miércoles, 4 de mayo de 2016

EN LA CIERVAL I DE CAÇA

Inici de la reunió amb la Comissió de Medi Ambient de la patronal Cierval.

Si el dilluns el vaig acabar amb una entrevista, ahir dimarts vaig començar igual, amb una altra entrevista. En este cas ha sigut amb Felix Tena, per a València Plaza. El tema han estat les dessalinitzadores. Hem repassat el funcionament de les diferents que tenim al territori valencià, totes les mancances que patim per culpa de la poca disposició del Govern del Partit Popular a Madrid i el valor que estes instal·lacions han de tindre cap el futur. En l’escenari de canvi climàtic, de menys pluges i més calor, la recuperació dels aqüífers passa per buscar fonts alternatives d’aigua, i la dessalinitzada, igual que la reutilitzada (ho hem dit moltes vegades) són imprescindibles. Dos reptes tenim per davant, aconseguir que la despesa energètica vinculada als combustibles fòssils en el seu funcionament es vaja reduint i que els preus siguen homologables als de altres fonts. Ho repetiré, com li vaig repetir a Tena, la utopia no és apostar per l’aigua dessalinitzada sinó esperar aportacions de rius que ni disposen d’aigua, ni la gent que viu al costat d’ells està disposada a cedir-la. Estrictes en el compliment de la llei però lluny de guerres estèrils i inútils, així serem.
Immediatament després he tingut una reunió amb Juan Soli, resposanble d’una fundació dedicada a la recerca de patrocinis per a activitats dedicades a la protecció del Medi Ambient, que ens ha inundat de propostes molt interessants. Soli defensa, i nosaltres estem d’acord amb ell, que les empreses amb imatges corporatives d’aposta per la sostenibilitat tindran un plus de capacitat de posicionament en el mercat i, per tant, hi ha moltes possibilitat de posar els seus mitjans a favor de causes nobles. 
La següent parada ha estat al carrer Hernán Cortes de València on té la seua la patronal Cierval (foto). Junt al cap de gabinet de la conselleria, Fernando Rodrigo, em vaig reunir amb la comissió de Medi Ambient de l’organització empresarial. El clima va ser d’allò més agradable i la conversa, molt productiva. Dedicàrem la meitat del temps a comentar la nostra iniciativa del depòsit per a envasos d’aigua, cervesa, sucs i refrescos. Els membres de la Cierval volien informació al respecte, i vàrem contestar totes les seues preguntes. Sincerament he de dir que es van quedar convençuts a mitges. Front a la nostra empenta per a tirar avant, front als nostres arguments, ens vàrem trobar respostes conservadores en el sentit de dir “millor quedar-nos amb les coses com estan que ja funcionen”. Nosaltres pensem que poden funcionar molt millor. Ens van dir que igual seria millor que els primers a fer-ho a l’Estat espanyol no fórem nosaltres, que experimentaren altres. Discrepem. En les reunions que continuarem organitzant sobre el tema en les pròximes setmanes, seguirem parlant, per suposat, també amb els membres de la Cierval.
La resta de temes de conversa van ser variats però quasi tot va girar al voltant de la necessitat d’anar cap un nou model econòmic. Estem convençuts, i així ho comentarem, que no hi haurà més alternativa que anar cap a ell, buscar l’excel·lència, el valor afegit, les energies netes, fugir de bombolles, tornar a la terra, anar cap àrees més intensives en ma d’obra... I els hi vaig dir que els primers que agafaren este camí guanyarien posicions cap el futur i que volíem que el País Valencià anara per davant.


Consell de Caça en la seu de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient.

Després de dinar, va arribar l’hora del Consell de Caça, una trobada amb més d’una trentena de representants del món cinegètic (foto). Tradicionalment estes reunions havien sigut tenses i molt complicades. No ha sigut el cas. El clima ha estat extraordinàriament correcte i estic segur que tot el que tenim pendent ho anirem resolen adequadament. No ens hem posat d’acord amb el calendari de vedes, que ha estat el tema central de la reunió, ja que les nostres propostes es quedaven per baix dels calendaris que els caçadors volíem. Hem quedat en revisar les propostes que ens han fet i en una setmana contestar. Dic el mateix que els he dit a ells, no anem a satisfer tot el que volen, ja que nosaltres som els responsables de trobar els punts d’equilibri entre el conjunt d’interessos, però anem a arribar tant lluny com siga possible. Començarem una etapa que ha de millorar les relacions entre administració i caçadors en base al diàleg, a la transparència i a demanar responsabilitat i oferir coherència.
Acabada la reunió, juntament amb Ruben Tello, ens quedem al despatx una estona més preparant la compareixença d’este matí que anirà de Prevenció d’Incendis (hui dia dels Bombers forestals) i de Residus. Em vaig emportar faena a casa.

No hay comentarios: