viernes, 24 de junio de 2016

EL PROJECTE DE RETORN D’ENVASOS AMB DEPOSIT (SDDR) ARRIBA A LA CAMBRA DE COMERÇ

En la Comissió de Comerç, Indústria i Medi Ambient de la Cambra de Comerç de València


A vegades, moltes, anar al que se suposa territori hostil o poc propici és satisfactori i molt útil. És el que hem va passar ahir en la conversa que vaig tindre en la Cambra de Comerç en el si de la Comissió de Comerç, Indústria i Medi Ambient. El tema era el SDDR, el nostre projecte de tornar al depòsit per a envasos. Hi havia una trentena de persones, de diferents sectors econòmics, que volien explicacions i satisfer dubtes sobre el nostre pla.
D’entrada he de dir que em vaig trobar una actitud positiva, de gran interès i, això sí, considerable preocupació i desconfiança. També hi va haver veus de clar acord amb el nostre projecte.
La preocupació pel medi ambient va ser una coincidència expressada per tots però, a partir d’eixe punt d’acord, el que jo vaig notar és la sensació de que “si les coses funcionen per a que fer experiments”. Jo vaig explicar, contestant a totes les preguntes que se’m varen fer, que del que es tracta és de millorar el resultats de recollida i reciclatge, consolidar comportament més sostenibles i mediambientals més respectuosos i que tot això siga no només amb cost zero sinó incrementant el moviment econòmic general.
Vaig eixir qüestions de tot tipus, moltes vinculades al xicotet comerç, a la distribució, a les normatives de sanció, al tema de redacció de la llei... Certament, les campanyes d’Ecoembes van servir d’argumentari d’algunes de els preguntes que se’m vàrem fer però una a una les vaig anar desmuntant. També vaig aprofitar per explicar que estem oberts a que la gestió del sistema de SDDR siga mixta pública-privada i que, de fet, li havien proposat a Ecoembes algun tipus de col·laboració en este sentit que, esperem, es puga concretar en el futur.
Quedàrem que els nostres tècnics estaven a la seua disposició per baixar fins als detalls més concrets del projecte i que quan, en breu, disposarem ja d’esborranys tècnics i econòmics els posaríem en comú.
Van ser dos hores i mitja de conversa. Ho torne a dir: segur que productiva conversa.
Acabat l’acte vaig tindre ocasió de comentar amb Manuel García-Portillo, president de Tecnidex, sobre la negativa de la conselleria a la celebració d’un concert de música clàssica obert al públic que l’empresa feia tradicionalment en les instal·lacions de l’oficina tècnica de l’Albufera en El Palmar. García-Portillo volia saber les raons del “no permís” iquines possibilitats alternatives hi podia haver. 
De la Càmara de Comerç van anar a conselleria on teníem reunió preparatòria del Consell d’Administració de VAERSA que farem dilluns vinent. 
Abans, però, vaig tractar amb el subdirector de Medi Natural, Josep Nebot, diferents temes que teníem pendents i que, afortunadament, encara que tard, estan quasi resolts. Estàvem a l’espera de modificacions pressupostàries que ens possibilitaren la neteja i manteniment d’àrees recreatives a tot el país i ja tenim els diners a disposició. Això vol dir que permisos d’acampades que no podíem donar es podran atorgar en els pròxims dies, així que les instal·lacions estiguin a punt.
Altra qüestió era l’informe que el servei de Vida Silvestre estava fent sobre possibles afectacions que la celebració del festival Arenal Sound a espècies protegides. L’informe, que ja s’ha enviat a l’ajuntament de Burriana, resolt que no hi ha afectació significativa. I de festival a festival, se’ns ha reclamat per banda de diferents col·lectius que la conselleria evitara que es fera el macrofestival MareNostrum en la zona de la platja del Miracle i dels Peixets d’Alboraia. Hem dit repetidament que no tenim competències al respecte. De tota manera, no sembla que una zona d’horta quasi integrada en una platja s’haja de sacrificar per a fer un festival musical de grans dimensions. Cert que el seu estat d’abandonament i degradació també era indiscutible. Em consta que s’està estudiant el tema a fons.
Ja en l’esmentada reunió preparatòria del Consell de VAERSA, comence per dir que també va ser una sessió de treball llarga. Es va revisar l’ordre del dia de dilluns que inclou des de l’informe de l’accident de la planta d’Alzira que, fa unes setmanes, va costar la vida d’una persona fins la redacció de la definició concreta dels llocs de treball a l’empresa, els processos de selecció de personal o les modificacions a fer en l’empesa per donar-li més agilitat i fer-la més operativa, més útil i més estable. Dilluns pendrem decisions.
Després de dinar vaig aprofitar (com sempre amb retard) per firmar documents i llegir alguns papers que tenia pendents. Alguna cridada, i a casa.


Joan Baldoví "en acció" durant el miting de tancament de campanya al barri de Russafa.

A la nit vaig estar en l’acte de tancament de campanya de “A la valenciana” de cara als comicis de diumenge. Va ser en el barri de Russafa i, a dos dies de votar, l’ambient és de gran esperança. Diumenge a la nit eixirem de dubtes... o no.
Com que estem a dissabte, us deixe una cançó. Esta vegada pensant en les votacions que s'acosten i el valor d'esperança que, ara sí, suposen. Una cançó amb gust de canvi de règim que crec que és el que està en marxa. https://www.youtube.com/watch?v=82zOXMJBT7c

5 comentarios:

Anónimo dijo...

Supongo que preparando el consejo de VAERSA como primer punto en el orden del día habrán puesto el caos al que están llevando a la empresa, y a sus trabajadores, los de plagas que se fueron cinco meses a su casa, los de viveros que retornaron para seis meses y que de urgencia recolocarán en contratas, bordeando el fraude de ley con tanto contrato menor, y a costa recortarles salarios o jornada de trabajo, quizás pueden hablar también de todas las familias del personal que se está dedicando a reparaciones de infraestructuras contra incendios,e incluso pueden hablar de los recortes en áreas como las de obras.... Por su puesto pueden hablar también de que esto no es mas que el comienzo, que mientras se dedican a hablar sólo de residuos se les olvida gestionar otras áreas, ... aunque supongo que su próxima cita versará sobre los siguientes puntos.
-con los envases vamos , poco a poco.
-con VAERSA,nos lo puso dificil el PP,nosotros no queremos, pero esto es lo que hay.
-hemos estado de acuerdo todos en lo dificil que está esto...
-tenemos un reto
-nos preocupa... bla,bla,bla....
MAS Hechos y menos palabras....

Anónimo dijo...

Agradecer que un político dedique parte de su tiempo en escribir en su blog personal su día a día.
Por otro lado Sr. Julià... ya está bien de tomar el pelo, usted va de reunión en reunión y no hacen nada. Estábamos deseosos que viniera un cambio...que se fueran los corruptos y los amiguetes ... (qué le vamos a hacer los españoles somos así, hay un interesante artículo de El País que así lo desarrolla).
Pero por favor!! Póngase a trabajar y deje de reuniones... que se nos quema el monte y ustedes no han gastado un € en prevención... que lo sabe todo el mundo.
Y respecto a VAERSA, han apuntado a unos trabajadores con más de 20 años, que han sufrido de cerca la corrupción del PP y ahora, con ustedes...¿se van a ir a casa?
Por favor un poco de sentido común...
Saludos desde La Ribera !! Amunt Valencia!!

Anónimo dijo...

Muchas gracias por este ejercicio de transparencia que es su blog. Muchos deberían tomar ejemplo.
Es hora de dejar trabajar a los técnicos para que decidan la viabilidad del SDDR. Los empresarios van a defender sus intereses pero los ciudadanos hemos votado a los políticos para que defiendan los nuestros. Hágalo por favor.

Le recomiendo la lectura de este artículo sobre el SDDR desde un punto de vista social
http://sersostenible.es/personas-retornables/

Saludos Julià.

Julià Álvaro Prat dijo...

Agraïsc molt sincerament totes les intervencions. Preferiria saber el nom de qui les fa però tant es val, tot suma. Continuaré anant a totes les reunions on toque estar per tal de seguir treballant. Convide a tot aquell que així ho considere a tindre precisament això, una reunió, per posar en comú opinions i propostes.

Albert dijo...

Para empezar me uno a las felicitaciones a Julià. Se agradece que, con una agenda apretada, siga dedicando tiempo a su blog.
Para continuar, lo siguiente: Mucha distancia se ve entre la descripción de Julià de su reunión con los empresarios y las noticias publicadas por la prensa en relación al plan para la implantación del SDDR de envases de bebidas. Parece que se mueven los hilos que quieren llevar el asunto hacia la confrontación. Así, si más, de partida, sin un análisis real de la propuesta, de posibles opciones, de los pros y de los contras.
El debate no es nuevo. De hecho es un clásico. Ya han corrido ríos de tinta en defensa de los distintos modelos de gestión de envases. Es así porque se trata de un problema muy complejo per se, y porque tras él existen intereses encontrados de muchos ceros detrás del punto. Pero también porque se trata de uno de esos asuntos que pueden usarse como excusa para atizarse contra los del otro bando, olvidando que desenterrar el hacha puede beneficiar a unos o a otros, pero no suele ser bueno para los ciudadanos, ni para el medio ambiente, ni para las empresas (al menos para las pequeñas).
Lo que un administrador honrado del dinero público debe hacer es saber blindarse frente a los intereses políticos y económicos, tanto de los propios como de los ajenos, y buscar la mejor solución y la más equilibrada para todos. Para eso lo han puesto los ciudadanos en su despacho.
Dar con la solución perfecta no es posible. No hay modo de que todas las partes queden satisfechas al 100%. Pero sí es posible dar con una opción operativa y justa. Para ello será imprescindible que nuestro administrador sepa rodearse de un equipo técnico excelente y con experiencia, y que cuente con estudios técnicos y económicos profundos y bien fundamentados, independientes de los intereses de unos y de otros.
También será necesario lo más difícil: utilizar el “poder de la colaboración”, como dice el blog de sersostenible.es, saber comunicarse, ser capaz de trabajar con todos los implicados, y ser capaz de hacerlo sin dejarse llevar al sinsentido por los del hacha de guerra. Hasta con esos hay que trabajar… si es posible.
Julià, la actitud de trabajo conciliadora y de colaboración se agradece, mucho.