sábado, 16 de abril de 2016

EL PARDAL QUE ES DISFRESSA DE SERP

A Sollana, deixant anar un torcecolls recent anellat. El torcecolls és una au que, per a defensar-se dels seus depredadors, mou el coll com si fora el cos d'una serp (Foto: Ruben Tello)

La setmana la vàrem acabar amb l’habitual reunió dels divendres a primera hora de l’equip de la Secretaria Autonòmica. Allà es revisa el que cadascú porta entre mans, el més urgent i el més “estratègic”, i es posen en comú moltes coses. Són reunions llargues però que serveixen per a que tot el món tinga una visió de conjunt de la Secretaria. La setmana que ve haurem de fer front a una reunió del CAPMA (Consell Assessor de Participació i Medi Ambient) en el qual revisarem les normes de funcionament de l’òrgan, el projecte de llei d’agents mediambientals i noves propostes en temes de residus entre altres qüestions. També avançarem en els plans de prevenció d’incendis. L’estiu és presenta complicat. Calor, sequera, molts arbres morts... És necessari invertir molts esforços en prevenció. Tinc prevista una reunió també amb el responsable d’Emergències, José María Ángel, per anar enfortint la col·laboració.
Acabada la reunió ens desplaçarem fins el Tancat de la Mília, a L’Albufera, a Sollana, per participar en la campanya d’anellament d’aus que està fent la Fundació Global Nature. Porten una dotzena de dies de treball i han anellat quasi 400 pardals, alguns poc habituals com la Xitxarra d’Aigua. Segons els tècnics el fet que hi haja molts exemplars diferents és una bona notícia. 
Vàrem fer un bon passeig pel Tancat. Dona gust deambular entre aigua i vegetació sense més soroll que la multitud d’aus que et passen per damunt.
A més revisàrem els filtres verds que tenen instal·lats al Tancat, filtres naturals, pels quals agafen aigua de L’Albufera carregada de nitrats i la tornen neta. Queda treball per fer, com ara connectar la depuradora dels pobles de l’entorn al filtre. Ajudarem a fer-ho. Pot servir per millorar la salut de L’Albufera i és ajudarà a la sostenibilitat de l’ecosistema. Recordar que fa pocs dies va entrar en Les Corts una petició per donar suport a la Declaració de L’Albufera com reserva de la biosfera. País Valencià i Múrcia són les dos úniques comunitat autònomes de l’Estat espanyol que no tenen cap reserva d’este nivell. Intentar que L’Albufera ho siga és un repte: un repte per la dificultat que significa aconseguir-ho i un repte, també, perquè les condicions de qualitat i conservació que ens posaran seran fortes i caldrà el compromís de tots per arribar a ells. Sempre es parla dels boscos com grans embornals de CO2, però s’oblida que les zones humides, les zones de marjals són embornals encara més potents.
El dinar el vàrem fer a peu d’Albufera. Uns troços de pizza i unes llandes compartides, entre d’altres, amb l’alcalde de Sollana, Juan Roda; el nou gerent d’Acuamed a València, Álvar Alcaraz (Acuamed és el propietari del Tancat de la Mília); el seu responsable de premsa, Enrique Pastor i el responsable de Global Nature, Antonio Guillem. I com que ja vaig arribar al despatx dinat encara em va quedar un poquet de temps per preparar, precisament, una roda de premsa que tinc sobre L’Albufera dilluns i la intervenció que hui dissabte he de fer sobre residus en unes jornades de VerdsEquo que fem a la Font Roja d’Alcoi.

No hay comentarios: