viernes, 13 de mayo de 2016

UNA MALA NOTICIA PER A CONSUM I LES MALES NOTÍCIES D’ECOEMBES.

Amb l'alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit.

Fa un parell de setmanes ens havíem reunit amb l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, i altres membres del seu ajuntament per vore la possibilitat de convertir la discoteca Puzzle del seu terme municipal en un supermercat de Consum. La instal·lació està dins del Parc Natural de l’Albufera i calia mesurar bé si es podia modificar l’ús. Ahir ens vàrem tornar a reunir, ja amb una resposta per part nostra, i els vàrem dir que no podia ser. No pot ser perquè es tracta de sol no urbanitzable i l’us comercial no està contemplat en la Declaració d’Interès Comunitari (DIC) de la qual disposa Puzzle fins a 2031. Caldria anar a redactar un Pla Especial però està explícitament prohibit per este tipus de sol en la nova reglamentació de la zona de Parcs Naturals. Feia molts mesos, el director de Relacions Externes de Consum, Javier Quiles, ja m’havia plantejat el tema en una reunió. Per això, ahir també el vaig tocar per explicar-li la nostra decisió. Amb els directius de FACSA.

A migdia, amb els directors d’Aigua, Manuel Aldeguer, i amb el de Qualitat Ambiental, ens vàrem reunir amb el president de FACSA, Enrique Gimeno, i els seus principals col·laboradors en temes de cicle urbà de l’aigua i de residus. FACSA és una empresa castellonenca que gestiona un considerable número de depuradores en Castelló, encara que també té presència en altres punts de l’Estat espanyol. Va ser una reunió sincera, com la majoria que tenim nosaltres, en la qual vàrem intercanviar opinions i preocupacions. Vàrem parlar de la necessitat de fugir de preferències i favoritisme en l’adjudicació de la gestió de les depuradores i de reconèixer la trajectòria de cada empresa. Al País Valencià, i FACSA n’és un bon exemple, tenim empreses amb moltíssima experiència i este és un bagatge que no es pot desaprofitar. Això no vol dir que, i vàrem estar d’acord, que s’haja de tancar l’accés a companyies d’altres llocs. Vàrem parlar de projectes i la voluntat de col·laborar va quedar més que clara.
Tot seguit vaig anar a la reunió de subsecretaris i secretaris autonòmics, el “consellet”, previ a la reunió del Consell de tots els divendres. De la nostra conselleria, vàrem anunciar un informe sobre diferents plagues vegetals dels sector agrícola sobre les quals cal tindre la guàrdia alta ja que, en alguns casos en cítrics i en altres en oliveres, han provocat grans desfetes en altres països. En el cas de les oliveres, la plaga de la “xylella fastidiosa” a Itàlia ja compta per milions els arbres arrancats.
A la vesprada vàrem fer la reunió de la nostra secretaria autonòmica, que hem passat del divendres al matí, al dijous. Ja tenim a punt el document que ha de servir d’esborrany per a regular el agents mediambientals i caldrà posar-ho en comú amb els sues representants per vore el format legal més oportú. En aigua, tenim el greu problema d’algunes poblacions de la Marina (Xalò i Lliber) que no disposen de subministrament per a consum malgrat que pel costat dels seues termes passen potents conduccions que van a zones de costa on no s’arriba a consumir tota l’aigua disponible. Vàrem revisar diferents temes d’agenda, reformes legals en marxa per millorar serveis concrets i discutírem sobre l’ofensiva d’Ecoembes davant el nostre anunci d’anar al dipòsit per a envasos. Per ser una entitat sense afany de lucre, estan tenint una reacció molt més gran de l’esperable. No només estan eixint en premsa amb notícies sobre estudis pagats per ells mateixos sinó que fins i tot estan demanant entrevistes als grups parlamentaris per explicar les bondats de la seua gestió (res a dir) i els perills dels nostres plans (això ja no pareix que siga faena seua). Nosaltres seguirem el programa de reunions previstes per anar informant tots els agents implicats i anar recollint aportacions.
Abans d’acabar la jornada (per si no era prou) encara vàrem tindre una reunió de companys i companyes de VerdsEquo del País València per posar-nos al dia de com van les negociacions per tancar pactes de cara a les eleccions de juny. En estes reunions es comença parlant d’alta política (¡) i s’acaba en qüestions d’organització interna que cal millorar. Sempre és així.

1 comentario:

Unknown dijo...

AGENTS MEDIAMBIENTALS DE LA GENERALITAT NOVA REGULACIÓ. Important és la forma jurídica que arreplegue la regulació del col·lectiu, però més important és el contingut. Permeta-se'ns aprofitar aquest espai d'opinió i aquesta encertadíssima idea de comunicació i de rendició de comptes d'un càrrec institucional amb (i a la) ciutadania (gràcies Julià), per, sense representar a ningú, però sent part del col·lectiu, indicar que en el nostre entendre les idees que deuen inspirar la base de qualsevol regulació amb pretensions de modernització del servei cal que arrepleguen els principis que ja es plasmen en la nova LLEI 2/2015 DE LA GENERALITAT DE TRANSPARÈNCIA, BON GOVERN I PARTICIPACIÓ CIUTADANA, que pretén modernitzar l'Administració Pública en general i adaptar-la a les exigències actuals de la ciutadania, mitjançant:

TRANSPARÈNCIA, AVALUACIÓ, AUSTERITAT, RESPONSABILITAT, EFICÀCIA, RENDICIÓ, DE COMPTES, MODERNITZACIÓ TECNOLÒGICA, SERVEI A LA CIUTADANIA, ETC.
------

Per a un coneixement amb detall de propostes aportades en aquest sentit, vegeu el text

REUNIÓ AAMM – DIRECTOR TERRITORIAL DE CS.3/3/2016 10:00 h.
AAMM. PROPOSTES DE PARA UNA READAPTACIÓ DEL SERVEI.

copiant i pegant qualsevol d'aquests dos enllaços:

https://drive.google.com/file/d/0B8qGM9HVyzhHRy1KVVk3R3BrazA/view

https://drive.google.com/file/d/0B8qGM9HVyzhHRy1KVVk3R3BrazA/view?pref=2&pli=1