martes, 14 de junio de 2016

“ALICANTE AVANZA” SE DETIENE


Escoltant com l'equip de Compromís de l'Ajuntamentde València, amb l'alcalde Ribó al capdavant, feia balanç del primer any de Govern.

Estem en plena campanya electoral d’uns comicis, els del 26 de juny, que, així crec i espere, van a canviar l’Estat espanyol com ja van canviar les d’ara fa un any el País Valencià. Este és, doncs, el relat d’un dia, ahir dilluns, que comença i acaba amb eleccions.
Comença amb eleccions perquè la primera hora de la jornada la vaig dedicar a preparar el guió de les diferents intervencions que m’esperen els pròxims dies: Un parell o tres d’actes València, i altres en Bunyol, Elda, Cox, Vilamarxant... Dia que passa acte nou que es suma. Jo encantat, francament. Són trobades amb gent pròxima, actes engrescadors, que serveixen per donar explicacions i per escoltar veus no sempre coincidents però, en general, enriquidores.
L’esquema de les meus intervencions serà sempre similar: una primera part per posar en valor la importància de les eleccions; una segona sobre el tema (si així se’m demana) al qual es dedique específicament l’acte; una tercera part, trasnversal, a dedicada a la necessitat d’anar cap un nou model productiu i econòmic basat en l’ecologia política, i una passatge final per a reflexionar sobre el canvi polític, d’on venim i cap on anem.


                      Amb el Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles parlant de bioeconomia.

La primera reunió del dia va ser amb la directiva del Col·legi d’enginyers Tècnics Agrícoles. La seua presidenta, Regina Monsalve, ens va explicar un seguit d’iniciatives que estan desenvolupant en el marc de la bioeconomia. Es tracta de projectes que impliquen des del sector agroalimentari al forestal passant per la gestió dels bioproductes industrials o la bioenergia. Són programes en els quasls estan treballant i que pretenen desenvolupar activitats econòmiques que siguen sostenibles, útils, adaptades al canvi climàtic i una font de nous llocs de treball. Quedàrem en seguir revisant conjuntament iniciatives i projectes ja que les propostes del col·legi tenen com a constant la recerca de col·laboració entre el sector públic, els sectors productius privats i el món acadèmic i científic.
Abans de dinar, m’he vist amb els responsables de Medi Natural per revisar el desistiment per part de la promotora “Alicante Avanza” en la seua intenció d’ubicar un gran centre comercial, amb macro-botiga d’IKEA inclosa, en el barri de Rabassa d’Alacant.
“Alicante Avanza”, que té com a cap visible a l’empresari Enrique Ortiz, lligat a diferents escàndols de corrupció vinculats als antics governs del Partit Popular, manifesta en la seua comunicació d’abandonament del projecte tot un seguit de raons. Argumenten des del clima social contrari fins a que se li han anat incrementant les demandes i les exigències. Diuen que estes demores tiren per terra les seues expectatives empresarials i lamenten que l’oposició social i política que noten dificulta els seus plans. En definitiva, mantenen que els canvis que se’ls exigien per aprovar l’Avaluació Ambiental Estratègica només pot “portar dilacions innecessàries, tensions socials. Inseguretat jurídica i econòmica i majors costos”. Així que desisteixen del tràmit per “raons objectives alienes a esta mercantil”. Doncs, molt bé. Jo no crec que siguen raons “alienes” a ells, al contrari. El seu projecte estava llastrat, en tot cas, per una combinació de les seues deficiències i de la proximitat als anteriors Governs del PP que, contra tota lògica, no els havia fet les observacions que ara els fèiem nosaltres.
Més coses d’ahir: reunió amb el gerent de l’EPSAR, l’empresa de sanejament d’aigues, Enrique Lapuente per seguir prearant la reunió del Consell d’Administració previst per als pròxim dia 22. Cada vegada que ens posem a revisar números en esta empresa detectem més despeses irregulars, coses que es pagaven a costa de partides que res tenien a vore i deutes que arrossega l’EPSAR i que ni li correspon, ni es poden fer recaure en les factures mensuals del rebut de l’aigua que paguen tots els ciutadans.

Enmig de tot això, hem patit un esglai quan ens han dit que s’estava cremant la muntanya de Romeu a Sagunt. Al final, sí que ha sigut un xicotet incendi en la zona de Les valls, al nord de la capital del camp de Morvedre, però que ha quedat en no res. En principi, menys de 10n hectàrees.
Ja cap al final de la vesprada em vaig passar per l’Avinguda Maria Cristina de València on l’equip de govern de Compromís de l’Ajuntament de València va fer un acte de celebració del seu primer any de gestió, oferint la possibilitat que tota la ciutadania preguntara allò que vullguera. Estaven tots els regidors i regidores: Giuseppe Grezzi, Sergi Campillo, Gloria Tello, Pere Fuset, Joan Ribo, Consol Castillo, Pilar Soriano, Carlos Galiana i Isa Lozano. Van ser dos hores de conversa que em sembla un boníssim exercici de proximitat i transparència.
El debat a 4 per a les Generals del 26.

I en arribar a casa, he tornat a la campanya electoral, al tema per on començava el diari de la jornada d’ahir. Per televisió vaig vore el debat a quatre dels candidats a la presidència del Govern de les eleccions del dia 26. Jo, no cal que ho diga, votaré per a que el pròxim president del Govern siga Pablo Iglesias, així que no vaig a explicar que m’han paregut els diferents participants, ni qui ha guanyat o perdut. El que si vull dir és que, mentre Rajoy es dedicava a defensar com podia la seua gestió (i no és senzill), la resta, a més d’explicar les seues propostes, marcaven clarament la diana d’aquell a qui consideren el seu rival de cara a les votacions. Tota l’oposició ha criticat al PP, certament, però m’ha cridat l’atenció (molt) la gran coincidència entre PSOE i Ciudadanos: entre ells es tractaven amb guà de seda i li han dedicat més temps a atacar Podemos que al mateix PP.

No hay comentarios: