miércoles, 18 de mayo de 2016

EL PITJOR DIA

Ahir va ser, sense cap mena de dubte, el pitjor dia des que estic en la secretaria autonòmica de Medi Ambient (i val pel conjunt de la conselleria, segur). Una treballadora de la planta de reciclatge d’envasos de VAERSA d’Alzira, una dona de 46 anys de l’Alcúdia, va morir aixafada per una bala de 380 quilos de tetrabricks compactats que li va caure al damunt des d’uns quatre metres d’altura. La dona, que deixa marit i  tres fills, estava treballant al costat de les bales apilades quan, sense que hores d’ara es coneguen les causes, la torre va cedir. Les bales, apilades de quatre en quatre, com ho estan totes en la planta, portava dies en el lloc i, revisant el vídeo, no es pot vore que passe res que explique la caiguda. Ningú toca la pila de bales, cap de les màquines que treballen pels passadissos se li acosta. Res. De sobte la torre cau i agafa d’esquenes a la treballadora. Ni els companys, ni les assistències que han arribat després li han pogut salvar la vida. En moments tan dolorosos, qualsevol cosa que es diga resulta intranscendent. La família sap que poden comptar amb nosaltres pel que necessiten. La nostra responsabilitat és aclarir el que ha passat. Sabem que tots els accidents tenen un marge de fatalitat però també que cal ser especialment curosos en tot el que és la prevenció de riscos laborals i que, dia darrere dia, hem de procurar millorar la seguretat de les nostres plantes. No hi ha excuses, ni ha de ser necessari que passen desgràcies per a recordar-ho.
La mort de la treballadora de VAERSA va ser a la una del migdia. Quan m’ho varen dir ja portàvem moltes hores treballades a conselleria. La jornada havia començat a les 8 del matí quan els membres de la meua secretaria autonòmica ens havíem reunit amb el subsecretari, Josep Moratal, per vore les partides de les quals toca retallar per complir els ajustos als quals ens obliga el Govern del PP de Madrid. Retalls i més retalls en un cos ja debilitat per l’infrafinançament. Medi Ambient es un eix fonamental per a este Govern, ho hem dit repetidament, però, davant l’emergència social que suposen els problemes pressupostaris en serveis bàsics com ara l’educació, la sanitat o la dependència, les nostres apretades de cinturó sempre són proporcionalment de les més grans. És penós que les urgències no ens permeten atendre necessitats estratègiques que, a mig termini, són les que marcaran el rumb del futur del planeta.


Amb JUrgen Resch i la consellera Elena Cebrián.

Entre esta reunió i la notícia de l’accident, li vàrem dedicar dos hores al tema del dipòsit d’envasos. Ahir ens va visitar Jürgen Resch, de la ONG alemanya Deustsche Umwelthilfe (DHU), home clau en la implantació del sistema de dipòsit a Alemanya i, més recentment, un dels que va denunciar la manipulació dels motors de Wolkswagen. Vàrem estar reunits en el despatx de la consellera Elena Cebrián i, posteriorment, vàrem oferir una roda de premsa. Es tractava d’escoltar les opinions i les reflexions de Resch sobre la iniciativa de dipòsit que volem implantar. En la roda de premsa, Resch ha explicat molt clarament com vàrem augmentar els resultats del reciclatge d’envasos al seu país quan es va implantar el sistema de dipòsit. A nosaltres ens han preguntat per la lletra xicoteta del nostre projecte i hem explicat, una vegada més, que es tracta d’un sistema que garanteix que pràcticament el 100% dels envasos de begudes que es posen al mercat es reciclen adequadament i no acaben ni en abocadors, ni tirats pels carrers, les platges o les cunetes. Que no hi ha cost pels ciutadans, que els comerciants valencians tindran un benefici global de més de 30 milions d’euros i que els distribuïdors , una quantitat pareguda.
Roda de premsa amb Resch (foto de "eldiario.es)

Hem dit que volem tindre l’esborrany de la nova normativa enguany, aprovar-la l’any 2017 i que comence a funcionar en 2018.
Per cert, que un amic em va passar ahir la primera de les fotos que acompanyen este text. Correspon a un solar del carrer Viana del centre de València i m’evita haver d’estendre en dades sobre la quantitat d’envasos de begudes que acaben fora dels contenidors de recollida selectiva. Ho vaig dir, dies arrere, dels 7 milions d’envasos de begudes que es consumeixen, 5 acaben allà on no toca, en el contenidor de resta o es llancen pels carrers.

Solar del carrer Viana, al centre de València.

A causa de tota esta activitat, m’he perdut una reunió que tenia programada amb els impulsors del projecte de Parc Natural de la Serra d’Escalona, una joia natural al sud d’Alacant de gran superfície arbrada en terra semiàrida. Venien acompanyats de la diputada de Compromís, Cristina Rodríguez, i han estat amb el director general de Medi Natural, Antoni Marzo. Del parc de la Serra d’Escalona se’n parla des de 2002 però tot ha estat parlar-ne i poc més. La nostra voluntat de tirar-ho avant és ferma però hem de vore la millor manera de fer-ho. La Declaració de Parc Natural necessita passar el tràmit de l’Avaluació Ambiental Estratègica, i això són com a mínim dos anys). Per tant, mentre s’inicia el procés, estudiarem la possibilitat d’anar a la figura de Paisatge Protegit que, si no hi ha complicacions administratives,  podria ser una realitat en pocs mesos a través d’un decret del Consell.
Tot això, més un parell de converses amb diferents tècnics de Medi Natural sobre el “arxiobservat” expedient de Puerto Mediterraneo (els periodistes segueixen preguntant, i jo contestant que no hi ha res de nou) i sobre la futura línia de molt alta tensió que ha de travessar el nord de Castelló i que preocupa molt en algunes poblacions. Per exemple a Atzaneta del Maestrat ja que, tal com està projectada la línia, passa molt a prop de nuclis habitats. Esta obra no és competència de la Generalitat sinó del Govern central però, en la mesura que siga possible, procurarem minimitzar el seu impacte.

De vesprada, vaig tindre metge per revisar-me el genoll ferit fa quinze dies. Si no hi ha res de nou, operació el dia 1 de juny. És a dir, que igual es perd alguna jornada d’aquest diari obert. Espere que poques.

No hay comentarios: