domingo, 24 de abril de 2016

NO ESTEM REDUINT LA CONTAMINACIÓ.

Reunió amb l'alcalde d'Ademuz, Ángel Andrés.

Per tercera vegada des que tenim responsabilitats de Govern, ahir vàrem reunir la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic  que és la instància des de la qual es coordinen les polítiques per lluita contra el que, ens sembla, el repte més gran de la nostra generació: evitar l'escalfament del planeta.
Vàrem fer ahir la reunió per coincidir amb la firma que s'estava fent a Nova York dels acords de la COP 21 de París, acords insatisfactoris però important, ja que posen de manifest que hi ha una preocupació general pel canvi climàtic i que ja ningú el discuteix. En la sessió d'ahir de la Comissió presentàrem l'informe sobre emissions de gasos d'efecte hivernacle al País valencià durant 2015, i la cosa no va bé. Les tones d'emissions han augmentat i, malgrat la suposada oportunitat que representava la crisi, la nostra economia no ha reduït la seua dependència dels combustibles fòssils. En el 2016 hem d'aconseguir revertir la tendència. 

Comissió de Canvi Climàtic a la Sala 7 de Conselleria.

Repassàrem els treballs que estem fent de revisió de l'Estratègia de Canvi Climàtic i Energia pel període 2016-2020-2030 i estiguérem d'acord que anem lents. Hem decidit fer una encomana a VAERSA perquè faça una revisió tècnica del projecte i que, com estava previst, per a l'any que ve tinguem ja la nova estratègia a punt. El que també vàrem revisar són les principals actuacions i projectes del Govern que, en tots els casos, van en la bona direcció respecte al Canvi Climàtic, en compliment del punt 4 dels "Acords del Botànic". En la reunió s'informà de la creació d'una càtedra de Canvi Climàtic amb la Universitat Politècnica de València i començarem a revisar noms per a constituir el Consell Assessor que, de moment, ens està eixint amb massa homes i poques persones d'Alacant i Castelló. 
Abans de la comentada comissió, com que ahir era divendres, vàrem fer la reunió amb els quatre directors generals de la meua secretaria autonòmica. La d'ahir va ser més àgil que les d'altres vegades. Vàrem posar en comú les coses més urgents que portem entre mans i jo me'n vaig emportar a casa, per treballar durant el cap de setmana, quatre informes sobre les iniciatives en marxa en cada departament, el grau de compliment dels objectius, els punts forts i les febleses. 
Tenim detectat que el discurs contra el qual més hem de lluitar és aquell que pretén identificar-nos amb el "No a tot". És un discurs fals i trampós. Estem on estem per concretar en la gestió política una voluntat majoritària expressada en les últimes eleccions (i també en molts discursos que es fan en tot tipus de tribuna) de fugir d'una gestió depredadora del territori i aplicar mesures per anar corregint els abusos de tants anys de PP i de "govern dels poderosos". No anem a caure en el parany. Les acusacions ens arriben dels que estan acostumats que sempre se'ls contestava amb el "Sí a tot", encara que això fora anar contra els interessos de la majoria. Nosaltres "no som d'eixe món". Impedirem els abusos i permetrem que, en igualtat de condicions i d'acord amb les lleis, el sol isca per a tots. Tots els "No" els explicarem ben explicats (ja ho estem fent) i sempre hi haurà un "Sí" alternatiu.
Seguim rebent respostes d'adhesió, felicitació i alegria a la nostra proposta de tornat al depòsit en llanes i ampolles per evitar que els nostres carrers, camps i carreteres estiguen plenes d'envasos. També escoltem les veus en contra, bàsicament d'Ecoembes, l'empresa que ara gestiona els envasos. Al final, ens posarem d'acord. 
L'última cosa que férem ahir va ser reunir-nos amb l'alcalde d'Ademuz, Ángel Andrés. Estigueren també la directora general de Prevenció d'Incendis, Delia Álvarez, i el de Medi Natural, Antoni Marzo. La qüestió central va ser veure la manera de compatibilitzar la cura del bosc amb l'explotació agrària. Nosaltres pensem que no són només dos realitats compatibles sinó obligatòriament complementàries. En este sentit, ens vàrem comprometre a facilitar els cultius d'aromàtiques, ajudar en l'arranjament de camins, facilitar l'accés a programes europeus... i a visitar Ademuz d'ací a poc temps.
No vull deixar d’explicar que hui al matí (i per això he penjat este “diari” més tard de l’habitual) he estat en la Conferència Política dels companys d’Iniciativa del Poble Valencià on he defensat, com ja feia en l’article que vaig publicar ahir a “Levante” (http://www.levante-emv.com/…/nacio-imaginada-j…/1407771.html), un valencianisme dels fets contra el clàssic de les essències; un valencianisme que tinga com enemic exterior el capitalisme depredador. 

A la Conferència política d'Iniciativa a la seu de l'ONCE a València.


La meua presència allà m’ha servit per conèixer en persona gent com Juan Ramón Rodríguez, d’Altura, amb el qual hem parlat de com regular la presència de les bicicletes en les sendes dels Parcs, i Mercedes Cuesta, de Pedralba, amb la qual m’uneix la ferma seguretat de que la variant que necessita el poble no pot ser pel Parc Natural del Túria.
I com que és cap de setmana us deixe una cançó en record de la poeta Maria-Mercè Marçal: https://www.youtube.com/watch?v=YDafHsyyTNk

No hay comentarios: