jueves, 5 de mayo de 2016

COMENCE A LES CORTS I ACABE A PEDRALBA.

Ahir a Les Corts parlant de Residus i d'Incendis.

La compareixença d’ahir a les Corts en programa doble, primer, Residus i, després, Prevenció d’Incendis va començar amb un poc de retard (foto). Havia de ser a les déu i va començar passades a les 10 i mitja. Vàrem començar pel tema dels Residus. Vaig fer una explicació llarga, potser massa, del que ens hem trobat, del que hem fet estos déu mesos i de les previsions a curt termini. Important: la llei diu que, com a màxim, nomes un 44% dels residus que entren en les plantes de tractament han d’acabar en abocador. Al País Valencià la mitjana és del 65% i en algunes plantes s’acosta al 80. Vaig explicar estos mals resultats, la manca d’instal·lacions, el gran rebuig social sobre els projectes en marxa al qual hem hagut de fer front i el molts casos judicials en marxa. Així mateix, vaig avançar que tan la revisiexplicar nova compareixença quan ja estiguem en condicons la Comunitat Valenciana ja estan en marxa, i em vaig comprometre a demó de la llei de Residus com del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana ja estan en marxa, i em vaig comprometre a demanar una nova compareixença quan ja estiguem en condicions d’explicar en què van a concretar-se les modificacions.
Com no, el nostre anunci de la posada en marxa del depòsit de retorn per als envasos de sucs, aigua, cervesa i refrescos va ser un tema tractat a bastament. El Partit Popular el va criticar, encara que les dades que va oferir eren a partir d’estudis (molt dirigits) que són simplement mentida. Ens van posar en dubte la dificultat de canviar els hàbits de la gent. Jo crec, per contra, que gestionar bé els residus, per al ciutadà, pot ser un motiu d’orgull i autoestima, que no li costa diners i que garanteix carrers, platges i cunetes lliures d’ampolles i llandes.
Quan vaig començar la meua intervenció sobre Prevenció d’Incendis, vaig aprofitar per recordar que estàvem, precisament, en el Dia dels Bombers Forestals i que valia la pena aprofitar l’avinentesa per donar-los les gràcies pel treball que, dia a dia, fan. En esta segona compareixença, el centre de la qüestió va ser tot el treball que estem fent de cara a un estiu que pot ser complicat quant a incendis forestal. Vaig explicar que, en temes de focs, hem d’interioritzar que, com en temes de salut, previndre és molt millor que curar. Treballem amb un pressupost molt ajustat, congelat pràcticament respecte l’any passat però no es pot acceptar que el PP critique això quan si estem tan limitats és perquè ells, en quatre anys, van reduir un 80% els diners destinats a la cura de les muntanyes. No tenim moltes novetats però sí importants: hem llevat la prevenció de la situació subsidiària respecte a l’extinció, estem perfectament coordinats amb l’Agència d’Emergències i hem augmentat tots els efectius de vigilància malgrat les esmentades limitacions pressupostàries.
Van ser tres hores i mitja de compareixen. I me’n vaig anar amb un doble compromís: fer cada any un balanç de la gestió de Residus i fer una compareixença específica sobre els depòsits d’envasos. Ambdues coses m’emocionen i em motiven.
Per culpa de la llarga durada de la sessió en Les Corts em vaig perdre una reunió que tenia convocada amb la direcció d’Aigües de València i quan vaig arribar de nou al despatx ja només em va quedar temps per dinar amb la consellera, Elena Cebrián, i posar-la al dia de les últimes activitats desenvolupades.
Del dinar va anar a una entrevista d’una estudiant de periodisme de la Universitat de València, Patricia Torres, sobre la problemàtica de la pedrera de Lafarge a Sagunt. L’assignatura sembla que es diu “Periodisme de conflictes” (o cosa pareguda) i, certament, el tema de Lafarge és un conflicte profund i vell. Ara sembla que està ben encaminat, que els boscos de Romeu estan salvats i que l’empresa ampliarà l’explotació cap avall (és a dir, farà el forat més fondo mentre reforesta les zones ja explotades) i de cara al futur es buscaran noves zones d’explotació ambientalment menys valuoses que Romeu. No m’estic de dir que Patricia, quan se’n anava, em va donar les gràcies per la mitja horeta i em va dir que, entre els estudiants comenten, que este Govern és molt més accessible i dona explicacions sobre tot el que se li pregunta. Com que floretes així no s’escolten cada dia, que en quede constància.
I per acabar el dia, la consellera i un servidor ens vàrem reunir amb el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i el seu equip (foto). Tractàrem de la variant de Pedralba que, des de la conselleria, n’hem suspès la construcció per evitar que afectara al Parc natural del Turia. Vàrem coincidir en la necessitat de buscar alternatives per tindre-les a punt quan es resolga definitivament l’anul·lació del projecte que ve dels antics governs del PP. Pedralba, això és indiscutible, necessita la varant però no pot ser pel mig del Parc Natural. Hem de ser el més àgils possible a l’hora de resoldre definitivament la qüestió i fer realitat la solució alternativa.
Altres temes estigueren presents en la conversa, des de la gestió de les depuradores fins a temes de residus. Com que son qüestions que no estan tancades segur que tindrem ocasió de seguir-ne parlant, i jo escriuré sobre elles.

No hay comentarios: