domingo, 24 de abril de 2016

UN FUNICULAR EN EL PARC NATURAL DE LA SERRA GELADA?

Foto de Julià Álvaro Prat.


S’està parlant molt aquests dies pels passadissos (i pels telèfons) de la nostra conselleria d’un projecte que s’arrosseja de fa temps d’instal·lar un telefèric en el Parc Natural de la Serra Gelada, a Benidorm (la foto que acompanya el text és del projecte que m’han fet arribar). Em pregunten molt sobre ell. Sempre extraoficialment. Anem a revisar les seus possibilitats. De tota manera, vaja per davant que em sembla un projecte fora de temps, una intervenció que té molt difícil encaix en les normatives que regulen les actuacions en un Parc Natural. Igual estic equivocat però no ho crec. Esperem tindre les coses més clares en pocs dies.
Dic això perquè ahir diferents amics em van tornar a preguntar pel projecte del qual, tot siga, dit no hi ha cap constància oficial.
Ahir vaig tindre una interessantíssima reunió amb la direcció de l’Associació Valenciana del Vehicle Elèctric. És un entitat que porta temps treballant en aquest camp que pretén contribuir a nous models de transport més sostenible. Queda molt de camí per recórrer. El País Valencià no arriba ni al 7% dels vehicles elèctrics al conjunt de l’Estat. A Noruega, per parlar dels països més avançats, un 25% dels vehicles que circulen són elèctrics. A Espanya, un 0’3%, i nosaltres estem per baix de la mitjana estatal. L’any passat només a Madrid es van vendre 1229 cotxes elèctrics, al País Valencià, 168. I les dades de 2016 van pel mateix camí. Defensen que el 20% més de preu dels vehicles elèctrics es compensa als 4 anys gràcies al seu consum més barat. Col·laborarem. De moment, ens han convidat a unes jornades per setembre i allà estarem.
A continuació, vàrem reunir-nos al despatx de la consellera Elena Cebrián amb els directius d’Hidracua, una empresa del grup Suez, que a terres valencianes té més de 1.100 treballadors i s’encarrega del servei d’aigua en un grapat de pobles. Vàrem comentar de diferents instal·lacions que han desenvolupat per previndre les gran avingudes que, quan plou, superen la capacitat de les depuradores i les inutilitzen. És imprescindible avançar en este tipus d’obres per tal d’evitar, per exemple, que quan hi ha fortes riuades les aigües brutes dels pobles acaben directament en l’Albufera a causa de la impossibilitat de que les depuradores puguen absorbir-la tota.
No em vaig poder quedar tot el temps amb la gent d’Hidracua ja que, com que ahir era dijous, tocava reunió de subsecretaris i secretaris autonòmics per preparar el Consell de Govern de hui. Temes lligats al finançament, de transport escolar, diferents convenis i informes i, al final, vaig estar amb la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, per desencallar d’una la massa salarial de l’empresa VAERSA per facilitar les contractacions urgents que es necessiten en plantes de residus com ara Villena. A primers de la setmana pròxima es reunirem al màxim nivell per resoldre la qüestió.
Un parell d'entrevistes de premsa, preparar l'esborrany de la nota pels mitjans de la reunió de hui de la Comissió de Canvi Climàtic i, ja de vesprada, reunió de l'equip que estm treballant en el nou projecte de gestió d'envasos.

Estem satisfets de com s’ha acollit l’anunci sobre la nostra intenció de tornar al depòsit per a ampolles i llandes. Una gran majoria dels que han dit alguna cosa, des d’agents implicats fins als mitjans de comunicació, ha sigut per parlar-ne bé. Només Ecoembes, l’empresa que ara gestiona els contenidors grocs d’envasos, ens ha criticat. La nostra sensació és que ho ha fet sense arguments però tindrem ocasió de parlar-ne. Hui, precisament, al que ens hem dedicat és a a establir un calendari de contactes amb els diferents sectors implicats (distribuïdors, envasadors, comerciants grans i xicotets, ajuntaments...) per explicar-los els nostres plans i recollir les seues propostes.
Les reaccions al nostre anunci no només han sigut del nostre entorn, diferents governs autonòmics s’han interessat per la qüestió i, fins i tot des de l’estranger, ens han arribat veus importants i de prestigi que ens han fet costat.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Hola Juilà
A mí en pareix una barbaritat. El que vullga pujar a la montera que puje a peu. Defenem el nostre litoral, el que ens queda.
Un abraç