martes, 17 de mayo de 2016

ECOEMBES SE RESISTE A RECICLAR… SU NEGOCIO.

Amb l'alcalde d'Elx, Carlos González, al seu despatx, explicant el nostre projecte de diposit per a envasos.

Ahir era el Dia Mundial del Reciclatge i bona part del treball de la jornada va estar molt relacionat amb eixa qüestió.
Després d’un parell d’hores en el despatx que em varen servir per posar-me un poc al dia de coses que tenia pendents de llegir, firmar i contestar, me’n vaig a anar cap Alacant amb l’assessor parlamentari, Ruben Tello, i el cap de Gabinet de la conselleria, Fernando Rodrigo. Teniem dos importants reunions per davant: amb l’alcalde d’Elx, Carlos González, i l’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro, que, a més, és el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. El motiu de les trobades: començar una ronda de contactes amb alcaldes sobre el nostre projecte de recuperar el depòsit per a envasos.
Primer en Elx i, després, en Elda, acompanyats dels responsables de Medi Ambient dels dos ajuntaments, vàrem explicar als respectius alcaldes el sentit i les característiques del nostre projecte. Es tracta de posar en marxa una forma complementari a tot el que existeix actualment en la gestió dels residus. Posar un dipòsit de deu cèntims en tots els envasos de llanda, vidre, plàstic i tetrabrick per a refrescos, cerveses, aigües i sucs. L’objectiu és que tots els envasos puguen ser reciclats, que no acaben en els contenidors que no els pertoca, que no vaguen als abocadors, que no els trobem tirats en cunetes, carrers, muntanyes o platges. Els deu cèntims de dipòsit són una garantí de responsabilitat. Ho agrairà el Medi Ambient, la neteja dels nostres carrers i, també, l’economia general. Actualment del prop de 7 milions d’envasos abans esmentat que cada dia es consumeixen al País Valencià, només dos acaben als contenidors que els correspon, la resta va tirat pels carrers o, en el millor dels casos, va a abocador. Cada any sepultem al voltant de 12 milions d’euros en envasos que si es reciclaren tindrien eixe valor en material recuperat. Amb l'alcalde d'Elda i president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Ruben Alfaro.

Allà on anem ens expliquen que Ecoembes, l’empresa que ara té el monopoli de la gestió d’envasos a través dels contenidors, ja els ha fet alguna visita. Estàvem avisats, però l’ofensiva contra el nostra projecte (ja en funcionament en 40 regions a tot el mon) està resultant especialment intensa.
L’explicació a tants nervis és senzilla: Ecoembes cobra per cada envàs que es posa al mercat el conegut com a “punt verd” (en el cas dels envasos que ens ocupen, cobra per 7 milions diaris) però després només paga als ajuntaments pels dos milions que acaben als contenidors grocs. Quan s’implante el sistema que nosaltres proposem, el “punt verd” deixaran de cobrar-lo. I és més, si el nostre “mal exemple” s’estén a altres punts de l’estat, estem parlant de que deixaran de cobrar per aproximadament 70 milions d’envasos al dia.
I acabe amb una referència més a la qüestió. Recolint dades d’Ecoembes, diferents mitjans, entre ells el diari “El País”, titulaven ahir: “España recicla el 74’8% dels envasos”. Només els faltava dir (detall menor?) que es referia al 74’8% dels envasos que van al contenidor groc. Com que 2/3 dels envasos no van a eixe contenidor sinó al de resta o es llancen a terra, la realitat  és que amb prou faenes es recicla un 25%. No és el mateix, veritat?
Segur que seguirem amb esta qüestió en els pròxims dies.
Dit tot això, i tornant, a les nostres visites d’ahir, el balanç va ser més que positiu ja que tant l’alcalde d’Elx, com el d’Elda van estar més que receptius, van entendre les bondats del nostre projecte i ens van donar suport. Pels ajuntaments, el nostre projecte és sinònim de pobles i ciutats més netes i d’estalvi en recollida de fem gràcies al menor volum de residus als carrers. En els pròxims dies seguirem amb la ronda de contactes en paral·lel amb les reunions que estem mantenint també amb els diferents agent implicats en el procés, des de comerciants a distribuïdors, passant per usuaris, recicladors, etc...
Hui sembla que tindrem un dia especialment complicat ja que haurem de concretar les retallades que haurà de patir la nostra conselleria dins del “Pla d’Ajust” que el Govern del Partit Popular ens imposa. És curiós que el grans defensors de la Constitució siguen els que, de fet, s’estan carregant el sistema autonòmic a base de retallar els mínims d’autonomia financera dels quals disposem les comunitats. És com si el Partit Popular, ja en els minuts afegits dels seu govern, tornara als seus origen de fa 40 anys quan no volien acceptar l’Estat autonòmic. Llavors no el volien i ara se’l carreguen per la via dels fets ofegant-lo econòmicament.

No hay comentarios: