miércoles, 25 de mayo de 2016

ELENA, LA CONSELLERA CEBRIÁN, "CLARITO Y POR SU ORDEN".


Final de la conferència de la consellra Elena Cebrián sobre polítiques de Medi Ambient a la seu de la Fundació Bancaixa (Foto: F. Bustamante)

Ahir la jornada va començar amb la conferència que la consellera Elena Cebrián va donar sobre polítiques ambientals a la seu de Bancaixa, organitzada conjuntament pel diari “Levante” i FCC). Elena va fer una repàs exhaustiu al que estem fent en temes de Medi Ambient. Va explicar clarament quines eren les nostres prioritats, el que estem fent i quins són els objectius: una nova política d'aigua que tinga en compte les fonts alternatives i no mire només els transvasaments, una gestió de residus pensada en reduir-los i tractar-los de manera socialment compartida, una gestió forestal pensada en la defensa del territori (també de les persones que viuen en ell) i creure seriosament en la prevenció dels incendis en la línia que "es millor previndre que curar". La consellera va destacar la nostra responsabiitat en les polítiques transversals del Consell quant a Canvi Climàtic i va fer especialment esment en que darrere de tot hi ha un nou model econòmic dels qual no podem ser aliens.
Va ser una molt bona intervenció. Detallada, valenta i molt clara. No hem vingut a gestionar el que ens hem trobat sinó a canviar-ho. Tenim mot de treball per davant. L conferència la va clausurar el president de la Generalitat Ximo Puig.

Amb els promotors d'un Simposi sobre els 30 anys del Parc de l'Albufera

De la seu de Bancaixa vaig tornar al meu despatx ja que tenia una reunió amb el grup promotor d'un simposi i una exposició sobre els 30 anys de l'Albufera com a Parc Natural. el grup el formen els arquitectes Carles Dolç i Felipe Martínez i la periodista Maria Josep Pico. També van estar el president de la Junta Rectora del Parc de l'Albufera, Víctor Navarro; de l'Ajuntament, el regidor Sergi Campillo, que és el responsable de l'Albufera, i de la conselleria, l'assessor Carles Arnal. Ens van presentar el projecte que promou la Universitat de València. El que es pretén és posar en valor estos 30 anys de Parc Natural, la lluita ciutadana per guanyar-lo i, sobretot, amb la vista en el futur, recuperar aquell esperit de reivindicació per reclamar el futur del paratge, amb especial atenció a les necessitats d'aigua del Parc i a l'equilibri entre usos i preservació. Vàrem quedar que els donaríem tot el suport possible i que els implicaríem en propostes i idees. Carles Arnal va quedar com el nostre interlocutor amb el grup.
Parlant de l'Albufera, ja està tot a punt per a començar els nomenaments dels directors conservadors dels Parcs Naturals. Després del vist i plau de Funció Pública i de la informació de la convocatòria de comissió de serveis, ja hi ha tot un llistat de funcionaris que s'han presentat. Hui dimecres tenim previst fer la revisió de les propostes i el director general serà qui farà la designació. Tal com estava més o menys previst, de les 12 places se'n cobriran 6 o 7. La resta s'obrirà a interins i en un parell d'anys es faran oposicions.
Després de dinar vaig tindre una llarga posada en comú amb la consellera Elena Cebrián. Els embolics del dia a dia i les agendes sempre carregades impossibiliten discutir i debatre sobre les coses que ens passen. Ahir vàrem tindre una estona per fer-ho. Parlàrem un poc de tot, des de la desgraciada mort de la setmana passada a la planta de Vaersa a Alzira fins a l'acte del mati a la seu de Bancaixa. Repassàrem, entre d'altres qüestions, el tema dels directors-conservadors, les limitacions quant a personal, algun relleu que tenim pendent i, com no, el deposit per a envasos. Tenim alguna gran cadena de supermercats disposada a fer-nos costat a l'hora d'explicar les bondats del sistema i, a base de converses i informació, estem segurs que ampliarem els suports. El que encara no tenim tancat és la reversió de la cessió de l'embassament del Toscar que va fer el Govern del PP un mes abans de les eleccions. Estem a l'espera d'un informe de l'Advocacia que, després de les modificacions en les competències entre conselleries i departaments, concrete de que depén la decisió. La demora no afecta el servei i, en canvi, pot evitar complicacions de futur.

 Amb els regidors de Montaverner que s'oposen a que la planta i l'abocador de la Vall d'Albaida es situe a Bufali.

L'última reunió del dia va ser amb els regidors de Compromís per Montaverner, Juli Joan i Moisés Vidal, que van vindre amb l'exregidor Josep Sanchis. Estan preocupats per la possible instal.·lació en Bufali de la planta i l'abocador dins del Pla de Minimització del Fem de la Vall d'Albaida. Consideren que Montaverner serà el gran perjudicat ja que s'acosta a la seua zona agrícola i temen, també, molèsties per olors. Els he explicat que no hi ha res decidit, que estarem a allò que diga la comarca. Igual que Ontinyent, com a nucli més poblat, podria ser el lloc escollit, tal i com defensen alguns, hi poden haver altres pobles interessats. En tot cas, per a la Conselleria, el temps no és un factor definitiu i creiem que es bàsic obrir un debat a nivell comarcal per definir posicions. Nosaltres fomentarem este debat.

No hay comentarios: