miércoles, 27 de abril de 2016

L’EPSAR, TRANSPARENT COM L’AIGUA NETA.

La necessitat de reduir el volum de residus que van a abocador no és només una voluntat política d'este Govern, és més. És el pur compliment de la llei. Les xifres que es donen en algunes de les nostres plantes de residus estan per damunt dels marges que reclama la legislació europea. Només una dada: per llei hauríem d’estar per baix que el 44% dels residus que entren a les acabaren en depòsits i, en algunes plantes, quasi doblem el percentatge. Estem treballant per anar reduint. En aquesta línia van les diferents iniciatives que estem posant en marxa, des de la construcció de noves instal·lacions fins a les modificacions en les polítiques de recollida.
Així les coses, ahir a instàncies del diputat i alcalde de Tavernes de la Valldiga, Jordi Juan, ahir (foto al meu despatx) vàrem veure’ns amb un empresari d’aquella localitat de la Safor, Sergi Altur, que està intentant fer palets amb els residus. El director de Vaersa, Vicent Garcia, també present en la reunió, ja coneixia el projecte. Es tracta d’aprofitar els plàstics que van als abocadors construir els palets que,després, es poden usar normalment per transportar tot tipus de material. Si la iniciativa sortira bé, milers de tones, a curt termini, podrien no anar a abocador i ser utilitzades en aquest projecte. El problema rau en que els diners que es necessiten per la fabricació, de moment, són prou més del que valen les tones de fem a usar... però és una iniciativa interessant.
Tot seguit, en vaig reunir amb el director de l’EPSAR, Quique Lapuente, amb el qual vàrem analitzar diferents aspectes del dia a dia de l’empresa. Ja tenen a punt el portal de transparència que servirà per, des del punt de vista de la claredat de la gestió, fer un canvi de 180 graus respecte al funcionament de l’EPSAR en temps del PP. Tot estarà a l’abast d’un click amb l’ordinador, tota la informació a la disposició de la ciutadania. Precisament sobre les foscors anteriors, ens cal revisar amb Intervenció de la Generalitat com concretem l’anal·lisi de les desenes i desenes d’obres d’emergència que es feien en temps de l’anterior Govern. Sembla casualitat que pràcticament totes les obres que es feien fins a 2011 foren d’urgència, és a dir, sense complir tots els tràmits normals, evitant controls... Quina casualitat, no? Just l’època que ja té molts contractes i negocis investigats judicialment. Doncs res, ajudarem la justícia.
La vesprada va ser de treball de despatx, la veritat es que el treball s’acumula de forma inclement. De tota manera, dos peticions d’entrevistes que em semblen interessants de comentar. La primera, la que ha fet Ecoembes a la consellera Elena Cebrián per explicar-li la bondat de la seua manera de gestionar els envasos i totes les maldats del sistema de depòsit que vàrem anunciar la setmana passada. Ecoembes és una empresa sense afany de lucre que mou moltíssims diners i expliquen que la seua preocupació és de caràcter ambiental. Així les coses segur que ens aclarirem, nosaltres tampoc tenim afany de lucre i sí uan sincera preocupació ambiental.
L’altra petició d’entrevista ha vingut dels sindicats CCOO, UGT, CSIF, Intersindical i USO que volen una reunió per discutir la nova normativa sobre Agents Ambientals que hem anunciat que volem tirar avant. Me la demanen per urgència i assegurant públicament que no estem escoltant-los. Farem la reunió tan prompte com siga possible però hem tingut amb ells, junts i per separat, al voltant de deu reunions i no farem res, ho hem dit per activa i per passiva, sense haver-ho discutit amb tots els implicats en la qüestió. Per converses no quedarà, no ens fa falta cap pressió per confirmar la nostra voluntat de garantir la màxima participació.

No hay comentarios: