martes, 7 de junio de 2016

CIRERES A LA VALL PER AGAFAR FORCES

A la sala de Plens de l'Ajuntament de la Vall de Gallinera. L'equip de Conselleria i el Govern Municipal.

Esta setmana també arranca de dissabte quan vàrem celebrar a la Vall de Gallinera la “Festa de la Cirera”. Tot l’equip de la conselleria, amb Elena Cebrián al capdavant, vàrem estar en la diada. Els dos secretaris autonòmics no faltarem, Francisco Rodríguez Mulero, perquè és el d’Agricultura, i jo, perquè sóc mig de la Vall.
Primer de tot ens van fer una recepció a l’Ajuntament, on vàrem firmar en el Llibre d’Honor. L’alcalde, Antoni Pardo, i tot el consistori, a excepció dels dos regidors del PP, van participar en l’acte. A la sala de Plens de l’Ajuntament, ens van explicar les necessitats de la població. Van prendre la paraula diferents entitats dels poble i vàrem mantindré una conversa animada. La sala estava plena. Les intervencions, totes, van girar al voltant de com combinar el manteniment econòmic de la Vall i els serveis que necessita la gent amb la conservació del seu valor paisatgístic, l’encant dels paratges i la no explotació del territori.
En acabar la recepció, a Benialí, vàrem caminar fins a Benissivà que era on estava instal·lada la Fira de la Festa i, d’allà, vàrem anar a la Cooperativa de la Cirera, a Alpatró, on vàrem poder vore (i tastar) com és tot el procés de selecció i preparació de la fruita.

 A la Cooperativa de la Cirera de la Vall de Gallinera.

La Vall és una zona de moltíssim valor quant el cultiu de la cirera ja que, malgrat fer produccions molt menors que en altres indrets, la fruita és de gran qualitat i, a més, primerenca, cosa que li dona més valor... Deu ser per això, el millor de la producció s’exporta.
Entrant ja en la jornada d’ahir dilluns, l’única visita que vaig tindre va ser la dels alcaldes de Tibi, Juan José Ballester; de Castalla, Antonio Bernabeu, i el regidor d’Agost, Luis Castelló. El motiu de la reunió era una gran pedra (d’unes 150 tones) que hi ha en una lloma de la Serra del Maigmó i que, de caure, podria afectar una urbanització de la rodalia, dins del terme de Tibi. Cal revisar si, realment, la pedra està en situació inestable i, si es confirma, quina és la millor manera de traure-la. Hi ha sistemes d’anar-la esmicolant de manera controlada. Els hi vàrem dir, de tota manera, que Medi Ambient no és l’àrea responsable del problema que ens plantejaven però que buscarem la via de trobar una solució.


Ambs els Ajuntaments de Castalla, Agost i Tibi i, a l'esquerra, el director general de Medi Natural, Antoni Marzo.

La vesprada, amb part de l’equip de la Secretaria autonòmica, la vàrem dedicar a repassar el calendari parlamentari que tenim per davant, on, sobretot, ens esperen diferents compareixences sobre el tema del depòsit per a envasos (SDDR). Ens morim de ganes de donar explicacions. Ja vaig escriure que una de les peticions de compareixença l’he fet jo mateix, “iniciativa pròpia” que es diu.
Una altra de les qüestions de la conversa va ser el debat que tindre demà dimecres en el “Foro del diari ABC” a Madrid, sobre el tema de l’aigua, amb representants dels Governs de Castella-La Mancha, Múrcia i Aragó. Calia preparar els trets general del discurs que, òbviament, ha d’ajustar-se als eixos fonamentals que repetim des de l’arribada al Govern: l’aigua és un dret humà, anem cap a escassesa en el recurs, cal buscar fonts alternatives a les tradicionals i no entrarem en guerres però serem exigents amb el compliment de la llei.
En estes reunions internes es repassa tot. Vol dir que també varen estar damunt la taula altres qüestions com ara la recerca d’alternatives per a la variant de Pedralba que la Diputació de Rus havia dissenyat per dins del Parc del Túria, la reunió que ens han demanat els promotors de Puerto Mediterráneo, les modificacions legislatives que estem preparant per accelerar i facilitar la gestió dels residus en les zones més conflictives del país, la resolució definitiva del conflicte de Lafarge de Sagunt, l’avantprojecte de llei d’Emergències (pel que ens afecta com responsables de Prevenció d’Incendis) o la futura regulació dels Agents Mediambientals

No hay comentarios: