sábado, 28 de mayo de 2016

REPETIM: LES MARGUES DE SAGUNT S’HAN DE CONSERVAR.


Amb Sergi Campillo i Reyes Matamales en un acte sobre Polítiques Verdes a València. (Foto R. Ortín) 

Porte ja uns dies parlant del tema: la pedrera de la cimentera Lafarge de Sagunt. Semblava que era un tema tancat, havíem rebut fins i tot felicitacions per part dels sindicats sobre com s’havia resolt el tema, però tornem a la qüestió.
Ahir, després d’un matí de treball molt intern, d’aquell que s’acumula damunt la taula i mai trobes el moment de revisar, ens vàrem reunir, juntament amb el director general de Medi Natural, Antoni Marzo, i la subdirectora, Salomé Arnal, amb l’Ajuntament de Sagunt. No va ser una reunió senzilla. Ho sabia, i per això vaig renunciar a participar en unes jornades sobre el cicle urbà de l’aigua en les quals tenia previst estar (els torne a demanar disculpes). 
L’alcalde saguntí, Quico Fernández, i la regidora de Medi Ambient, Teresa Garcia, junt al seu tècnic d’Urbanisme, Ángel Fernandez, volem que garantim que Lafarge no podrà ampliar la seua pedrera del Salt del Llop a la zona de Les Margues. L’empresa, oficialment, ha desistit de la seua voluntat de fer-ho però, públicament, ha tornat a plantejar-se la qüestió. De fet, la setmana vinent, tenim reunió amb la direcció de Lafarge i els representants sindicals sobre la qüestió. Les Margues són un punt valuós mediambientalment i nosaltres estem decidits a evitar que es puga convertir en la perllongació de la pedrera actual. Òbviament estem també per la continuïtat d’una activitat socioeconòmica com la que fa l’empresa però estem convençuts de que es pot mantindre sense explotar Les Margues (i mantindre els més de 150 llocs de treball que l’empresa representa). De fet, com ja he dit, el 5 d’abril, amb l’empresa vàrem trobar una solució alternativa que acceptaven.


Amb l'Ajuntament de Sagunt, al meu despatx.

Este tema, per a nosaltres com a responsables polítics amb un determinat programa i un discurs d’anar cap a un nou model productiu, econòmic i social, és un cas concret en el qual hem de mantindre la coherència. Les Margues s’han de conservar perquè no podem estar parlant de respecte mediambiental o de lluita contra canvi climàtic i acceptar, com si res, un conveni que l’Ajuntament governat pel PP va firmar amb l’empresa en el qual els donava pista lliure per fer poc menys que el que volgueren. Les coses ja no són així.
Estic convençut que la setmana que ve, quan parlem amb l’empresa, acabarem entenent-nos.
Després de dinar van preparar un parell d’intervencions, una immediata sobre polítiques verdes des del Govern en la qual vaig participar ahir mateix a València i dos més per a esdeveniments de hui dissabte.
En l’acte de València, que es va fer a Ca Revolta, en el centre de la ciutat, amb unes cent persones de públic, vaig explicar les polítiques que estem fent des del meu departament i quins els obstacles que ens trobem. Era una xarrada organitzada per Compromís i junt al regidor de valència, Sergi Campillo, i la candidata al Congrés en les pròximes eleccions, Reyes Matamales, es van repassar un munt de temes. Ens van preguntar de moltíssimes coses, des del catàleg de flora i fauna a la necessitat de recuperar i recopilar els treballs del botànic Joan Pellicer, des de les emissions de gasos d’efecte hivernacle al depòsit de retorn d’envasos. Vaig anar contestant a tot i vaig voler deixar un missatge: les polítiques mediambientals també són polítiques de redistribució de rendes ja que l’actual model depredador i insostenible a qui sacrifica és a la gent de baix, el que consolida és la desigualtat.
Com que el de Ca Revolta va ser un acte d'allò més càlid, us deixe una cançò per compensar, una cançó d'un tio que em cau molt bé com és Pau Donés: https://www.youtube.com/watch?v=heJFzHhbh3g

1 comentario:

Anónimo dijo...

Julià sembla que vosté s'oblida de : http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2015/03/10/estudio-vincula-cementera-sagunt-elevado/1236348.html