sábado, 11 de junio de 2016

FAREM POSSIBLE L’IMPOSSIBLE GESTIÓ DELS RESIDUS

Reunió amb "Aguas de Valencia. A la meua dreta, el director general de l'Aigua, Manuel Aldeguer, i, d'esquerra a dreta, els directius de l'empresa "Aguas de Valencia", Dionisio Garcia, Jesús Civera i Vicente Fajardo.

El matí d’ahir divendres el vaig començar amb una reunió al meu despatx amb l’assessor del Gabinet, Carles Arnal, i els directors generals de Medi Natural i de Prevenció d’Incendis. Estem enllestint la regulació dels Agents Mediambientals, un col·lectiu, per nosaltres, tan fonamental com maltractat i mal organitzat en temps dels governs del PP. Estem en la fase de com millorem la coordinació entre els agents i els tècnics de conselleria ja que això afecta directament l’operativitat de les seues tasques.
Després de moltes reunions, tenim ja molt avançats els continguts de la nova normativa i, en les pròximes setmanes, ja hem de discutir directament amb els afectats la redacció i el format definitiu.
En paral·lel, ahir el Consell va aprovar el Decret Llei de mesures urgents per garantir la correcta gestió dels residus. És el text del que ja vàrem parlar despús ahir en el “Consellet” preparatori de la reunió del Govern. Per a la nostra gestió és un pas fonamental. El Decret ens dona la possibilitat d’intervindre en la gestió dels residus quan les entitats locals no arriben a complir les seues obligacions. No es tracta d’arrabassar competències sinó, en realitat, de que la Generalitat puga ajudar les entitats locals en la gestió. Els actuals problemes en determinades zones del país, llocs on la manca d’instal·lacions i els conflictes judicials impossibiliten avançar, reclama formes més àgils d’intervenció i més participació pública. Així mateix, el Decret, al reconèixer l’empresa VAERSA com medi propi de les administració locals, obri també la via concreta d’intervenció. La Vega Baja, zones com les comarques de Villena o Xixona, i alguna altra, necessiten intervencions ràpides que, ara, es podran fer si no hi ha altre possibilitat. Estic parlant de situacions d’urgència, no només per qüestions de complir la llei, sinó, fins i tot, per temes de salut pública.
Encara recorde quan en les reunions que vaig tindre ara fa un any amb els antics resposanbles del Govern del PP en temes de residus em deien que hi havia zones en les quals era impossible posar ordre. Ara veig que van ser reunions útils, que em van ajudar a plantejar-me eixos “impossibles” com a reptes i, passat un any, estic més convençut de que ho acabarem resolvent. I serà en esta legislatura.
Abans de dinar, amb el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, em vaig reunir amb els directius de l’empresa “Aguas de Valencia”, Dionisio Garcia, Vicente Fajardo i Jesús Civera. Ens van presnetar tot un seguit d’iniciatives de col·laboració en aspectes mediambientals. “Aguas de València” està ja en diferents programes d’estes característiques i es van oferir a implicar-se en altres que a nosaltres com administració pública ens pogueren interessar.
També vàrem tractar el tema dels convenis que la Generalitat, via l’EPSAR, l’empresa pública de sanejament i abastiment d’aigua, manté amb EGEVASA, l’empresa mixta de la Diputació i “Aguas de Valencià”. Els convenis estaven fets en els temps que EGEVASA era cent per cent pública i ara s’està revisant la nova realitat participada.
Durant la vesprada, es va concretar també en la reunió del Consorci de Residus de València Interior l’aprovació del seu pressupost quedant, de nou, damunt la taula el sou del president, l’alcalde de Llíria, Manuel Civera. En passar l’estiu es resoldrà definitivament la qüestió i este consorci quedarà en la mateixa manera de funcionar dels de la resta del país, és a dir: cap dels president cobra pel càrrec. La nostra tesi és que cal professionalitzar les gerències dels Consorcis però no els càrrecs de designació política. De tota manera, la Generalitat ni té majoria en estos ens, ni volem imposar cap tesi. El que sí està clar és que el nostre vot serà coherent amb el plantejament que he fet abans.

Amb l'alcalde de Petrer, Alfonso Lacasa, i la regidora de Medi Ambient, Silvia Rodríguez.

La jornada la vaig acabar a Petrer on, convidat per l’Ajuntament, vaig participar en la inauguració de les I Jornades sobre Alimentació, Salut i Ecologia de la població. En la sessió es va parlar molt d’agricultura, que no és l’àrea que jo porte, però els discursos tenien un alt gran de contingut mediambiental. No hi ha agricultura de futur sense respecte mediambiental, per això l’aposta per l’agricultura ecològica és, a més d’un tema econòmic, una pota clau de les polítiques sostenibles del Govern de la Generalitat. Em vaig parar en les repercussions de les negociacions del TTIP i, vaig acabar, emmarcant el nou model agrari del segle XXI en la Mediterrània, en el nou model productiu, econòmic i de vida que necessitat el planeta per arribar en condicions a les mans dels nostres fills i filles.
Este cap de setmana us deixe el segon himne argentí, "Alfonsina y el mar", cantada per Calamaro: https://www.youtube.com/watch?v=2tpwpJ3w7TM

No hay comentarios: