martes, 12 de abril de 2016

EL MOSQUIT TIGRE ÉS UNA MOLÈSTIA, NO UN PROBLEMA SANITARI.


La jornada la vaig arrancar al meu despatx amb una reunió amb el Director General d'Aigua, Manuel Aldeguer, sobre diferents temes de la seua responsabilitat. Quan parlem d'aigua sempre es pensa en les grans problemàtiques lligades als transvasaments o a qüestions mediambientals però també hi ha moltes obres sobre abastiment urbà o qualitat de servei que necessiten atenció del dia a dia.

A les 9.30 ja estava a la Conselleria de Sanitat per participar en la reunió que, aproximadament, cada quinze dies o tres setmanes estem sobre el tema de les malalties transmeses per vectors o, dit amb paraules més entenedores, la “Comissió del Mosquit Tigre i la incidència del virus Zika” al País Valencià.

La sessió va servir per evidenciar que la conselleria de Sanitat està treballant bé la problemàtica, fins i tot les Diputacions dirigides pel PP així ho van reconèixer. Es continua treballant en el tema de la informació i assessorament als ajuntaments i vàrem acordar la necessitat d’apretar un poc més en el que es informació directa als ciutadans. Al final, amb responsables d’Hisenda, vàrem repassar la fórmula que anava a usar-se per fer arribar als Ajuntaments que ho necessitaren ajuda econòmica per fer les seues campanyes contra la presència de mosquits. Va ser el mateix President de la Generalitat, Ximo Puig, qui va comprometre aquests ajuts. La lluita contra els mosquits, tant el comú, com el mosquit tigre, és responsabilitat municipal però, sobretot pels ajuntaments més xicotets, reforçar-los pot ser molt necessari.

La nostra conselleria d’Agricultura i Medi Ambient té poc paper en aquestes campanyes però sí que vàrem expressar que estàvem fent el control de larves en les zones humides d’algunes marjals de propietat pública, encara que on realment la presència serà destacable quan arribe l’estiu serà en zones urbanes, per això les molèsties que provoquen.

De vesprada, la diputada del PP per Alacant Elisa Diaz va fer una nota de premsa tan irresponsable com alarmista acusant d’inacció al Govern i alertan del perill del virus Zika per a “las embarazadas valencianas que viven en muncipios cercanos aparques naturales con mosquito tigre”. En fi, ho he dit abans, si els mosquits tigres estigueren als Parcs Naturals serien molt menys molestos, el problema és que estan en les zones urbanes. En el vídeo final conteste breument les afirmacions de Diaz.

De tornada, em vaig reunir amb el diputat de Compromís Jordi Juan i l’Associació de Ciclistes de la Comunitat Valenciana que, des de fa anys, reclamen poder circular de manera regulada per les sendes de muntanya dels Parcs Naturals. Ara està prohibit i, ja siga perquè es considerara que les bicicletes poden malmetre les zones protegides o perquè la seua presència per sendes és incompatible amb la de la gent que camina, el cas és que mai s’ha revisat. El meu compromís va ser el de sentar en una mateixa als diferents actors implicats i vore com es poden satisfer les seues peticions amb normes clares i segures. Combinar l’us i la possibilitat de gaudir dels Parcs Naturals amb la seua conservació és un equilibri delicat.

Una reunió del Consell d’Administració de VAERSA va se l’última activitat del matí. L’empresa comença ja a distanciar-se de la pudor de corrupció que l’ha perseguit en els últims temps. El servei als ciutadans i la pròpia imatge dels treballadors es mereixen les millores. El gran repte és anar adequat la seua regulació per a facilitar que les encomanes que se li fan des de l’Administració.

Per cert, imagineu una empresa pública com VAERSA comprant taronges en temps de Juan Cotino com conseller d'Agricultura i Esteban González Pons de conseller delegat de VAERSA per valor de 20.000.000 d’euros? Doncs això ha passat. Quan revise la documentació ho explique.

La vesprada va servir per les reunions del gabinet de Conselleria que, com he dit, fem tots els dilluns. Es un repàs general del que porta cada Secretaria Autonòmica, la Subsecretaria, l’equip de Premsa, el de Relacions amb les Corts i també se li dona una mirada a l’agenda dels pròxims dies.

Al final vàrem acabar tractant d’un recurs que la Comunitat General d’Usuaris del Mig Vinalopó va presentar contra la cessió que el Govern del PP va fer un mes abans de les eleccions d’unes infraestructures del Transvasament a la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó. Un tema complicat sobre drets que ens portarà a revisar molts informes. La clau és si la infraestructura en qüestió és domini públic. Si ho és, com així pareix, la cessió haurà d’anular-se... Aigua, regants, comarques del Sud, sempre és un tema sensible.

No hay comentarios: