc Natural. Disposem ja d’una proposta sobre zona d’afectació i ara ho haurem de debatir amb els tres ajuntaments afectats, Orihuela, San Miguel de Salinas i Pilar de la Horadada.
I una última cosa: tenim una nova petició del Comitè d’Empresa de Lafarge de Sagunt per convocar una reunió entre ells i conselleria. Ens vàrem vore fa encara no tres setmanes, despús ahir vàrem arribar a un acord de negociació entre les parts de cara al futur de la pedrera i, pel que fa a la conselleria, seguim tramitant tota la documentació, en temps i forma. Revisarem agenda.
Hui dissabte, que siga el dia de donar per controlats incendis i, ja posats, tant de bo ploguera un poquet. Les fotos de primera hora són optimistes.
De cap de setmana, esta versó de Dylan a càrrec de Bruce: https://www.youtube.com/watch?v=Wa0fOE-x84k

No hay comentarios: