lunes, 9 de mayo de 2016

BALENES AL MEDITERRANI I JO, A ONTINYENT.

Balena rorqual davant les costes de Castelló, a les Illes Columbretes.

Com tot els divendres (o quasi tots) vàrem començar la jornada d'ahir amb una reunió de les diferents direccions generals de la meua secretaria autonòmica. No va ser una reunió massa llarga, no hi va haver grans temes de debat. Les bones notícies són que disposem ja de les brigades i els tècnics per a la lluita contra les plagues als nostres boscos i que també tenim a punt el procés per començar a cobrir amb funcionaris les places de directors-conservadors dels Parcs Naturals. Per contra, la direcció general de Prevenció segueix sense tancar la seua organització administrativa. Crear noves direccions generals que funcionen a ple rendiment no només és cosa de voluntat política sinó també la la burocràcia i els procediments tenen molt a dir. El cas és que mentre la nova direcció general treballa el dia a dia de projectes amb plena normalitat, per dins, les tasques administratives encara no tenen el personal assignat i, això, complica les condicions de treball. A vore si la setmana vinent queda ja resolt.

Una altra balena en la zona de les Columbretes


L'altra bona notícia del dia va ser l'albirament d'un grup de balenes rorquals a la costa de Castelló. Les imatges són precioses i emocionants i una motivació afegida per aconseguir fer entre les nostres costes i les de les Balears un corredor de trànsit protegit per a estes balenes. L'albirament d'estos dies ès excepcional però si fórem capaços de facilitar la presència habitual d'estos exemplars (en perill d'extinció fa ben poc per les captures massives) seria un fet molt valuós des de tots els punts de vista.
Per contra, la situació de la depuradora de Pineda, que va patir un abocament tòxic molt greu fa un parell de dies, no acaba de solucionar-se. L'estat de les instal.lacions va millorant però el funcionament encara està afectat. El que va a menys és el perill ambiental per l'arribada de matèria orgànica al mar.


Reunió amb la Unió de Llaurados en el meu despatx (Fuentes, Picó i, d'esquenes el més a la dreta, Mampel).

Abans de dinar, amb el director general de Medi Natural, Antoni Marzo, ens vàrem reunir amb el president de la Unió de Llauradors, Ramón Mampel, Josep Fuentes i Maria Josep Picó que ens van presentar un projecte que es diu "Garrofa viva" que pretén posar en valor les garroferes, les moltes que tenim al País Valencià, la seua importància mediambiental i, entre altres coses, les seues possibilitats gastronòmiques. Haurem de treballar conjuntament amb Agricultura i hi ha molta faena per davant però, d'entrada, ens pareix una iniciativa més que interessant en la qual ens anem a implicar.

 Debat sobre Medi Ambient en la Casa de la Cultura de Caixa Ontinyent.
La vesprada la vaig passar en Ontinyent, en un debat sobre les polítiques ambientals que estem portant a terme en la conselleria. Hi havia molta gent. Van ser més de dos hores de preguntes a les quals vaig anar contestant amb total sinceritat. La gent, molt educada, té pressa per vore com es concreten totes i cadascuna de les polítiques amb les quals estem compromesos. Jo vaig explicar el molt que ja hem fet, des de les decisions que hem pres per evitar la depredació dels boscos i el territori en general fins les iniciatives per millorar la gestió urbana de l'aigua passant per les polítiques sostenibles en residus i sense tensions socials. Tenim molts arguments ja que es poden posar damunt la taula i, crec, que ahir va quedar clar; igual que és evident que queda molt per fer, moltíssim, que no hem de baixar la guàrdia i que la ciutadania (i farà bé) sempre ens reclamarà allò que ens queda pendent. No hem de defugir la pressió, al contrari, encara que (egoistament) ens puga molestar, hem de saber que és pertinent, democràtica, necessària i, al cap i a la fi, útil.
La cançó d'este cap de setmana és esta (un gràcies en femení) : https://youtu.be/GCct0sJVIkI

3 comentarios:

Unknown dijo...

Bon día,

Pel que he pogut llegir a la seua publicació del 9 de maig, "Les bones notícies són que disposem ja de les brigades i els tècnics per a la lluita contra les plagues als nostres boscos..." però la realitat és que jo, com a part afectada, i altres 32 companys tant tècnics com components de les brigades de sanitat forestal, continuem a casa. Ningú ens ha comunicat que ja comencem a treballar. Ja van 5 mesos aturats i dos mesos des de que ens varem reunir amb vosté, per tractar l´assumpte de l´encomana de plagues..... i encara seguim a casa. Comprenga que estem cansats d´esta situació de falses esperances, que ja està resolt, de que ara encara no, etc, etc...i el que diga que ja està en el seu bloc, quan jo li estic escrivint des de casa perque no tinc faena....doncs no ajuda en absolut calmar els ànims, que com podrà comprendre, no estàn pel terra, sino cuasi sotaterra. Li demane, per favor, que faça tot el possible per desbloquetjar esta situació de una vegada.
Salutacions

Julià Álvaro dijo...

Compren la seua situació. Portem temps treballant i no ha sigut per manca de voluntat política sinó per temes estrictament administratius que, certament, em fan vergonya... però les coses són així i no totes les eines estan en les meues/nostres mans. Em consta que les encomanes de brigades i tècnics tenen llum verda i que les incorporacions han de ser JA MATEIX. Salutacions.

Unknown dijo...

Gràcies per la seua ràpida resposta. Esperem que com vosté ha expressat clarament, este malson se´ns acabe ja.
Salutacions