jueves, 21 de abril de 2016

UN “RECADET” DE L'HORTA PER A MERCADONA I CONSUM


Ahir, dia de la bicicleta, jo, com tots els dies (o quasi tots), vaig arribar a la conselleria en la meua bici. Ahir, una mica suat pels cinc quilòmetres que he de fer pel vell llit del riuTúria. Suat per què com que arribava tard, vaig haver d’apretar. Tot i l’esforç, eren les 9 i 10 quan saludava a l’alcalde d’Albaida, Josep Antoni Albert, i al regidor Pedro Gil (foto superior). Albaida és un poble que arrossega uns deutes immensos per culpa de la gestió dels últims govern del PP. Ahir ens van demanar alguna fórmula per garantir l’ús de la “Casa El Clau” que s’està rehabilitant en estos dies i estarà a punt a l’estiu. Fer les obres no és complicat, donar-los us, moltes vegades, és el més complicat. Tenen la petició del Moiment Scout de València per poder usar-la però, com que és propietat de la Generalitat, depèn de nosaltres. Buscarem una fórmula. En uns dies en tronarem a parlar.
La recuperació del riu, les diferents possibilitats al voltant de les instal·lacions per a la gestió del fem a la Vall d’Albaida i temes de sendes i prevenció d’incendis en el Benicadell van ser altres de les qüestions tractades.
A les deu ens en vàrem anar a Almàssera on la conselleria d’Infraestructures presentava la nova Llei i el Pla de l’Horta. Es tracta de protegir l’Horta com el tresor que és l’indret, evitar que s’especule, mantindré-la viva i que pugan viure d’ella els llauradors. El comerç de proximitat és fonamental i, en aquest sentit, el director general d’Urbanisme, Lluís Ferrando, ha avisat a Mercadona i Consum que no es pot menysprear les persones que treballen les terres més properes.
Hi havia molta gent (en la foto es pot veure) i en els grupets en acabar, un parell de persones se’m van acostar per dir-me que havíem de fer alguna cosa per evitar les fumigacions amb glifosato que està fent la Diputació en les vores de les carreteres. També el regidor de Medi Ambient de Villena, José Tomás, em va cridar per dir-me el mateix. Ho tenim complicat. La Unió Europea ho permet, encara que sembla que està disposat a revisar-ne el permís pels seus efectes cancerígens i com a disruptor hormonal. A més, es carrega la biodiversitat i erosiona el sòl. Anem a demanar que s’abandone el producte i s’aposte per desbrossadores mecàniques.Tot just arribar a la conselleria, tenia un parell de periodistes esperant cridada per parlar dels nostres plans en la gestió d’envasos. Ho anem a parlar en la reunió del Consell Assessor i de Participació de Medi Ambient (CAPMA). Hi haurà novetats... però millor en parlem demà.
La vesprada va ser de treball en conselleria. Al començament amb l’assessor Carles Arnal i la directora general de Prevenció, Delia Álvarez, precisament per preparar el CAPMA de demà i revisar les al:legacions que UGT i CCOO han fet a les normes de funcionament de l’organisme. En general, ens pareixen molt oportunes.
Després ha sigut el torn del director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Joan Piquer. Hem repasat el tema residus. La planta de transferència que cada vegada està més a prop a la Vega Baja (tarda massa), els problemes amb les ubicacions de planta i depòsit a la Vall d’Albaida i la resistència d’alguns ajuntaments de la Ribera a que continuen les obres de millora de la planta de Guadassuar on, tampoc està decidit encara on ha d’anar el depòsit. Anem posant cada peça al seu lloc, buscant acords, fugin dels jutjats i sense negocis foscos... en definitiva, just el contrari del que ha fet el PP els últims anys.
I amb Joan Piquer em van tocar les 8 de la vesprada. Final de jornada però ja no em quedava temps per participar en la “BiciManifestació” pel centre de València. Ho faré esta vesprada a soles...

No hay comentarios: