martes, 24 de mayo de 2016

DEL CONGRÉS DEL BLOC A LES ENERGIES RENOVABLES


Discurs de salutación durant el 7è Congrés del Bloc


Esta setmana no va començar ahir dilluns sinó diumenge de vesprada quan vaig estar al 7è Congrés del Bloc, a la Fira de Mostres, i vaig saludar als participants en nom de VerdsEquo de PV. 
Va ser, el del Bloc, un Congrés on es presentaven dos persones a dirigir el partit, Agueda Micó i Rafa Carbonell, gent a la que aprecie en ambdós casos. Sembla que els debats van ser intensos però, com acostuma a passar en tot el que afecta a Compromís, es va arribar a un acord final i les dos candidatures van pactar un Executiva conjunta. És l’esperit de suma des de la pluralitat que en al meua opinió, ens acosta a la gent i ens fa trobar sempre un bon camí. Sempre que sumem, millorem. 
En el meu parlament al Congrés vaig aprofitar per felicitar el secretari general eixint, Enric Morera, ja que ha sigut un home clau per arribar a on està Compromís i, clar, vaig desitjar que Agueda i Rafa tinguen molta sort i ho facen molt bé; el Bloc, Compromís i el país sencer eixirem guanyant. El meu missatge, felicitacions a banda, va ser per recordar que els grans projectes que tenim en marxa, que són la recuperació nacional del país, l'aprofundiment democràtic i el rescat de les persones no els aconseguirem si no som capaços de crear un marc alternatiu a la socialdemocràcia i el neolliberalisme que ja no donen més de sí. I vaig parlar de l'ecologia política com eixe marc alternatiu que necessitem i que, en Compromís, ja portem molt avançat. Sense un nou model econòmic, productiu, social i de vida res serà possible. La resposta està en l'economia verda.

Entre els convidats al 7è Congrés del Bloc

L'anècdota va ser que deixant la Fira de Mostres em vaig trobar amb amb Lluis Calatayud, militant del Bloc i company de Compromís de Beniatjar, que també eixia del Congrés, i que em va portar fins a casa i em va dir: “no et preocupes que em cobraré el viatge perquè si et demane una entrevista em faràs esperar tres mesos i ara et tinc ací”. Beniatjar té en marxa la redacció del seu Pla General d'Urbanisme des de 2009 (durant l’alcaldia de Compromís van avançar una part dels tràmits) i volia saber com estava el procés ja que li havien dit que faltaven alguns informes per acabar de redactar. En resum que, per un minuts i mentre anàvem cap a casa, el meu despatx es va convertir en una oficina... sobre rodes.

Amb els directius d'AVAESEN, empreses d'energia

Ja ahir dilluns, la jornada va arrancar amb una reunió, junt al cap de Gabinet de la consellera, Fernando Rodrigo, amb el president i la directora de l'Associació Valenciana d'Empreses de l'Energia (AVAESEN), Marcos Lacruz i Bianca Dragomir. Representen empreses que aposten per les energies renovables i treballen La seua demanda és que se’ls tinga en compte, que no es pensé només en les grans companyies, que no tinguen que anar a Europa per a que algú els faça cas. Saben que moltes de les seues demandes, de les seues possibilitats de futur passen pel que legisle el Govern d’Espanya i per revertir les polítiques que penalitzen el desenvolupament de les energies renovables. Tenen molt interès en que les explotacions, siguen d’eòlica o de fotovoltaica, que es puguen posar en marxa al nostre territori amb la màxima cleritat quant a terminis. El tema de l’avaluació ambiental i els seus tràmits els preocupa especialment. Vàrem quedar en estudiar la llei, les seues necessitats i buscar un model tipus d’iniciativa que puga ser ràpida. L’altra qüestió és buscar maneres de col·laborar ja siga per organitzar reunions o seminaris o per complementar projectes.

Amb els Ajuntaments de la Pobla de Vallbona, Puçol i Betxí parlant de fringílids i silvestrisme

Després de parlar d'energia vàrem anar a una reunió amb els alcalde de La Pobla de Vallabona i Betxí, Josep Vicent Garcia i Alfred Remolar, i el regidor de Cultura de Puçol, Xavier Alcàcer, sobre la nova reglamentació que estem preparant en relació a temes de captures de fringílids i silvestrisme. Per banda de la conselleria em van acompanyar, el subdirector de Medi Natural, Josep Nebot, i el cap del servei de Caça, Francisco Hernández. Els alcaldes ens portaven el sentir de les organitzacions de silvestristes de les seues poblacions que temen que prohibim la captura de pardals. Saben que la Unió Europea, igual que ja li va posar l’etiqueta al parany, ara també li pot acabar posant a la captura de fringíl·lids que, bàsicament, usen per a concursos de cant.
La nostra posició, i està expressada en una ordre sobre la matèria que estudiarem amb tots els implicats (dilluns vinent hi ha reunió de la comissió), és que cal regular la pràctica ja que, si no ho fem, si que acabarem en una prohibició absoluta. No volem prohibir sinó regular, i fer-ho d’acord amb el que diu la llei. Defensem que cal traure la captura de fringíl·lids de les pràctiques de caça (encara que això no agrade als practicants) i, des de eixa punt, anar cap a la cria en captivitat, les captures excepcionals per a fer-la possible i la reconversió dels silvestristes a anelladors.
Aprofite que els tres regidors que van estar ahir al meu despatx són de Compromís per dir que poquíssims alcalde del Partit Popular em demanen entrevistes. La desproporció és molt gran a favor dels alcaldes socialistes o de Compromís. No hauria de ser així. Jo sóc secretari autonòmic a disposició igual de tots els ciutadans, empreses, sindicats, col·lectius o partits siguen del color que siguen. Recorde perfectament que el primer alcalde amb el qual em vaig reunir va ser el de Peníscola, Andrés Martínez, i no és casualitat. Volia que fora un missatge. Igual estic fent alguna cosa malament o el sectarisme de l’antic govern genera inèrcies que s’allarguen en el temps. Potser siguen les dos possibilitats alhora.
A l’hora de dinar em vaig trobar, per casualitat, amb un grup de directius d’Ecovidrio, amb els quals tinc una reunió programada per a la setmana vinent. A ells, gestors dels envasos de vidre a través dels contenidors verds, la nostra proposta d’aplicar un depòsit per a envasos no els agrada (cosa que ja sabíem, donat que els resta volum de material) però em van manifestar que “respecten absolutament” la capacitat del Govern per pendre decisions. Vàrem quedar a parlar-ne quan ens veiem dins d’uns dies. Serà interessant.
A primera hora de la vesprada, vaig tractar amb la directora general de Prevenció, Delia Álvarez, de la necessitat d’enfortir les fórmules de coordinació de les tasques de prevenció d’incendis que es fan des de les diferents instàncies amb personal dedicat a la materia. En aquests sentit, el conveni en marxa entre la Diputació de Castelló i el nostre Govern ha de ser un punt d’eixida potent per a esta millor coordinació.En un altre ordre de coses, de vesprada em van demanar una mostra de suport a les 8 persones que hui han començat a jutjar en Saragossa acusades de resistència a l’autoritat, atemptat, lesions a la policia i desordres públics per haver participat, en 2012, en una protesta contra l’ampliació de l’embassament de la Yesa. Es pretén triplicar la capacitat de l’embassament amb risc, segons diferents informes, de que s’acaben produint esllavissades en l’entorn. Contra això van ser les protestes de fa quatre anys que ara es jutgen. La policia va carregar contra els manifestants i ara, ells, han estat els que han acabat davant el jutge. Òbviament done tot el suport als “8 de Yesa” perquè defendre el medi ambient no és un delicte sinó una obligació, un gest amb el qual tots estem en deute. I, per mostrar el suport, m’he fet la foto que encapçala este paràgraf..

No hay comentarios: