jueves, 21 de abril de 2016

NO TIREU ELS ENVASOS A TERRA, VALEN DINERS!!

El d’ahir va ser un dia important: vàrem presentar en el Consell Assessor de Medi Ambient (CAPMA) la nostra intenció de tornar al depòsit per a envasos.
Estem pensant en 10 cèntims per envàs. Quan es torna l’envàs, recuperes els 10 cèntims. Parlem de les begudes que més habitualment es consumeixen fora de casa: refrescos, cerveses, sucs i llet. El pla afecta ampolles de vidre, de plàstic, tetra bricks i llandes. No és un projecte qualsevol, és una iniciativa de legislatura. Punt 4 dels Acords del Botànic. Al dia es consumeixen al País Valencià uns 5 milions d’envasos, dels quals pràcticament el 60% van allà on no toca: o a un contenidor equivocat o, sobretot, a terra (als carrers, ales carreteres, a les cunetes, als camps, a les platges...). Amb el depòsit retornable, pràcticament el 100% dels envasos es podrien reciclar adequadament, els carrers estarien nets. La decisió implica que, de colp, 2’5 milions d’envasos passen de ser residus a ser recursos, i res es llença. De colp, 2'5 milions!!
No és una iniciativa revolucionaria. A mitja Europa es fa, i a una part dels Estats Units, i a Austràlia. De fet, la legislació europea, en la seua aposta per l’economia circular, ens porta en esta direcció. Podem fer-ho ara i estar orgullosos de ser un exemple de bona gestió o esperar que en uns anys, a la força, ens obliguen a implantar el sistema.
Un parell de coses més. El pla és complementari del model de separació per contenidors de colors que tenim ara. La novetat és que tot el que són envasos de begudes quedaran fora. Comptem amb els comerciants per implantar el model, tindran una compensació per cada envàs que gestionen. Calculem que el comerç tindrà un ingressos afegits de més de 30 milions d’euros anuals per esta compensació.
Tenim la intenció molt clara, ara començarem les reunions amb tots els sectors implicats per confirmar que el nou sistema és possible.
Ahir en la reunió del CAPMA la iniciativa va estar molt ben rebuda excepte pels representants dels empresaris que van lamentar que no haguérem parlat amb ells abans de fer pública la proposta. La meua resposta va ser que no farem res sense parlar a tothom i que estic segur que, lluny de ser un problema, el nou model serà una font de negoci i de més llocs de treball. Temps tindrem per seguir parlant-ne.
En la reunió del CAPMA, que va durar de les 5 a les 8’30 de la nit, no tot van ser envasos. Vàrem discutir les Normes de Funcionament de l’organisme (que en 20 anys no s’havien aprovat) i quedàrem a aprovar-les en la pròxima reunió. També informàrem de la normativa que estem preparant sobre agents mediambientals, l’aposta per la recollida selectiva de residus, l’imminent nomenament dels nous directors dels Parcs Naturals i va eixir també el tema de les fumigacions amb glifosato en les vores de les carreteres i la necessitat de pronunciar-se al respecte.
En definitiva que va ser una vesprada intensa però jo la vaig gaudir.
El matí va ser menys emocionant però útil. Vaig començar preparant amb el subdirector de Qualitat Ambiental la sessió de la Comissió de Canvi Climàtic de demà divendres. Revisàrem el treball fet, les moltes iniciatives del Govern que encaixen amb les polítiques contra el Canvi Climàtic, els resultats de les emissions de gasos d’efecte hivernacle al país durant 2015 (que no són bones) i algunes coses més que explicàrem demà.
Amb la consellera Elena Cebrián i amb el director general d’Aigua, Manuel Aldeguer, (per separat) vaig tractar diferents temes que tenim pendent sobre infraestructures a Alacant. En concret, estem enllestint la resposta al recurs que la Comunitat d’Usuaris del Vinalopó contra la cessió que va fer el Govern del PP de determinades instal·lacions del transvasament Xuquer-Vinalopó.
També treball de despatx i posada en comú va ser la reunió amb diferents tècnics de Medi Natural (i amb el seu director, Antoni Marzo) sobre la possibilitat de que l’antiga discoteca Puzzle de El Perelló es puga convertir en un supermercat. Fa uns dies ens vàrem veure amb els promotors i l’Ajuntament i quedàrem que a primers de maig els donaríem una resposta. La normativa considera incompatible el canvi d’us si no és per millora mediambiental però la discoteca, com instal·lació preexistent, té drets fins a 2031. Discoteca o supermercat? Què pot tindre més impacte mediambiental? En quines circumstàncies? Baix quines condicions? Tot això és el que està a debat.

1 comentario:

@ecothinktank dijo...

Como aportación al estudio del sistema, en España se ha publicado bastante.
Este estudio recoge el efecto del SDDR sobre los envases reutilizables en Europa, y tiene enlaces a otros documentos interesantes: http://bit.ly/1WGhexT
También merece la pena leer el estudio de las Universidades Politécnica de Madrid y Alcalá de Henares que se ha publicado hace poco.
http://www.envaseysociedad.org/estudio-comparativo-de-los-modelos-de-gestion-de-envases-domesticos/